duminică, 28 aprilie 2013

Local Dimming LG Smart Tv - Activare meniu secret "Întunecare locală LED"

Există diverse modele de televizoare LG care au Edge Led, dar nu au Local Dimming.

Local dimming ( sau intunecarea locala ) se referă la o tehnologie care schimbă uniformitatea luminii de fundal într-un ecran cu LED-uri. Televizorul poate schimba luminozitatea doar a unei părți a ecranului, pentru a afisa mai bine imaginea si pentru a crea negru mai profund atunci când este necesar. Local dimming îmbunătățește nivelul de negru, mai slab la televizoarele cu LED-uri, comparativ cu negrul de la o plasmă.

La un LED cu Local dimming activ, negrul este mai "întunecat" decât la un LED normal, eliminand intr-o mare masura haloul de gri inchis care se creaza pe porțiunile negre din zonele vecine dintre alb si negru ( sau in zonele dintre portiunile luminoase si intunecate vecine, de alte culori).

Local dimming este important pentru ca tehnologia crește contrastul perceput al imaginii, fără ca imaginea sa devină deranjanta ca atunci cand setezi contrastul spre maxim pentru a obtine un efect oarecum similar. Local dimming ajuta la iluminarea corecta a partii ecranului ce trebuie sa fie luminoasă și la oprirea completa a secțiunilor care trebuie întunecate. Prin reducerea luminii din spatele unei regiuni a ecranului unde imaginea este cea mai mare parte neagră, se pot reduce si irizatiilor de iluminare din zonele vecine albe peste negru și se produce astfel un negru mai profund.

În practică foarte puține televizoare pot controla cu precizie si zonal lumina de fundal, din cauza lipsei din proiectare a unei iluminari cu adevărat independente pe regiuni.

Întunecarea locală nu este 100% exactă și mărimea zonelor controlabile variază între modele.

Cel mai bun test este o imagine din spațiul cosmin,  cu stele. În general, scena este întunecată, dar stelele mici sunt luminoase. LED-urile din spatele ecranului afectează o arie destul de mare, astfel că nu mai pot aprinde lumina de fundal pentru fiecare dintre pixelii stelelor. În funcție de punerea în aplicare, Local dimming ar putea produce o imagine mai proastă decât înainte și ar putea crea un efect de halou in jurul stelelor, dar fundal la fel de negru si stele mai luminoase, precum si aparitia unor nuanțe si irizatii colorate care in mod normal nu se vad ( se pierd) în imagine. De asemenea, devin vizibile si unele stele foarte mici, care fara local dimming se se observau usor.

Local dimming ar putea crește, de asemenea, decalajul de afisare a a semnalelor in televizor, creând delay, ceea ce nu este prea recomandat de exemplu cand joci jocuri. In aceasta situatia local dimming ar trebui dezactivat.

Insa toate acestea se pot realiza simplu folosind tutorialul de mai jos, care va permite sa activati un meniu in plus la televizorul dvs. LG si sa activati si sa dezactivati la dorință Local Dimming-ul.

Nu stim pe ce modele functioneaza, noi l-am descopeirt jucandu-ne prin meniul service de la un televizor LG Smart 2012 ( 42LM620S ), care are Edge Led, dar nu are Local Dimming.

Firmware este updatat la zi cand am facut testul, adica ultimul firmware 04.40.19 din 15 aprilie 2013.

Rezultatul a fost aparitia a inca un meniu suplimentar in optiunile normale de imagine si anume "Intunecare locala LED", cu optiunea "Oprit, "Scăzut", "Mediu", "Ridicat".

Din acest meniu am reusit sa schimbam apoi cu telecomanda standard a televizorul intre aceste optiuni de Local Diming. Noul meniu ramane actuv pana il dezactivati din nou din meniul service.

Nu stim care sunt pe termen lung efectele activarii Local Dimming pe televizor, de aceea tutorialul de mai jos îl faceti pe responsabilitatea dvs. totala, iar riscul pierderii garantie garantiei va apartine. De asemenea, exista riscul de deteriorati televizorul, in functie de model. Deci faceti testele pe riscul dvs, dar daca ati reusit fara a avea probleme sau nu ati reusit si ati avut probleme, postati rezultatele la comentarii, pentru a fi utile si altor cititori.

Noi am pastrat insa optiunea activă, fiindca negrul este mult mai profund, iar imaginea nu mai este atat de "stridentă", dar totusi ramane luminoasă si cu contrast. Este de asemenea mai naturală, oarecum mai apropiată de imaginea oferită de o plasmă. Bineinteles, nu trebuie sa va asteptati la o schimbare spectaculoasă a imaginii, dar pentru noi schimbarea a fost sesizabila si mai mult decat utilă. Probabil efectul noului meniu este foarte discutabil, la unele modele fiind posbil sa se activeze doar meniul, fară nici un efect de schimbare a imaginii sau valorile acestuia sa schimbe imaginea fara a utiliza "local dimming", ci alte metode existente la modelul respectiv de televizor.

Urmeaza tutorialul:

1. Intrati in meniul secret ( de service, instart, ez adjust ) al televizorul dvs. LG, folosind telecomanda de service, telecomada universala  sau orice o alta metoda folositi de obicei. Daca nu detineti nici una dintre aceste telecomenzi speciale, folositi metoda cu telefon mobil cu sistem de operare symbian si port infrarosu, care este prezentata detaliat aici, metodă pe care am folosit-o si noi.

2.  Alegeti Tool Option 2, apasand butonul Vol+

3. Setati LocalDim Menu cu valoarea 1 ( initial are valoarea 0 ).

3. Intrati in Tool Option 4, apasand butonul Vol+ .

4. Setati Local Dimming pe "On".

5. Iesiti din meniul de service LG si accesati cu telecomanda normală a televizorului "Settings", "Imagine", "Opțiune imagine".

6. Va apare optiunea "Intunec. locală LED" cu setarea "Oprit". Noul meniu "Intunec. locală LED" este cel de local dimming pe care l-ati activat anterior din meniul service. El poate fi setat, asa cum am mai spus, cu valorile "Oprit, "Scăzut", "Mediu", "Ridicat".

6. Aceasta a fost tutorialul. Sper sa reusiti si sa nu aveti probleme. Mult succes !


7 comentarii despre subiectul „Local Dimming LG Smart Tv - Activare meniu secret "Întunecare locală LED"”:
Unknown

eu am un lw5500 din 2011 si are si aceasta functie

Anonim

Al meu nu avea si am activato cu asta bun tutorialu

Anonim

o poza cu tool option 4 din meniul service la un lg 32ls570s are cineva?

Anonim

salut si felicitari pentru tutorialele astea bine structurate si explicite!!! aveti un cititor in plus, pentru asta! am un led lg 42lw4500. nu e smart, e doar full hd si 3d. are un singur usb si din ce sm citit, se poate activa o optiune din meniul service, care va permite utilizarea unui hub usb (am incercat unul cu alimentare, nu mi vede stickurile de memorie). nu am telefon cu symbian si nici nu as vrea sa cumpar telecomenzi speciale. am un samsung s4, telefon cu infrarosu. am vreo sansa sa rezolv ceva? are cineva modelul asta de led?

Laurentiu

Daca prin HUB USB te teferi la acel splitter usb ( de exemplu dintr-un USB faci 4 USB ) si nu te referi la faptul ca sa activezi player-ul USB, singura sansa e sa intri in meniul service, cu telefon Symbian sau cu metoda cu LED-uri, fiindca al tau televizor mi se pare ca e din 2012 si nu merge altfel:

http://hdsatelit.blogspot.ro/2012/11/menu-service-lg-42lm620s-instart.html

http://hdsatelit.blogspot.ro/2013/11/cum-sa-realizezi-simplu-o-telecomanda.html

La unele LG merge sa activezi acest HUB USB, dar eu nu am televizor ca al tau sa verific.

Acolo in meniul service e posibil sa gasesti la Optiunea 6 -- USB HUB COUNT si pui pe 1. Apesi "OK" si "EXIT", apoi repornesti televizorul. Dar nu e verifcat, deci nu iti pot garanta siguranta procedurii si daca nu e periculoasa pentru televizor. De asemenea, sunt huburi USB care nu vor functiona ( de obicei cele care necesita de exemplu instalare de driver de pe disc, cand le folosesti pe PC ).

Anonim

@laurentiu: multumesc! o sa incerc sa gasesc un nokia n73 sa incerc varianta aia..acum ma mai confrunt cu o problema:a aparut pe 29.01 un update firmware si imi da eroarea "Eroare necun.":( - am urmat aceeasi pasi din manualul de upgrade, pasi facuti ca si pana acum, la celelalte updateuri. aveti idee de la ce e? e bulit buildul urcat de lg? am incercact si lf germania/alt stick/factory reset tv....

Laurentiu

Pentru aceasta noua eroare, incearca o resetare la setarile de fabrica. Mai mult nu cred ca ai ce face pentru aceasta noua eroare, nu o rezolvi cu Meniul Service.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile