marți, 14 mai 2013

Proiect de Hotarare de Guvern privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra

Asa cum anuntam de ieri aici, iata ca hotnews.ro ne aduce informatii noi cu privire la proiectul de Hotarare de Guvern privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra în România.

Se pare ca vor fi in prima fază 15 programe SD care vor fi lansate pana cel mai tarziu la data limita din 17 iunie 2015 si apoi vor fi active 4-5 multiplexuri multiplexuri: 1 national conditionat, 3-4 in banda UIF si unul in FIF .


Oricum, se pare ca lucrurile nu se vor misca mai repede.

Sau poate nu am inteles noi bine ?

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a avizat favorabil marti un nou proiect de Hotarare de Guvern privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra. Romania s-a obligat la nivel international sa intrerupa complet furnizarea pe cale radio terestra a programelor TV in format analogic, receptionate in prezent de populatie din eter printr-o simpla antena, pana la 17 iunie 2015. Pana atunci, autoritatile propun prin acest act normativ ca operatorul care transmite in prezent programele televiziunii publice in format analogic (n.a SNR) sa extinda la nivel national proiectul existent care permite transmisia digitala terestra a 15 programe TV in format Standard Definition. Noua platforma de televiziune digitala va concura cu transmisia TV prin cablu si satelit.
“Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national” a fost introdusa din nou pe circuitul de avizare, acest demers fiind necesar din cauza schimbarii denumirii si conducerii unora dintre institutiilor implicate in procesul de avizare, inainte ca aceasta strategie sa ajunga in Guvern", au declarat marti pentru HotNews.ro oficialii Ministerului pentru Societatea Informationala
Raspunsul vine in urma unei solicitari HotNews.ro care a semnalat ca marti, 14 mai, pe ordinea de zi a CNA era in dezbatere: "Proiect de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Strategiei privind tranzitia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel national.
Narcisa Iorga, membru in CNA, a declarat marti pentru HotNews.ro ca noul proiect de Hotarare de Guvern privind tranzitia la televiziunea digitala terestra a fost avizat marti favorabil de catre Consiliu, cu observatia ca in text sa fie introdus termenul maxim in care transmisia TVR 2 poate fi intrerupta ca urmare a implementarii acestei strategii.
"Am semnalat ca in acest proiect limita maxima de timp pentru intreruperea emisiei TVR 2 nu era mentionata si am propus ca aceasta intrerupere a transmisiei sa nu depaseasca termenul maxim de 20 de zile lucratoare, asa cum a cerut CNA si in avizul dat in luna octombrie 2012 la proiectul anterior. Daca nu exista un termen mentionat, exista pericolul ca programul TVR 2 sa fie intrerupt sine die", a spus Narcisa Iorga.
Noul proiect de HG privind strategia digitala terestra dezbatut marti, 13 mai, de catre CNA difera foarte putin fata de varianta aprobata cu observatii in luna octombrie 2012 de catre autoritate:
"Un multiplex digital naţional din cele 4 se va acorda, conform legii, prin procedură de selecţie organizată de către ANCOM în condiţiile specificate la 3.1.3. Acest multiplex va funcţiona în banda UHF, cu posibilitatea de transmitere a posturilor publice si private de televiziune dupa 17 iunie 2015 si va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016. 
Atat multiplexul digital national conditionat, cat si celelalte 4 multiplexuri nationale (3 in banda UHF si 1 in banda VHF) vor fi acordate simultan prin procedura de selectie organizata de ANCOM inaintea datei de 17.06.2015. Daca prin aceasta procedura unul sau mai multe multiplexuri nu vor fi acordate, ANCOM poate repeta procedura de selectie pentru multiplexul/multiplexurile ramase nealocate", se mentioneaza in noul proiect de HG.
Actul prevede ca o campanie de informare privind strategia de trecere la televiziunea digitala terestra "se va lansa cu incepere de la data de 1 august 2013". Sursa:economie.hotnews.ro

Update 4 iunie 2014ANCOM va organiza joi, 5 iunie, începând cu ora 10.00, primele runde de licitaţie în vederea acordării celor cinci multiplexuri de televiziune digitală disponibile în România. La licitaţie sunt inscrise RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. Detalii AICI.

Update 5 iunie 2014: Licitatia pentru licentele de televiziune digitala va continua vineri, 6 iunie, dupa ce joi, in urma a doua runde, cererea nu a mai depășit oferta in niciuna dintre categoriile de licente (multiplexuri), dar exista inca licente neadjudecate. Insă inițial cererea a depășit oferta, deci 100% au existat modificări in opțiunile de adjudecare. Ori RCS-RDS, ori SNR, ori ambii au renuntat la unul sau mai multe multiplexuri pe care doreau sa le adjudece.

"Se incheie astfel faza rundelor primare, iar licitatia va continua cu organizarea unei runde primare suplimentare in care participantii pot licita pentru multiplexurile ramase neadjudecate. Runda primara suplimentara va fi organizata vineri, 6 iunie, de la ora 10:00. La runda primara suplimentara pot participa ambii ofertanti, indiferent daca au obtinut sau nu multiplexuri in rundele anterioare", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Update 6 iunie 2014În urma rundelor primare desfăşurate ieri şi a rundei primare suplimentare susţinute astăzi în cadrul licitaţiei pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală, au fost determinaţi câştigătorii şi preţurile de bază pe care aceştia trebuie să le achite. Licitaţia continuă cu o rundă de alocare care va avea loc marţi, 10 iunie, de la ora 10.00. Detalii AICI.

Update 10 iunie 2014: SNR a câștigat 3 multiplexuri de televiziune digitală terestră. RCS-RDS nu a câștigat nici un multiplex ? Un comunicat Ancom aunta ca SNR a castigat 3 dintre cele 5 multiplexuri de televiziune digitala terestra in Romania. Nu este specificat exact că RCS-RDS nu a castigat niciunul, ci că SNR a castigat trei dintre acestea. Deci rămân doua multiplexuri despre care nu se stie exact daca au fost alocate RCS-RDS sau râmân deschise pentru noi licitatii. A renuntat RCS-RDS la licitatie ? In acest caz, care sunt oare motivele ? Nu mai dorește RCS-RDS să se implice in proiectul de televiziune digitală terestră din România ? Mai multe detalii gasiti AICI.


11 comentarii despre subiectul „Proiect de Hotarare de Guvern privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra”:
Anonim

Greu de tot ma asteptam la asa ceva. Asociatia Cablistilor din Romanie e direct raspunzatoare pentru intirzierea DVB-T cind va aparea DVB-T se va desfinta ,toate firmele mici va disparea daca nu au transmisie digitala prin cablu ,costurile sunt foarte mari

Anonim

Am citit pe MEDIAFAX.RO ca va inceta tranfmisia analogica terestru ,dar ce se va intimpla cu programele tv analoice transmise prin cablu!!

detrax

Pe cablu mai rămâne televiziune analogică până prin 2018 cel târziu, iar pe terestru pana prin iunie-iulie 2015.

Anonim

Uite ce am citit pe mediafax

CNA a avizat favorabil strategia prin care Societatea Naţională de Radiocomunicaţii va primi unul dintre cele 5 multiplexe ce vor fi acordate de statul român pentru tranziţia la TV digitală terestră, cu obligaţia de a retransmite TVR 1 şi 2, dar şi unele posturi private care emit analogic terestru.

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a analizat şi avizat favorabil, în şedinţa de marţi, un proiect de Hotărâre a Guvernului (HG) pentru aprobarea Strategiei privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră şi implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel naţional.

CNA a reluat discuţiile cu privire la acest proiect după ce, pe 25 octombrie 2012, a mai avizat o dată favorabil acest proiect de HG, cu două amendamente. Astfel, CNA a cerut ca pe primul multiplex acordat de statul român Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii (SNR) să fie retransmise, alături de posturile publice TVR 1 şi TVR 2, şi unele televiziuni private. De asemenea, membrii CNA au decis, la propunerea membrului Narcisa Iorga, ca în cazul TVR 2 - a cărui transmisie analogică va fi întreruptă - să existe un termen limită de 20 de zile în care să se facă tranziţia la digital, astfel încât publicul să nu fie afectat.

Ulterior, pe traseul de avizare a proiectului de HG au mai apărut unele modificări la forma avizată iniţial de Consiliu, iar prevederea cu 20 de zile a dispărut. Însă, după discuţii cu reprezentanţii Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), marţi, a fost introdus din nou acest termen de 20 de zile.

Anonim

si asta tot pe mediafax.ro

"Am insistat pentru acest termen pentru a avea siguranţa că această întrerupere a emisiei TVR 2 nu va afecta publicul", a spus Narcisa Iorga, în şedinţa de marţi a CNA, apreciind totodată "deschiderea" Ministerului Comunicaţiilor de a reintroduce prevederea referitoare la termenul de 20 de zile.

În urma acestor discuţii, membrii CNA au avizat din nou favorabil, cu unanimitate de voturi, proiectul de HG privind strategia de tranziţie la digital.

Potrivit proiectului de Strategie, România trebuie să implementeze tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră până pe 17 iunie 2015. În acest sens, România poate implementa, la nivel naţional, patru multiplexe digitale terestre în banda UHF (ultra high frequency) şi unul în banda VHF (very high frequency), rămânând ca la nivel regional/local să existe posibilitatea alocării unor multiplexe digitale terestre suplimentare în funcţie de posibilităţile tehnice.

Un multiplex din cele patru disponibile în banda UHF se va acorda cu impunerea unor condiţii de acoperire teritorială şi în populaţie, de preluare şi transmisie "free to air", în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, pentru posturile publice de televiziune, precum şi pentru posturile private de televiziune care transmit analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului numărul 504 din 2002. Prin "free to air" se înţelege transmisia necriptată a programelor, respectiv recepţia liberă a acestora.

Strategia prevede că "operatorul care transmite în prezent programele televiziunii publice în format analogic (Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, n.r.) va implementa un proiect de extindere, la nivel naţional, a experimentului existent de televiziune digitală în standard DVB-T". Proiectul pilot va utiliza frecvenţele radio alocate pentru reţeaua actuală de televiziune analogică TVR 2 din UHF, cu impunerea unor condiţii de preluare şi transmisie "free to air", în condiţii economice transparente şi nediscriminatorii pentru programele publice de televiziune.

Condiţiile tehnice minimale pentru implementarea acestui proiect sunt: standardul de transmisie DVB-T2; acoperire în condiţiile recepţiei fixe de 40% din populaţie până la data de 1 iulie 2014, respectiv 70% din populaţie până la data de 17 iunie 2015; posibilitatea utilizării infrastructurii proprii.

Transmisia analogică pe cale radio terestră a programului public TVR 2 va înceta treptat, pe regiuni, pe măsura implementării proiectului, respectiv prin transmisia în sistem digital, după un calendar agreat de Consiliul Naţional al Audiovizualui (CNA), Autoritatea Naţională de Administrare şi Reglementare pentru Comunicaţii (ANCOM) şi operator. Întreruperea trasmisiei programului public TVR 2 necesară implementării strategiei nu va depăşi 20 de zile calendaristice.

Anonim

SNR va beneficia de un acord din partea ANCOM pentru extinderea proiectului pilot actual de televiziune digitală terestră, până la data prevăzută pentru încetarea totală a transmisiilor analogice, respectiv 17 iunie 2015. De acelaşi tip de acord pot beneficia, în aceleaşi condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii şi alţi operatori, în limitele tehnice permise de planurile de frecvenţe analogice/digitale.De asemenea, strategia prevede că se va lansa, cu începere de la 1 august 2013, o campanie de informare şi mediatizare a procesului de tranziţie de la televiziunea terestră analogică la televiziunea terestră digitală.

Cel târziu la data de 17 iunie 2015 va înceta orice emisie analogică de televiziune terestră. În perioada de tranziţie, până la data de 17 iunie 2015, se va asigura de către SNR şi transmisia în paralel (simulcast) a programului public TVR1 în sistem analogic în banda VHF.Strategia stabilieşte şi procedura de acordare a celor cinci multiplexe digitale. Astfel, un multiplex digital naţional din cele patru se va acorda, conform legii, prin procedură de selecţie organizată de către ANCOM, către SNR. Acest multiplex va funcţiona în banda UHF, cu posibilitatea de transmitere a posturilor publice şi private de televiziune după 17 iunie 2015 şi va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016.

Restul de patru multiplexe digitale naţionale - trei multiplexe în banda UHF şi unul în banda VHF - vor fi acordate conform legii, prin procedură de selecţie organizată de către ANCOM, cu posibilitatea de furnizare a serviciilor comerciale de retransmisie a posturilor de televiziune după 17 iunie 2015.

Atât multiplexul digital naţional condiţionat, cât şi celelalte patru multiplexe digitale naţionale vor fi acordate simultan prin procedură de selecţie organizată de ANCOM înaintea datei de 17.06.2015. Dacă prin această procedură unul sau mai multe multiplexe nu vor fi acordate, ANCOM poate repeta procedura de selecţie pentru multiplexul/ multiplexele rămase nealocate.

Standardul de televiziune digitală terestră utilizat pentru transmisia celor cinci multiplexe va fi DVB-T2.

Multiplexele regionale/locale vor fi acordate prin procedură de selecţie organizată de către ANCOM.

În exercitarea atribuţiilor sale de coordonare a procesului de tranziţie la televiziunea digitală terestră, ANCOM va colabora cu CNA, care va fi responsabil de: monitorizarea şi asigurarea punerii în practică, împreună cu Ministerul Culturii, a politicilor audiovizuale asumate de România, a campaniilor de informare şi mediatizare a procesului de tranziţie de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră; acordarea licenţelor audiovizuale digitale în cadrul multiplexelor pentru serviciile media audiovizuale digitale, în conformitate cu responsabilităţile ce îi revin potrivit legii.

Anonim

Proiectul de Strategie privind tranziţia la televiziunea digitală a fost postat pe site-ul MCSI pe 20 septembrie 2012, la câteva zile după ce ministrul Comunicaţiilor, Dan Nica, a anunţat, într-o conferinţă de presă, că Societatea Naţională de Radiocomunicaţii ar putea să retransmită în format digital un număr de 15 programe TV, proiect care necesită investiţii între 10 şi 20 milioane de euro.

Pe de altă parte, în şedinţa CNA din 25 octombrie 2012, Decebal Popescu, consilierul ministrului Comunicaţiilor, Dan Nica, a spus că, până la momentul respectiv, se făcuseră investiţii de aproape 100 de milioane de euro în reţelele SNR.

În aceeaşi şedinţă, reprezentanţii ANCOM au spus că 10-15% din populaţie foloseşte antene fixe pentru a recepţiona posturi TV.

Înfiinţată în anul 1991, prin reorganizarea şi divizarea Rom Post Telecom, SNR este principalul furnizor de servicii de radiocomunicaţii din România. Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, SNR a consemnat în 2011 o cifră de afaceri de 331,6 milioane de lei, în scădere cu 2% faţă de anul precedent, şi o pierdere netă de 44,1 milioane de lei, de la 43,4 milioane de lei în 2010.

În august 2010, Guvernul român a decis să amâne cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, tranziţia de la televiziunea analogică terestră la televiziunea digitală terestră. Această hotărâre a fost luată de Guvern, deşi România se angajase în faţa Uniunii Europene să finalizeze procesul de tranziţie la televiziunea digitală terestră până la 1 ianuarie 2012.

Decizia de atunci a Guvernului a determinat ANCOM să anuleze licitaţia pe care o demarase pentru a acorda primele două licenţe de TV digitală (multiplexe). Totodată, ANCOM a restituit celor şapte companii interesate de operarea primelor două multiplexe de televiziune digitală sumele pentru caietele de sarcini achitate în cadrul licitaţiei. Caietele de sarcini pentru cele două licenţe de TV digitală fuseseră achiziţionate de RCS&RDS, Romtelecom, TDF SAS, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, Media Sat, Österreichische Rundfunksender GmbH&Co KG şi General Satellite Sofia. ---- tot depe mediafax.ro

Anonim

Si asta zice www.zf.ro ziarul financiar romania

Radiocom, cu datorii de 178 mil. euro, va primi o „licenţă“ de TV digitală .

Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, companie de stat aflată într-o situaţie financiară dificilă după ce a înregistrat pierderi de milioane de euro începând cu anul 2008 şi a acumulat datorii de aproape 180 mil. euro, va primi fără licitaţie unul dintre cele 5 multiplexuri ce vor fi acordate de statul român pentru tranziţia la TV digitală terestră, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern care a fost avizat favorabil ieri de Consiliul Naţional al Audio­vizualului (CNA).

Anonim

Pai daca transmisiile sunt in banda VHF si UHF firmele prin cablu trebuie sa scoata acele frecvente ,si mai raman cu cateva canale.Mersii detrax

detrax

Pai nu cred ca are legatura, cablu analogic e cablu analogic ecranat, nu interfereaza ( sau ar trebui sa nu interferente, daca sunt cablurile bine ecranate ) cu ce se va transmite prin eter in digital terestru. Bine, exista si exceptii: tin minte ca in urma cu cativa ani o firma de tv cablu care aveau ( la vreo 30 de metri de televizorul meu ) cablurile cu televiziune analogică si cutia lor cu dispozitive, si eu prindeam cu antena de camera canale de la ei ( vreo cateva zeci :). Nu se vedeau bine, dar asa mai cu pureci, dar aveau imagine color si sunet :)

Anonim

detrax asa aveau multi oameni ,eu am lucrat in firme prin cablu si cred ca aceste canale trebuie scoasa daca celalalt canal e transmis DVB-T.In orice caz cred ca din 2015 se va renunta total la analogic.Mersii

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile