luni, 23 ianuarie 2017

Ceva ciudat se întâmplă cu ceasurile sateliților Galileo...

... iar Agenția Spațială Europeană încearcă să afle care este cauza. 10 ceasuri atomice aflate pe 5 din cei 18 sateliti GPS lansati deja în orbită nu mai funcționează, iar incidentul ar putea forța agenția să amâne lansarea ( deja programată pentru luna august ) a încă 4 sateliți.

Sistemele de navigație prin satelit ( așa cum este cel oferit de Galileo ) au nevoie de ceasuri atomice extrem de precise pentru a functiona în mod corespunzător, deoarece satelitii trebuie să transmita semnalele lor sincronizat. Ceasurile nefunctionale pot cauza incapacitatea sistemului Galileo de a furniza o precizie de poziționare publică în timp real de 1 metru si criptată de 1 cm, asa cum agentia promisese.

Trei dintre dispozitivele afectate sunt ceasurile atomice bazate pe rubidiu, în timp ce restul ceasurilor nefunctionale sunt variante bazate pe dispozitive "Passive Hydrogen Maser". Unul dintre ceasurile cu hidrogen a fost repornit, coborând numărul total de ceasuri nefunctionale la nouă.

Din moment ce fiecare satelit are patru ceasuri și la niciunul dintre sateliti nu sunt probleme de funcționare la mai mult de două ceasuri, sistemul Galileo încă funcționează in paramentri normali. Agenția bănuiește că respectivele ceasuri s-au scurt-circuitat, din cauză că au fost oprite pentru perioade lungi de timp. Cu toate acestea, încă mai trebuie să investigheze misterioasa cauză, pentru a se asigura că restul ceasurilor nu vor deveni nefuncționale.

Chiar dacă proiectul constelației de sateliti GPS a fost afectat de întârzieri, sistemul are lansați in prezent 18 sateliți si va fi în cele din urmă compus din 24 de sateliti, plus 6 de rezervă, dacă totul va decurge cu bine. Deocamdată agenția intenționează să examineze ceasurile de la bordul celor 4 noi sateliți, programati pentru a lansa în luna august 2017, pentru a se asigura că nu se vor mai manifesta astfel de probleme.


Un comentariu despre subiectul „Ceva ciudat se întâmplă cu ceasurile sateliților Galileo...”:
Anonim

poate americanii le-au reparat.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile