miercuri, 8 octombrie 2014

Stefan Hell, românul care a câștigat Premiul Nobel: "Știința e o joacă"

S-a născut in Arad si si-a trait copilaria in țara noastra. Scoala a urmat-o in Santana din judetul Arad, liceul l-a inceput in Timisoara, la Colegiului National "Nikolaus Lenau", iar la 16 ani s-a mutat in strainatate, în 1978, cand parintilor sai li s-a permis sa plece in Germania.

Insa laureatul premiului Nobel recunoaste ca locul nasterii rămâne special, oriunde ar ajunge. Acum este director al Institutului pentru Chimie si Biofizica Max Planck, Göttingen si al Centrului german pentru cercetari in domeniul cancerului, Heidelberg. In 2012, a devenit membru de onoare al Academiei Romane.

Acesta este Stefan Hell, cel care a castigat premiul Nobel pentru Chimie, grație cercetarilor privind microscopia fluorescentă la super-rezoluție.

Microspopia fluorescentă rezolvă problema microspopiei optice, care este, împreună cu microscopia electronică, cel mai mai important instrument pentru imagistica structurilor biologice. Microscopia electonică si optică nu puteau afisa două obiecte aflate la o distanță de 400/2 = 200 nm și 700/2 = 350 nm.

Asadar, Stefan Hell, impreuna cu echipa sa, devin părinții nanoscopului cu fluorescență.

Cand a aflat vestea, citea un articol stiintific. Initial, cercetatorul a crezut ca este o farsă, fiindca nu îi venea sa creadă ca a devenit al patrulea român laureat al premiului Nobel.

Stefan Hell spune ca pentru el chimia este o femeie care l-a prins in mreje si pe care o iubeste neconditionat, iar stiinta e o joaca, in care mereu e important sa te distrezi, dar găsind răspunsuri, atacând probleme provocatoare si oferind idei care ar putea da o nouă formă lumii.

De 113 ani se acorda premii Nobel, insa in aceasta periaoda, doar alti trei români au mai fost laureati ai acestei renumite distinctii: Emil Palade ( medicina ), Elie Wiesel ( pace ), Herta Müller ( scriitoarea de origine romana, premiul Nobel in 2009 pentru literatura - a studiat la acelasi liceu cu Stefan Hell ).

Pe 10 decembrie 2014, Thomas Hell va primi premiul de 880.000 euro, pe care îl va imparti cu alti doi cercetatori, cu care a lucrat la proiect.

Premiile Nobel au fost create de savantul și omul de afaceri suedez Alfred Nobel (1833 - 1896), inventatorul dinamitei (1867), care, în testamentul său, a întemeiat o fundație cu scopul ca veniturile imensei sale averi să fie oferite în fiecare an "sub formă de premii celor care, în anul precedent, au adus cele mai mari servicii umanității".

Premiile Nobel sunt decernate de instituțiile:

- Academia Regală de Știință din Suedia:
- Premiul Nobel pentru Fizică
- Premiul Nobel pentru Chimie
- Premiul Nobel pentru Economie
- Institutul Karolinska din Stockholm - Premiul Nobel pentru Medicină
- Academia Suedeză - Premiul Nobel pentru Literatură
- Un comitet alcătuit din 5 persoane alese de Parlamentul Norvegiei - Premiul Nobel Pentru Pace


4 comentarii despre subiectul „Stefan Hell, românul care a câștigat Premiul Nobel: "Știința e o joacă"”:
Anonim

O stire care probabil va trece neobservata. Dar el este unul dintre romanii cu care trebuie sa ne mandrim, nu cu politicieni, nu cu vedete, nu cu nimicuri. Un om cu o inventie extraordinara.

Anonim

Pacat ca el a facut-o din Germania !

dintre-noutati blog - manChi TV - incerc dulciuri scump vs ieftin taste test review

Ce nume are și ăsta... O fi real numele?Pentru necunoscători, HELL = iad, iar Hell YA = Dracu'

Anonim

Un comentariu foarte inteligent, nu am ce spune. Nota 4, stai jos.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile