miercuri, 28 septembrie 2011

Istoria tehnică a televiziunii

Istoria tehnică a televiziunii

Televizorul, in formatul in care il cunoastem astazi, a parcurs o evolutie de peste 120 de ani, devenind, dintr-un obiect magic, unul aproape banal, dar aproape indispensabil.
Primul televizor electromecanic a fost creat in 1884, de catre cercetatorul german Paul Gottlieb Nipkow. Era o masinarie destul de complicata, formata dintr-un disc rotativ perforat (discul Nipkow), cu gauri de acelasi diametru, dispuse in spirala la aceeasi distanta unele de altele, si un senzor din seleniu, care transforma imaginea in impulsuri electrice. Cum anume? Imaginea era proiectata pe discul rotativ, iar un orificiu capta o fasie orizontala din ea. Marele avantaj al tehnologiei lui Nipkow era ca dispozitivele de inregistrare si redare se asemanau. Cel de captare a imaginii era prevazut cu senzorul din seleniu despre care am vorbit, in timp ce, la dispozitivul de redare, locul senzorului era luat de o sursa de lumina cu impulsuri variabile. Singura problema era ca discurile la inregistrare si redare trebuiau sa aiba aceeasi viteza. Alt neajuns consta in faptul ca, din cauza formei rotunde a discului, imaginea nu era dreptunghiulara, ci descria un sector de cerc. In plus, masinaria era incapabila sa infatiseze imagini in miscare.

Motor! Actiune!

Cel care a revolutionat cu adevarat conceptul de televiziune a fost scotianul John Logie Baird, care a afisat pentru prima oara imagini in miscare la Londra, in 1926. Baird a prezentat imaginea unui corp uman - o silueta incetosata, cu rezolutia de 30 de linii, de peste 17 ori mai slaba decat transmisia-standard a televiziunii de azi. Un an mai tarziu, Baird a reusit sa trimita un semnal TV la distanta de 705 km prin linia telefonica dintre Londra si Glasgow. Momentul avea sa marcheze inceputul televiziunii. Evident, inventatorul si-a dat seama de dezvoltarea viitoare a fenomenului si a infiintat Baird Television Development Company Ltd., care, in 1928, a efectuat prima transmisie televizata transatlantica (Londra-New York) si primul program televizat pentru BBC. Tot Baird, impreuna cu Bernard Natan, un actor de origine franco-romana, a pus bazele companiei Television Baird-Natan si totodata ale televiziunii franceze. Ca fapt divers, Natan a fost una dintre primele vedete ale industriei cinematografice pentru adulti. In 1929, inventatorul american Philo Farnsworth a creat primul sistem de televiziune cu emitator si receptor electronice. Primele televizoare electromecanice disponibile pentru public au fost modelul american Octagon al General Electric si Baird C, doua ciudatenii care afisau imagini pe un ecran cu diametrul de 10 centimetri.

Toata lumea in tub

In timp ce americanii si britanicii puneau bazele televiziunii (1929), un rus pe nume Vladimir Zvorykin inventa primul tub catodic sau kinescopul, cum i-a spus chiar el. CRT-ul (Cathode Ray Tube) este un dispozitiv vidat, bombardat cu electroni de catre un tun aflat pe post de catod. Anodul este ecranul propriu-zis, suprafata lui fiind acoperita cu o substanta fosforescenta, care devine luminoasa atunci cand e asaltata de electroni. Imaginea este produsa prin modularea intensitatii fasciculului de electroni in functie de semnalul video receptionat. Televizorul CRT a devenit disponibil in 1934, odata cu lansarea Modelului FE-III al Telefunken. Era in sfarsit un aparat al carui design se apropia de desenul televizoarelor de care ne amintim din copilarie, ecranul sau avand diagonala de 30 cm. Un televizor costa in acea vreme o caruta de bani si, evident, nu era la indemana oricui.Televiziunea din Romania

In tara noastra, prima transmisie TV a ajuns pe micile ecrane abia la 31 decembrie 1956. Era un film artistic preluat de pe pelicula. Toate programele - piese de teatru, varietati, spectacole-maraton de Revelion - se difuzau in direct, pentru ca nu existau echipamente de inregistrare si montaj. De pe la inceputul lui 1958, a devenit posibila redarea filmelor de 16 mm, iar de la 1 septembrie acelasi an, s-a trecut la productia proprie de filme. Primul subiect filmat de operatorii studioului Televiziunii Romane a fost festivitatea de deschidere a anului scolar. Abia in 1968 s-a trecut la o grila de programe zilnica, pana atunci emisiile fiind sporadice. Eu am dat ochii cu primul televizor in 1982, pe cand aveam patru ani. In mod ciudat, imi amintesc destul de bine de omuletul lui Gopo, de Mirabela si de Miaunel & Balanel. Din pacate, in "epoca de aur" nu prea aveai la ce sa te uiti pe ecranul televizorului. Multiubitul conducator si vizitele de lucru acaparau 90% din programul TV si, oricum, receptia era intrerupta destul de des de binecunoscutele pene de curent. Mai era o problema. Televizoarele din acea vreme functionau cu lampi, niste tuburi cu filament, ca niste becuri, care trosneau de mama focului o data la o saptamana. Astfel, celebrul televizor Diamant din livingul familiei avea o mare durere in suflet: lampa PL500, pe care m-am specializat sa o inlocuiesc cu maiestrie, pescuind-o din cutia cu piese de schimb pe care tatal meu o pastra la indemana. Prin 1984, am descoperit cum se prinde emisia televiziunilor din Bulgaria si Rusia. Aveau o grila de programe mult mai bine pusa la punct si mai variata decat a noastra. Bineinteles, a trebuit sa invat bulgara ca sa pricep ce-i spune Don Leoncio Isaurei in telenovela braziliana Sclava Isaura, difuzata mai intai de vecinii nostri de la sud de Dunare.

Lumea in culori

Primul televizor color electronic a fost prezentat de americanii de la RCA in 1940, dar era o constructie complicata, creata din combinarea optica a doua imagini, proiectate apoi pe un ecran. Un an mai tarziu, NBC si CBS au inceput testele pentru emisia color, dar aceasta nu era compatibila cu televizoarele alb-negru din casele oamenilor. Primul televizor color le-a devenit accesibil americanilor din New York in februarie 1954. Costa 1.295 USD - aproximativ 10.000 USD la valoarea de acum a dolarului american. Tehnologia utilizata de noile televizoare color era asa-numita shadow mask. Existau nu unul, ci trei tunuri catodice care bombardau cu electroni ecranul. Tehnologia a fost patentata de cercetatorul german Werner Flechsig in 1938. In Romania, prima transmisie color a Televiziunii Romane dateaza din 23 august 1983. Si cine oare nu isi aminteste de primul televizor color romanesc, botezat Telecolor? Era un aparat de o calitate foarte buna, iar pentru acele timpuri nici designul nu era de ici, de colo. Cu toate acestea, n-am inventat noi apa calda. Minunatul Telecolor era o copie fidela (inclusiv prin piesele componente) a unui model numit Colorett, fabricat in Republica Democrata Germana, si costa aproximativ 6.000 de lei, adica vreo trei salarii bune. Singurul lucru de care imi amintesc ca m-a impresionat la televizorul color a fost acela ca in sfarsit puteam distinge diferenta dintre tricourile fotbalistilor de la doua echipe adverse. Griurile de pe televizorul alb-negru erau cateodata imposibil de diferentiat. Nu pot uita nici Teleenciclopedia, care descria mult mai bine lumea exotica in culori.

Epoca parabolica

Prima emisie prin satelit s-a produs in 1962. Semnalul, provenit din Europa, a fost difuzat in Statele Unite cu ajutorul satelitului Telstar. Sistemul de televiziune prin satelit are trei componente de baza. Prima este antena parabolica de emisie, cu dimensiuni mult mai mari (diametru de 9-12 m) decat cea instalata in balcoanele noastre. De altfel, cu cat este mai mare diametrul ei, cu atat semnalul e mai puternic. Antena este indreptata catre un satelit care interpreteaza semnalul si il retransmite pe o alta frecventa inapoi pe Pamant, unde e captat de antenele parabolice personale. Transmisia se realizeaza prin microunde, iar receptorul antenei, numit Low-Noise Block Downconverter, trebuie sa transforme acest semnal in unde radio. Nu-i de ajuns sa cumperi doar antena, iti trebuie si un receptor care sa converteasca undele radio in semnal video, ca sa-l priceapa televizorul. La noi in tara, antenele de satelit au inceput sa apara timid imediat dupa Revolutia din 1989. Timid, pentru ca tehnologia nu are nici macar acum preturi prea accesibile. Numai antena parabolica poate costa sute de lei. Ce-i drept, odata ce ai instalat un asemenea sistem acasa, vei putea vedea sute de canale TV din toata lumea. Receptarea semnalului de la satelit este influentata de directionarea antenei. Exista o multime de sateliti TV, dar cu o antena fixa primesti semnal doar de la unul. Pentru a comuta de la un satelit la altul, antena parabolica poate fi montata pe un stand motorizat, care sa-i schimbe pozitia la comanda.

Mi-am tras TV prin cablu

Parabolicele nu au apucat sa cotropeasca Romania, pentru ca, in 1995, a inceput sa se consolideze o noua afacere: televiziunea prin cablu. Companiile furnizoare de servicii CATV (Cable Television) preiau semnalul de la televiziunile autohtone si de pe satelit, iar apoi le ofera utilizatorilor intr-un pachet atragator, cu ajutorul cablurilor coaxiale sau, mai nou, prin fibra optica. In 2007, aproape 79% dintre gospodariile romanesti erau conectate la televiziunea prin cablu. Prin acelasi cablu, aceleasi companii s-au prins ca pot livra foarte convenabil si conexiune la internet & telefon, fapt ce le-a extins si consolidat dominatia. Din pacate, avand in vedere ca monopolul acestei afaceri este detinut de doar doua astfel de companii, calitatea serviciilor a scazut dramatic, iar povestile despre problemele dintre abonati si operatori pot umple ditamai romanul. A aparut insa pe piata o noua oferta: televiziunea digitala prin antena parabolica. Cele trei servicii, Dolce (Romtelecom), DigiTV si Boom, incep treptat sa se impuna mai ales in zonele rurale unde televiziunea prin cablu nu a putut razbate. Singura problema care ar putea aparea ar fi sa nu ai traseu liber intre emitatorul operatorului si antena (de pilda crengile unui copac sau balconul orientat in alta directie decat emitatorul). In cazul televiziunii prin cablu, la orice furtuna, te poti astepta la ruperea vreunui fir, situatie rezolvabila, in conditii ideale, in cateva ore.

Sursa: http://www.descopera.ro/lumea-digitala/3489572-tehnologiile-televiziunii

sâmbătă, 24 septembrie 2011

Mezzo Live HD la Dolce Tv - Mai multă muzică HD pentru România

Mezzo Live HD la Dolce Tv - Mai multă muzică HD pentru România

Mezzo Live HD a fost lansat oficial în România.


Citat de Mediafax, Christophe Winkel, directorul Mezzo, a spus că televiziunea va fi distribuită iniţial de către platforma Romtelecom Dolce.

Canal soră Mezzo, care a fost deja prezentă în România timp de 10 de ani, este in prezent disponibil pentru aproximativ 700.000 de abonaţi prin UPC, RCS & RDS, Dolce, Telemach şi Ines.

Ambele canale sunt deţinute de grupul Lagardère (60%) şi France Télévisions (40%).

Mezzo Live HD are o grilă de programe complet diferită de Mezzo, a explicat Winckel. Mezzo Live HD va retransmite 25 de concerte live pe an și va difuza incursiuni în culisele celor mai prestigioase scene de concert din lume.

Sursa: http://www.broadbandtvnews.com/2011/09/19/more-music-for-romania/

Televiziune HD la Focus Sat !

Televiziune HD la Focus Sat !

Umbla vestea prin comunitatile online ca Focus Sat ar urma sa introduca televiziune HD prin satelit !
Cel poutin aceasta implementare a televiziunii HD la Focus Sat reiese clar din noua oferta de toamna:


Oferta Focussat toamna 2011:

“Familia” 25 RON

“ Mozaic” 10 RON

“Total” (inc. Sport + Cinema) 50 RON

“Cinema” 16 RON

“Sport” 11 RON

“Panonia “ 6 RON

NOU:

HD*
3 canale (FREE in 2011) + 4 canale din Ianuarie 2012
10 RON (cartela comuna cu Mozaic)

Filmbox ( FREE in 2011)
2 canale (Family & Extra)
11 RON (cartela comuna cu Sport)

“Complet” (“Total“ + Filmbox)
60 RON

Toate preturile includ TVA
Echipament HD doar cu achizitie

DETALII :
2011 Focus Sat Oferta de Toamnă :
În pachetul Familia vor fi sau au fost introduse următoarele canale: GSP TV, Fishing and Hunting, Filmbox Basic , SkyNews , Bloomberg. Din grilă va ieşi TVR 3. Pachetul va costa 25 lei.
Pachetul Aventura va fi închis, urmând ca actualii clienţi de pe acesta sa fie migraţi pe noul pachet Mozaic.
Idem şi pentru clienţii pachetului Aventura Plus.
Noul pachet Mozaic va aduce o reducere semnificativă de preţ, acesta coborând preţul pachetului Aventura Plus de la 16 lei la 10 lei. Mai mult, va adăuga în grilă canalele DoQ, Al Jazeera, CCTV News.
Se lansează canalele premium Filmbox (Filmbox Family şi Filmbox Extra) într-un pachet nou Filmbox la 11 lei. Pachetul Filmbox va fi acordat GRATIS tuturor clienţilor Focus Sat până la finele anului!
Se lansează pachetul şi cartela Complet*** ( Total + Filmbox) la 60 lei.
Se lansează pachetul HD cu echipamentul la achiziţie. Pentru a facilita obţinerea de echipamente HD, precum şi un preţ cât mai atractiv pentru clientul final, Focus Sat vă recomandă să achizitionaţi modelele testate de noi de la urmatorii furnizori: Telesto sat şi Peruvision.* Pachetul HD va fi acordat GRATIS tuturor clienţilor activi pe pachetul Familia până la finele anului!**
Canalele HD lansate din 1 oct. 2011 sunt: Discovery HD, ESPN America HD, SUNDANCE HD.
Din ian. 2012, pachetul HD se va comercializa la preţul de 10 lei şi va beneficia de o grilă îmbogăţită cu următoarele canale: NATIONAL GEOGRAPHIC HD, NATIONAL GEOGRAPHIC WILD HD, HISTORY CHANNEL HD, MTV HD.

Preţul cartelelor V2 şi V6 se modifică astfel:
V2 trece de la 50 lei la 60 lei (activează 1 lună SPORT + CINEMA şi 3 luni FAMILIA + MOZAIC)
V6 trece de la 85 lei la 100 lei (activează 1 lună SPORT + CINEMA şi 7 luni FAMILIA + MOZAIC).
Se lansează cartela V3 pentru clienţii ce doresc acces la canalele HD şi vor cumpara un STB HD de la Dvs.
V3 activează: 1 lună SPORT + CINEMA şi 3 luni FAMILIA + MOZAIC + HD. Preţul cartelei V3 este de 80 lei.
Instalarea contractelor activate cu cartele v3 şi v6 va fi suportată direct de către client.
* detalii in continuare
** necesită achiziţionarea de STB HD (în cazul în care clientul nu are deja unul). Smart card-ul Focus sat este pus la dispozi ţia clientului la semnarea contractului.
*** datorita gratuitatii pachetelor Filmbox si HD in 2011, cartela Complet va fi disponibila din Ianuarie 2012. Optiunile HD si Filmbox de pe cartelele de 10,
respectiv 11 lei nu sunt active pana in ianuarie 2012

Cartela HD la Focus Sat

Modele şi preţuri propuse pentru echipamente HD

1.Golden Media UNI-BOX 9060 CRCI HD PVR Class: preţ achiziţie dealer: 65 EURO+TV

2.Kaon KSF SA700PCO preţ achiziţie dealer: 86 USD +TVA


3.Synaps AHD-100 PVR preţ achiziţie dealer: 55 EURO+TV

Deoarece recepţionarea canalelor HD necesită deţinerea unui receptor HD, Focus Sat vine în întampinarea Dvs. şi vă propune următoarea variantă:
- Focus Sat negociază un tarif de achiziţie pentru receptoare HD şi vă oferă câteva modele testate şi recomandate de la furnizorii tradiţionali ai Focus Sat.
- Focus Sat pune la dispozţtia dealerilor smart card-ul necesar recepţionării programelor din grilă şi kitul antenă.
- Dealerul Focus Sat preia comanda de la clientul final şi îi va semna contractul cu Focus Sat.
- Dealerul Focus Sat comandă şi plăteşte receptoarele HD direct la furnizorii acceptaţi. Decontarea se face pe bază de proformă şi plată către furnizor, urmată de livrarea mărfii
- Dealerul Focus Sat vinde echipamentul către clientul final, împreună cu smart cardul necesar recepţionării programelor.


Ofertă activare HD – detalii:
- Cartelă activare v3 : 3 luni gratuit Familia+Mozaic+HD; 1 lună gratuit Sport+Cinema. Preţ 80 lei TVA inclus
- contract 1 an, activare minim pachet Familia
- instalare suportată de client şi decontată direct la dealer
- cost pachet HD (din ianuarie 2012 şi accesabil doar cu pachetul Familia activ ) 10 lei
- pret recomandat antena Focus sat 78 lei


H!T Music Channel HD - O noua televiziune High Definition din Romania

H!T Music Channel HD - O noua televiziune High Definition din Romania

Compania RCS&RDS si Giovanni Francesco care detin deja impreuna postul Music Channel, vor sa lanseze in acest an o noua televiziune muzicala, care se va numi H!T Music Channel HD, anunta Mediafax.

( Nu reprezinta sigla televiziunii, dar este probabila)

Societatea Music Channel SRL din Bucuresti, care ii are ca actionari pe Giovanni Francesco - 50% si Integrasoft SRL (asociat unic RCS & RDS SA) - 50%, au solicitat Consiliului National al Audiovizualului (CNA) o licenta audiovizuala prin satelit pentru televiziunea muzicala H!T Music Channel.

Solicitarea a fost luata in discutie in sedinta de joi a CNA, insa a primit doar cinci voturi "pentru" de la cei noua membri ai Consiliului prezenti. Pentru a fi acordata, o licenta are nevoie de minimum sase voturi "pentru" din partea a minimum opt membri CNA intruniti in sedinta. Astfel, Consiliul a decis sa solicite "imbunatatirea" proiectului pentru lansarea televiziunii H!T Music Channel, solicitarea de acordare a licentei pentru acest post urmand sa fie discutata intr-una din sedintele viitoare ale CNA.

Prezent la sedinta CNA, Giovanni Francesco a declarat ca principala deosebire intre H!T Music Channel si actualul post Music Channel va fi de public tinta.

"Noi mai avem postul Music Channel, al carui target este 15-34 de ani, iar noul canal H!T Music Channel va avea targetul 25- 49 de ani. Targetul H!T Music Channel ar putea fi comparat cu cel al VH1", a spus Giovanni Francesco.

El a declarat ca pe H!T Music Channel va fi difuzata muzica mai veche, din anii '70 pana in prezent. "Este vorba despre melodii care au avut succes la vremea lor si nu se mai difuzeaza acum. La ora actuala, pe posturile de televiziune de muzica romanesti nu o sa vedeti muzica mai veche de 3-4 ani", le-a spus Giovanni Francesco membrilor CNA, precizand ca postul actual Music Channel va continua sa difuzeze muzica foarte noua si concerte cu artisti romani. "H!T Music Channel va fi un post predominant muzical, spre deosebire de Music Channel care cuprinde si informatii si stiri", a adaugat Giovanni Francesco.

Totodata, el a precizat ca, dupa ce CNA va acorda licenta pentru postul H!T Music Channel, acesta va emite din primul moment full HD. Postul va difuza programe de luni pana duminica, 24 de ore din 24.

Grila H!T Music Channel va cuprinde muzica romaneasca - 60% si muzica straina - 40%. Productia proprie a H!T Music Channel va reprezenta 15% din programele difuzate, in timp ce productiile audiovizuale ale altor producatori - 85%. Printre programele care vor fi difuzate de H!T Music Channel se numara "History&Hits", "Celebrating hits", "Siesta", "Hit... in the mood", "Hit morning" etc.

"Canalul H!T Music Channel este in probe de 6 luni", a mai spus Giovanni Francesco.

Totodata, Giovanni Francesco a declarat pentru Mediafax ca televiziunea H!T Music Channel va fi lansata anul acesta. In acest sens, Giovanni Francesco a precizat ca proiectul pentru lansarea H!T Music Channel va fi imbunatatit, pentru ca solicitarea de acordarea a unei licente sa fie rediscutata la CNA.

Giovanni Francesco a mai spus ca lansarea H!T Music Channel va avea sprijinul tehnic al companiei RCS&RDS. De altfel, in dosarul depus la CNA este inclus acordul de principiu al RCS&RDS cu privire la preluarea si retransmiterea prin retelele sale a televiziunii H!T Music Channel.

Potrivit dosarului depus la CNA, cheltuielile pentru lansarea H!T Music Channel sunt minime, "avand in vedere existenta postului Music Channel". De asemenea, investitiile in noul post "vor fi atat din fonduri proprii, cat si din vanzarea spatiului de publicitate", valoarea neta lunara a veniturilor fiind de 21.500 de euro.

In acelasi dosar depus la CNA se precizeaza ca noua televiziune H!T Music Channel va emite atat in Romania, cat si in Ungaria, la fel ca si postul Music Channel.

Compania de telecomunicatii RCS&RDS a intrat in actionariatul televiziunii muzicale Music Channel in vara lui 2010. Music Channel a primit licenta audiovizuala de la Consiliul National al Audiovizualului pe 22 mai 2008, iar televiziunea controlata la momentul respectiv doar de Giovanni Francesco - cunoscut in presa mondena datorita relatiei sale cu Ioana Basescu, fiica cea mare a presedintelui Basescu - s-a lansat in iunie 2008.

In afara de Music Channel si noul post H!T Music Channel, RCS&RDS detine si televiziunea generalista 10 TV, televiziunile de sport Digi Sport, canalul Digi TV Info (care difuzeaza, printre altele, informatii despre ofertele si serviciile companiei), televiziunile de filme Digi Film 1 si Digi Film 2. In plus, in mai 2011, grupul RCS & RDS a achizitionat televiziunea de muzica U TV. Totodata, RCS&RDS detine si televiziunea locala TL + (prin societatea Canal 7 SRL in care RCS&RDS este actionar majoritar cu 51% din actiuni).

De asemenea, presa a scris despre intentia RCS&RDS de a lansa in aceasta toamna o televiziune de stiri. Pana in acest moment, insa, compania de telecomunicatii nu a solicitat o licenta audiovizuala de la CNA pentru lansarea unei televiziuni de stiri.

In afara de H!T Music Channel, in Romania functioneaza in prezent 12 canale romanesti cu muzica, in afara de posturile care difuzeaza muzica populara, muzica de petrecere si manele, potrivit documentelor de la CNA.

Sursa: http://economie.hotnews.ro/ stiri-media_publicitate-10137286-lansata-noua-televiziune-muzicala-music-channel.htm

luni, 5 septembrie 2011

Vu+ UNO Satelitte Receiver ( PVR Ready )

Vu+ UNO Satelitte Receiver ( PVR Ready )

Astazi va aduc in atentie un receiver HD de satelit, receiver pe care se poate instala o imagine cu sistem de operare Linux si care cu siguranta poate concura cu receiverele din renumita serie Dreambox produse de catre firma Technisat.Iata si specificatiile receiverului Vu+ UNO :


Vu+ UNO is a state-of-the art HD PVR with one tuner.
UNO is, to simply put, designed to reflect all the precious lessons from customers of Vu+ worldwide. Although DUO and SOLO are regarded as having set the exemplary standard of DVB-S2 HD PVR and Zapper, there are regions where DVB-T and DVB-C are more preferred means of broadcast reception.

Thus, UNO is equipped with an advanced pluggable tuner system allowing users to insert either DVB-S2 tuner or DVB-C/T hybrid tuner. The DVB-C/T hybrid tuner of Vu+ can be selectively used for the reception of DVB-C or DVB-T broadcast.

UNO offers greater flexibility to consumers of Vu+ in any part of the world. Moreover, UNO comes with enhanced hardware features: powerful 400MHz CPU supporting OpenGL 1.0, large memory size of 512MB, temperature sensor based automatic FAN speed control, extremely low deep standby power consumption of mere 0.5W, universal remote control, etc. The list goes on. UNO is indeed the future-proof and versatile single tuner HD PVR.

State-of-the art pluggable tuner system supporting DVB-S2 and DVB-C/T,
Powerful 400MHz CPU supporting OpenGL 1.0,
Enhanced memory size of 512MB ready for any kind of future applications.
Temperature sensor based automatic FAN speed control guaranteeing the stealth operation.
Extremely low deep standby power consumption of under 0.5W
Modeless universal remote control
Unfailing H/W and S/W.
The list goes on. UNO is indeed the future-proof and versatile single tuner HD PVR.

Main Features
* HD PVR with single tuner
* Pluggable tuner system supporting DVB-S2 or DVB-C/T.
* 400MHz CPU supporting OpenGL 1.0
* Linux Operating System
* 12 digit VFD display
* 2 x Smartcard-Reader
* 2 x Common Interface
* 3 x USB2.0
* 10/100Mbit Ethernet Interface
* Advance EPG (electronic program guide)
* Full automatic service scan
* Multimedia plug-in support
* Various OSD skin supported
* Low deep standby power consumption under 0.5 W

High Distinctions of Vu+ UNO

State-of-the art pluggable tuner system supporting DVB-S2 and DVB-C/T


Powerful 400MHz CPU supporting OpenGL 1.0


Enhanced memory size of 512MB ready for any kind of future applications.


Temperature sensor based automatic FAN speed control guaranteeing the stealth operation.


Extremely low deep standby power consumption of under 0.5W


Modeless universal remote control


Unfailing H/W and S/W.


Main Features

HD PVR with single tuner


Pluggable tuner system supporting DVB-S2 or DVB-C/T.


400MHz CPU supporting OpenGL 1.0


Linux Operating System


12 digit VFD display


2 x Smartcard-Reader


2 x Common Interface


3 x USB2.0


10/100Mbit Ethernet Interface


Advance EPG (electronic program guide)


Full automatic service scan


Multimedia plug-in support


Various OSD skin supported


Low deep standby power consumption under 0.5 W

Technical Specifications
Vu+ Technical Specifications


Front
Panel

Display

12-digit Dot Matrix VFD display with status icons displaying channel names and program information

Smart card slot

2

Common Interface

2


USB 2.0

1


Key

Ch+/-, Vol+/-, Standby

Rear
Panel

Power switch
1

Sat-IF input/output

2 x F-type socket

Connection TV

1 x Scart socket

Video output (analogue)

1 x Cinch-socket

Video/audio output (digital)

1 x HDMI

Audio output (analogue)

2 x Cinch socket

Audio output (digital)

Standard optical (SPDIF)

USB 2.0

2

eSATA

1

Ethernet

1

RS 232

1

Power

Mains voltage

AC100-240V / 50-60Hz

Power consumption
(Max./typ. operation/stand-by)

42/17/0.5W

RF

RF range

950-2,150 MHz

Modulation, FEC, de-multiplexator

DVB-S/DVB-S2 standard

Video

Video resolution

CCIR 601 (720 x 576 lines), 576p, 720p, 1080i

Video decoding

MPEG-2, MPEG-4 compatible

Input data rate

2-45 MSymb/s

S/N

> 53 dB

Decoding

Decoding Dolby Digital, MPEG-4 (AAC-HE), MPEG-1, Layer 1, 2 and 3

Sampling rate

32/4.1/48 kHz

S/N

> 65 dB

LNB

LNB supply (horiz./vert.)

14/18V / Max.400mA

Control signal

22kHz ; ToneBurst ; DiSEqCTM1.0/1.1/1.2

General

Dimensions (W x H x D)

340 x 272 x 60 mm

Weight (without HDD)

2.35kg (Without HDD)


Alte specificatii din manualul tehnic:

Powerful 405 MHz MIPS Processor
Advanced Linux Operating SystemTwin Tuners Integrated 10/100 Ethernet IntegratedVarious Plug-ins Supported User ManualEnglish
(A) PRECAUTION!!!
(B) Packaging Contents
(C) Product Descriptions
(D) Conditional Access
(E) Remote Control
(F) Main Features
(G) Technical Data
I. Installation of Vu+
1. Connecting Satellite Cables
2. Connecting the TV (and VCR)
3. Connecting Power
4. Power ON/OFF
II. First Time Installation (using Wizard)
Step 1. Language Selection
Step 2. Configuring Satellite Connection
Step 3. Installing Default Satellite List
Step 4. Parental Control Option
III. Basic Operations
1. Switching Channel
2. Volume Control
3. Selecting Audio Track
4. Subtitle
5. Teletext
6. Program Information (Infobar)
7. Channel List
8. Electronic Program Guide (Event View)
9. Timeshift
10. Recording
11. Recording Play
12. Managing Recording Files
13. Media Player
14. Plug-ins
15. Sleep Timer
Contents

IV. System Configuration
1.Main Menu
2.System Setup
2-1. Service Sear
ching
A. T
uner Configuration
B. Loading Default Service Lists
C. Automatic Scan of Services
D. Manual Scan of Services
2-2. System Configuration
A. A/V Settings
B. Language Selection
C. Customization
D. Selecting Time
E. Har
d Disk Set Up
F
. Front Display Setup
G. Network
H. Skin Change
2-3. Checking CAM
2-4. Par
ental Control
2-5. Factor
y Reset
2-6. Checking H/W and S/W Infor
mation
A. Service Infor
mation
B. System Infor
mation
V. Copyright - GNU GPL
VI. Menu Structure
VII. Troubleshooting
VIII. Glossary

4 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
Vu+ has been designed and manufactured in compliance with EU consumer safety requirements (CE). Please
read the following safety precautions carefully.
1. Connecting Power
• This product operates only in the range of AC 100V~250V and 50Hz/60Hz. Please check first your power
supply to see if it fits this range.
• Please be noted that you need to disconnect from the mains before you start any maintenance or
installation procedures.
• Make sure that the power cord is placed in a position where it is easy to unplug it from the mains in an
emergency.
2. Overloading
• Do not overload a wall outlet, extension cord or adapter as this may cause electrical fire or shock.
3. Liquid
• This product is not water-proof and should not be exposed to dripping, splashing, or any type of liquid.
• No objects filled with liquid such as base shall be placed on the product.
• Please do not clean the product with wet cloth, which may cause a short circuit.
• No wet objects should be placed near the product.
4. Ventilation
• Allow a sufficient space between the product and other objects to make sure air ventilation of the product.
• Do not block the top or rear of the product with an object, which will close the ventilation holes and lead to
a high temperature of the system. This may cause a failure of the product.
• Do not stack other electronic devices on top of the product.
• Do not insert any kind of pointed objects like screw, gimlet, etc. into the ventilation holes of the product.
This will damage the product.
5. Connecting the Satellite Cable.
• Disconnect the power of the product before you connect the satellite cable to the product.
Otherwise, it may cause damage to the LNB.
6. Grounding
• The LNB must be earthed to the system earth for the satellite dish.
7. Location
• Place the product indoor.
• Do not expose the product to rain, sun or lightening.
• Do not place the product near any heat appliances as a radiator.
• Ensure that there is more than 10 cm distance from any electrical devices & wall.
(A) PRECAUTION!!!
5
Vu+ User Manual
8. Lightening, Storm or Not In Use.
• Unplug the product and disconnect the antenna cable during a thunderstorm or lightening, especially
when left unattended and unused for a long period of time. This will prevent possible damages from
power surges or lightening.
9. Replacement of Parts
• Unauthorized part replacements, especially by one who is not a qualified technician may result in
damage to the product.
• Ensure that when part replacements are necessary qualified technicians perform the task using the
components specified by the manufacturer.
10. Hard Disk Drive
• Do not move the product or turn the power off suddenly while the Hard Disk Drive (HDD) is still running.
This may result in damage to the HDD and thus the system.
• The company shall not be liable for any corruption of data on the HDD caused by careless use or
misuse of users.
11. Battery
• There is danger of explosion if batteries are incorrectly replaced.
• Replace batteries only with the same or equivalent type.
"WEEE" Symbol instructions.
This product should not be disposed with other house hold wastes at the end of its working life.
Please separate this from other types of wastes and recycle it responsibly to promote the sustainable
reuse of material resources. This will help prevent harm to the environment or human health from uncontrolled
waste disposal.
6 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
(B) Packaging Contents
BATTERY
Powerful 405 MHz MIPS Processor
Advanced Linux Operating System
Twin Tuners Integrated
10/100 Ethernet Integrated
Various Plug-ins Supported
User Manual
TV RADIO
MENU
1 2ABC 3DEF
4GHI 5JKL 6MNO
7PQRS 8TUV 9WXYZ
EPG
AUDIO
+
CHANNEL
+
VOLUME
_ _
OK
HELP
0
HOME END
EXIT
Please check all package contents before using your product.
• Vu+
• Remote Control
• Batteries
• HDMI cable
• User Manual
7
Vu+ User Manual
(C) Product Descriptions
Front Panel
1 Display
Displays the current menu information.
16 character dot matrix VFD
2 Dial Switch
Scrolls up and down on the current menu list.
Push confirms the selection.
3 USB Host
Connects to the USB memory stick or external HDD.
4 Smartcard reader slot
Two Smartcard slots are provided : one for Conax and the other for Xcript
5 CI Module slot
Two CI module slots are provided.
2 1
3 4
5
8 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
Rear Panel
1 LNB 1 In / LNB 2 In
Two Satellite cables can be connected.
2 S/PDIF
Connects to a digital audio system using S/PDIF cable.
3 Video output
Connects to TV using RCA cable.
4 Audio output
Connects to TV using RCA cable.
5 Component (YPbPr)
Connects to TV using a component cable
6 SCART
Two SCART connectors are provided for TV and/or VCR using SCART cables.
7 HDMI
Connects to TV using a HDMI cable for both audio and video signals.
8 e-SATA
Connects the external HDD using e-SATA cable.
9 Ethernet
Connects the PC or another set top box of Vu+.
10 USB
Connects the USB memory stick or external HDD.
11 RS232
RS232 data port is provided.
12 FAN
13 Power Inlet
Connects the detachable power cord.
14 On/Off Switch
Powers on/off.
3
1 2 4 5 6 8
7 9
10 11 12
14
13
9
Vu+ User Manual
Amongst the channels that are scanned via Vu+, some channels can be properly tuned in only with the
corresponding Smartcard and/or CAM (Conditional Access Module). Vu+ provides two Smartcard Reader
slots and two Conditional Interface slots and users need to purchase those Smartcards and CAMs that are
required for viewing such subscription based services.
Insertion of Smartcard
Vu+ supports Xcript and Conax. Users need to buy only these Smartcards without having to buy
additional CAMs to watch those channels that are encrypted in Conax and Xcrypt.
1 Open the door on the right side.
2 Insert Conax and/or Xcrypt Smartcard as in the following instruction.
3 Make sure that the Smartcard remain inserted while viewing.
Insertion
(D) Conditional Access
Smartcard
10 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
Insertion of CAM (Conditional Access Module)
There are several Conditional Access Systems (CAS), other than Conax and Xcrypt that Vu+ supports.
To be able to watch channels that are encrypted in such CAS as Nagravision, NDS, Irdeto, Viaccess,
etc, users need to purchase a CAM that is corresponding to each CAS, as well as Smartcard to
decrypt those encrypted channels.
1 Insert a Smartcard into the CAM as in the below picture.
2 Once the Smartcard inserted into the CAM, insert the CAM into the CI slot.
3 Make sure that the CAM remain inserted while viewing.
Insertion
Smartcard
CI-Module
11
Vu+ User Manual
(E) Remote Control
1 MUTE
Silences the audio temporarily.
NOTE : when Teletext is activated, key is also used when
toggling between the Teletext page and the live mode.
2 Teletext
Displays the teletext information of the current channel, if the channel
provides teletext data.
3 Subtitle
Displays the subtitle of the current channel if the channel provides
subtitle.
4 HOME
Instantly moves to the top of the menu list.
5 END
Instantly moves to the bottom of the menu list.
6 Numeric Keys
Enters a channel number or numbers required to be input according
to menu options.
7 Color Keys
Each key is assigned a specific function that may be different in
each menu.
• Red – mainly used for REC, Cancel, etc.
• Green – mainly user for OK
• Yellow
• Blue
8 Navigation Keys
Navigates up/down and left/right on the menu options.
Up/down keys are used to call up the channel list.
9 OK
Confirms the selected menu option.
10 Volume + / -
Adjusts the audio volume.
11 EXIT
Exits the current menu option into the live mode, or switches
one step back of the menu.
12 EPG
Displays the Electronic Program Guide (EPG) information if provided.
13 Channel + / -
Navigates through the scanned channel list.
1
2
3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
12 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
14 Menu
Displays the main menu.
15 Recording List
Displays the list of recordings stored on the internal HDD if any.
16 Audio
Displays the audio track option to choose (e.g. ACS, Stereo).
17 Help
Displays major important operation methods of Vu+.
This provides users with a quick guide of using Vu+.
18 Fast Rewind
Fast rewinds at up to 128 times faster than the normal speed
(x2 / 4 / 8 / 16 / 32 / 64 / 128).
19 Play
Plays the selected file (e.g. recording) at the normal speed.
20 Pause
Pauses the live program or recording play.
21 Fast Forward
Fast forwards at up to 128 times faster than the normal speed
(x2 / 4 / 8 / 16 / 32 / 64 / 128).
22 TV
Displays the TV Channel list.
23 Recording
Displays instantly the recording menu.
24 Stop
Stops playing of a recording and goes to the live mode.
25 Radio
Displays the Radio channel list.
14
15
17
16
18
19
21
20
22
23
25
24
13
Vu+ User Manual
• 405 MHz MIPS Processor
• Linux Operating System
• Media Player
• Downloadable Plug-ins supported
• 2 x Smartcard Readers (Conax & Xcrypt)
• 2 x Common Interface
• MPEG2 / H.264 Hardware Decoding
• DVB-S2 Twin Tuners
• 16 character Dot Matrix VFD
• 128MB NAND Flash / 384 MB RAM
• External SATA supported
• 10/100MB Ethernet Interface
• 3 x USB 2.0
• RS232
• HDMI
• YPbPr
• Composite Video (RGB)
• 2 x SCART
• SPDIF for digital bit stream out (optical)
• EPG supported
• Automatic & Manual Service Scan supported
• Multiple LNB control (DiSEqC) supported
• Skin change supported
• Stable SMPS integrated
(F) Main Features
14 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
(G) Technical Data
Vu+ Technical Specifications
Front
Panel
Display 16-digit Dot Matrix VFD display with status icons
displaying channel names and program information
Smart card slot (Conax embeded) 2
Common Interface 2
USB 2.0 1
Key Multi-functional dial switch
Rear
Panel
Power switch 1
Sat-IF input/output 2 x F-type socket
Connection TV/VCR 2 x Scart socket
Video output (analogue) 3 x Cinch socket (YPbPr)/1 x Cinch-socket
Video/audio output (digital) 1 x HDMI
Audio output (analogue) 2 x Cinch socket
Audio output (digital) Standard optical (SPDIF)
USB 3 x USB 2.0
eSATA 1
Ethernet 1
RS 232 1
Power
Mains voltage 100-240/50-60 V/Hz
Power consumption
(Max./typ. operation/stand-by) 65/30/1 W
RF
RF range 950-2,150 MHz
Modulation, FEC, de-multiplexator DVB-S/DVB-S2 standard
Video
Video resolution CCIR 601 (720 x 576 lines), 576p, 720p, 1080i
Video decoding MPEG-2, MPEG-4 compatible
Input data rate 2-45 MSymb/s
S/N > 53 dB
Decoding
Decoding AC 3, MPEG-4 (AAC-HE), MPEG-1, Layer 1, 2 and 3
Sampling rate 32/4.1/48 kHz
S/N > 65 dB
LNB
LNB supply (horiz./vert.) 14/18; Max. 400 V/mA
Control signal 22kHz ; ToneBurst ; DiSEqCTM1.0/1.1/1.2
General
Dimensions (W x H x D) 380 x 60 x 280 mm
Weight (without HDD) App. 3.2kg
15
Vu+ User Manual
This chapter will guide you through the whole installation process of Vu+. Please read each section
carefully to make sure that the system run properly.
1. Connecting Satellite Cables
Vu+ is integrated with twin satellite tuners, and one of the first steps is to connect satellite cable(s)
to Vu+ in order to gain optimal signal quality. You can either choose one of the following connection
methods depending on the equipment you have.
A. Two Separate Satellite Cables
In case you have two separate satellite cables providing different broadcast signals, you can
configure LNB 1 Input and LNB 2 Input independently.
B. Internal Loop through
In case you have only one satellite cable, connect the cable to LNB 1 Input.
I. Installation of Vu+
LNB1
LNB2
950 - 2150 MHz
13/18 V max.400mA
22 KHz
INPUT
INPUT
S/PDIF
VIDEO Y
Pb
Pr
L
R
AUDIO COMPONENT
TV SCART
VCR SCART
LNB1
950 - 2150 MHz
13/18 V max.400mA
22 KHz
INPUT
LNB2
INPUT
S/PDIF
VIDEO Y
Pb
Pr
L
R
AUDIO COMPONENT
TV SCART
VCR SCART
NOTE : i means Remote control operation order.
16 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
2. Connecting the TV (and VCR)
Vu+ provides a variety of audio/video connection methods.
A. Connecting TV via HDMI cable
For the sake of the best picture quality, especially for digital TV, HDMI connection is recommended.
Most HDTVs have HDMI connectors to ensure the highest picture quality. In the rear panel of Vu+
one HDMI connector is available for this purpose. Connect your TV to Vu+ using a HDMI cable as
follows.
HDMI
00mA
LNB2
INPUT
S/PDIF
VIDEO Y
Pb
Pr
L
R
AUDIO COMPONENT
TV SCART
Ethernet
VCR SCART E-SATA
HDMI
B. Connecting TV via Component Cable
The secondly recommend TV connection for digital TV is via component cable (YPbPr). However,
unlike the HDMI connection which delivers audio and video signal at the same time, YPbPr
connection requires additional audio connection either via RCA cable (Stereo L/R) or S/PDIF as
follows.
LNB2
INPUT
S/PDIF
VIDEO Y
L
R
AUDIO COMPONENT
TV SCART
HDMI
Ethernet
VCR SCART E-SATA
Pb
Pr
YPbPr
S/PIF
Audio
or
NOTE : When you have an A/V receiver with S/PDIF digital audio input, this connection is
recommended to enjoy the best audio quality, especially for the Dolby Digital sound.
17
Vu+ User Manual
C. Connecting TV via RCA (Video) Cable
Vu+ provides Composite video connection as well. Composite cable has normally three connectors
at the both end; one Video (Yellow) and two Audio (White / Red). Connect your TV to Vu+ as follows:
150 MHz
V max. 400mA
LNB2
INPUT
S/PDIF
Y
Pb
Pr
AUDIO COMPONENT
TV SCART
HDMI
VCR SCART E-SATA
L
R
Audio VIDEO
VIDEO
D. Connecting TV(and VCR) via SCART cables.
In case your TV is analogue TV, SCART cable is the most common method. Connect your TV to Vu+
using SCART cable as follows.
VIDEO Y
Pb
L
Ethernet
TV SCART
TV
SCART
S/PDIF
VIDEO Y
Pb
Pr
L
R
AUDIO COMPONENT
HDMI
Ethernet
E-SATA
TV SCART
VCR SCART
TV
SCART
VCR
SCART VCR
18 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
3. Connecting Power
A power cord is provided as one of the basic accessories of Vu+.
1 Connect the power cord to the connector at the rear panel of Vu+.
2 Connect the power cord to a power outlet.
3 Turn on the power switch at the rear panel.
NOTE : AC input condition
• Nominal Voltage Range: 100 – 240 VAC
• Maximum Voltage Range: 90 – 264 VAC
• Nominal Frequency: 50 / 60 Hz
• Maximum Frequency Range: 47 – 63 Hz
NOTE : i means Remote control operation order.
4. Power ON/OFF
[ i : Press Power key / Press MENU > Select Standby/Reset]
There are several ways to turn your Vu+ ON or OFF
􀂇 Complete Power Shutdown
There is a Power Switch in the rear panel and once it is ON, you do not need to turn it on or off each time.
It takes a longer time to boot the system if you turned it off by this switch.
􀂇 Standby Mode
POWER key is normally used to turn the power of Vu+ on or off. If you press POWER, it instantly
switches your Vu+ off or on. In this mode, the system is not completely shutdown and thus it takes a
shorter time to turn it on and off.
􀂇 Deep Standby Mode [ i : Menu > Standby/Restart > Deep Standby]
Deep Standby is used to reduce the standby power consumption. Vu+ is designed to be energy
efficient and to guarantee the power consumption to be under 1W in the deep standby mode.
19
Vu+ User Manual
When you turn on Vu+ for the first time after purchase, an installation wizard will begin step by step.
NOTE : OK key is used for confirmation and turns to the next step. Pressing EXIT key to return to the
previous page.
Step 1. Language Selection
Vu+ provides various languages and here you can choose the main language for your Vu+. Use UP/DOWN
key to scroll up and down to find the language you want.
Step 2. Configuring Satellite Connection
From now on you need to configure the satellite connection. You have two options:
• Use wizard to set up basic features
• Exit wizard
You are strongly recommended to use wizard as it is designed to guide you through the configuration process.
II. First Time Installation (using Wizard)
20 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
A. Configuring Tuner A
Using LEFT/RIGHT key, you can choose one of the following Configuration Modes:
• Nothing connected
• Simple
• Loop through to: mode to make the LNB1 be internally connected to the LNB2 in.
• Equal to: mode to use the same configuration as that of Tuner B.
• Advanced: for an advanced user configuration.
If you choose Simple configuration mode, the following picture will appear.
21
Vu+ User Manual
The five modes are available for the satellite cable connection between LNB and your Vu+ as below :
• Single
This option is used to receive a single satellite
with a single LNB. The cable from LNB is directly
connected to Vu+.
• Toneburst A/B
This option is used if you want to receive two
satellites using a Toneburst switch.
• DiSEqC A/B
This option allows you to configure two satellites in
Port A and Port B.
22 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
• DiSEqC A/B/C/D
This option allows you to configure four
satellites in Port A, Port B, Port C and Port D.
• Positioner
This option is used when you have a
motorized satellite antenna.
B. Configuring Tuner B
This step is for the configuration of Tuner B (LNB 2 Input), and the process is same as that of Tuner A.
For further information please refer to the above “Configuring Tuner A” section.
23
Vu+ User Manual
Step 3. Installing Default Satellite List
Here you will be asked whether you want to install the default satellite lists. Press OK and the following
image appears:
Step 4. Parental Control Option
Here you can choose whether to enable the parental control option. If you press OK, you will be asked to
enter PIN number
24 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
1. Switching Channel
[ i : Press / , CHANNEL / key / Press / to move to the next channels]
Vu+ offers various channel zapping methods. You can switch the current channel by pressing
• UP/DOWN key
If you press UP or DOWN key, Channel Selection
menu appears.
You can move up and down to select the channel that
you want to tune into.
• LEFT/RIGHT key
If you press LEFT or RIGHT key, the previous or
subsequent channel of the current channel is tuned in.
• CHANNEL +/- key
If you press CHANNEL + or – key, this will call up the
Channel Selection menu.
• Channel Number
Enter a channel number, and it will instantly tune into
the channel.
NOTE : If channel change is not done, it is probably because the selected channel is encrypted and
you do not have a proper smartcard.
2. Volume Control
[ i : Press VOLUME / key]
You can adjust the audio volume by pressing VOLUME +/- key. You can also mute or unmute the audio
temporarily by pressing MUTE key ( )
Mute icon is on when the
audio is muted.
III. Basic Operations
25
Vu+ User Manual
3. Selecting Audio Track
[ i : Press AUDIO key]
You can check what audio tracks are available to choose by pressing AUDIO key.
By using UP/DOWN key and Color key, you can select a different audio language or Stereo sound.
NOTE : Available options on this menu will differ depending on the service.
4. Subtitle
[ i : Press SUBTITLE key or Press MENU > Subtitle]
You can view the subtitle of the current program if the program provides the subtitle. Press SUBTITLE ( )
key, Subtitle selection menu appears as below.
Available subtitles, if any, will display. By using UP/DOWN navigate the list to select a subtitle that you want
to play and press OK to activate it.
26 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
5. Teletext
[ i : Press TELETEXT key]
You can call up Teletext information by pressing TELETEXT key ( ). It will take some time to load all the
information.
You can navigate through the Teletext page by using UP/DOWN key to select a text page. Also, just simply
enter the page number that you want to read.
• MUTE key
Once you activated Teletext, you can toggle between the live mode and the Teletext page by pressing
MUTE ( ) key instantly. In this case, loading of the Teletext page takes place instantly.
• VOLUME +
If you want to enlarge the page, press VOLUME + key.
27
Vu+ User Manual
• VOLUME -
If you want to reduce the page size, press VOLUME – key.
6. Program Information (Infobar)
[ i : Press OK key]
Whenever you change the channel, infobar is always displayed for 5 seconds (default setting). Infobar is
designed to provide you comprehensive information of the channel that you are currently watching.
• Press OK to call up infobar.
1
12
2 3
4
5
7 6 8 9 10 11
13 14 15
1 A : The tuner being used for the current channel.
2 SNR (Signal to Noise Ratio) : Signal Level
3 AGC (Automatic Gain Control) : Signal Strength
4 The name of the current channel
5 Remaining time of the current program
6 The current program
7 The next program
8 REC : Highlighted in red when recording is in progress.
28 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
9 CAS ( ) : Encrypted program
10 Teletext ( ) : Highlighted when the program provides Teletext.
11 16:9 : Screen ratio
12 RED : to activate recording
13 GREEM : to call up Subservices, if available
14 YELLOW : to activate Timeshift
15 Extensions : to call up a menu for Sleep Timer and Graphical Multi EPG
(Please refer to page 30~32 and 42)
7. Channel List (Channel Selection Menu)
[ i : Press / , CHANNEL / key]
If press UP/DOWN key, this will activate Channel Selection Menu as below.
Four types of the channel lists are available to help
you manage your channel selection.
• RED displays the list of all scanned channels.
• GREEN displays the list of all satellites scanned.
Per each satellite, channels are arranged according
to Services, Provider, and New.
29
Vu+ User Manual
• YELLOW displays the list of providers.
• BLUE displays the list of your favorite channels.
In order for you to add certain channels to this Favourites list,
1 Call up the Channel Selection list by Pressing UP or DOWN key.
2 Go to the list of All channel by pressing RED.
3 Select the channel that you want to add to the Favourites list.
4 Press MENU key on the selected channel and the following menu appears.
30 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
5 Choose “add service to favourites” and press OK.
6 Go to the Favourites list by pressing BLUE to confirm that the selected channel is correctly included
in the list.
8. Electronic Program Guide (Event View)
[ i : Press EPG key]
The Electronic Program Guide (EPG) displays the program information of each channel, if provided, in time
and date order. You can view the detailed program information by pressing EPG key and the following
menu, Eventview appears.
Detailed information of the current channel will be displayed on EPG. On this menu, three options are
provided.
• RED (Similar)
This option helps you find similar programs. If there are one or more programs that are similar to the
current program, EPG Selection window displays them as below.
31
Vu+ User Manual
• GREEN (Add Timer)
If you press GREEN key, Timer entry menu appears as below. This option is used to set up a new timer
for recording or zapping.
- Name
Displays the name of the selected program.
- Description
Displays a short description of the selected program.
- Timer Type
• Select Zap for channel tuning reservation.
• Select Record for recording reservation.
- Repeat Type
• Select Once for one time of zapping or recording reservation.
• Select Repeated for repeated zapping or recording reservation.
• Repeats - This option is given only when you selected "Repeated" in the Repeat Type.
You can reserve zapping or recording per Daily / Weekly / Mon-Fri / User-defined.
- Date
Displays the current date. This entry is on when you selected Once, in the Repeat Type.
- Start Time
You can set the time to begin recording or zapping.
- End Time
You can set the time to end recording or zapping
- Channel
This entry allows you to change the channel. Press LEFT/RIGHT key to call up Channel Selection menu.
You can select a different channel from this list using this option. To return to Timer entry menu,
press EXIT.
32 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
• YELLOW (Single EPG)
Press YELLOW while Eventview menu is on, to call up the program event schedules of the selected
channel.
In this state, you can sort the list according to A-Z order or Time by pressing YELLOW.
NOTE : To add a timer for recording or zapping, press GREEN.
• BLUE (Multi EPG)
Press BLUE to activate EPG Selection Multi EPG window.
- You can move the previous or next program within the same channel by using YELLOW (Previous)/BLUE
(Next).
NOTE : Not all channels provide EPG information and thus in case of no EPG data, nothing will
be displayed except for the channel name.
- You can switch to another channel by using UP/DOWN key.
- RED key is used to instantly tune into the selected channel.
- GREEN key is used to reserve recording or zapping of the selected program.
33
Vu+ User Manual
9. Timeshift
[ i : Press YELLOW key]
For your information, Timeshift is an instant recording of the current program that you are watching. Press
YELLOW or PAUSE key, it will instantly pause the audio and video of the program, and a small window
displaying elapsing time information will appear on the left upper side of the screen as below.
elapsing time information
In this state, Timeshifted recording is running until you press either PLAY or PAUSE again. You can restart
viewing of the program.
If you want to stop Timeshifted recording and to return to the live mode, press STOP key.
You will be asked of Yes or No to stop Timeshift.
NOTE : What is different from normal recording is that Timeshifted recording is not meant to be
stored on HDD. If you stop Timeshift, you cannot replay the Timeshifted recording.
34 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
10. Recording
Vu+ is a Personal Video Recorder with two integrated DVB-S2 tuners. You can record multiple programs at
the same time. There are two ways to operate and manage recording.
1 Instant Recording
[ i : Press RED or REC key]
Press RED or REC key to start the recording of the current program.
Five recording options are given.
- Add recording (stop after current event)
This option is used when you want to end recording when the current program ends.
- Add recording (enter recording duration)
This option is used when you want to manually set the length of recording by entering a certain number as
below:
35
Vu+ User Manual
- Add recording (enter recording end time)
This option is used when you want to define a certain date and time when the recording is to stop.
- Add recording (indefinitely)
This option is used when you want to keep recording running without a specific end time. Recording will
continue unless you stop it.
- Don’t record
This option is used to exit from this menu without recording.
2 Recording by Timer
[ i : Press MENU key > Select Timer]
You can manage recording process using Timer List menu. Press MENU and select Timer on the menu.
36 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
In this menu, color keys are assigned for each different function.
- RED (Delete)
This option is used to delete a timer.
- GREEN (Add)
This option is used to add a timer.
- YELLOW (Disable)
This option is used to disable the timer and X mark will appear.
NOTE : if you want to enable the disabled timer, press YELLOW again.
37
Vu+ User Manual
- BLUE (Cleanup)
This option is used to remove those finished timers from the Timer List.
NOTE : Make sure that the HDD on your Vu+ has enough free space available for recording. If
the free space on the HDD is not sufficient, recording might stop before the defined end time.
- Stop Recording [ i : Press RED or REC key > Select “Stop Recording”]
If you want to stop recording, press RED or REC again while recording is running. Select Stop
Recording.
38 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
11. Recording Play
[ i : Press Recording List key]
You can view recorded files on the Recorded files menu. Press Recording List ( ) to activate this menu.
Select the file that you want to play. It will instantly replay the file and display the recording infobar.
This infobar gives you the following information of the recording.
1 Title of the recording
2 Total duration of recording
3 Remaining time
4 Progressive bar
5 Elapsed time
39
Vu+ User Manual
12. Managing Recording Files
[ i : Press Recording List key > Press MENU key]
If you want to delete a recording file, press MENU key while Recorded file menu is on.
Select “Delete” and confirm OK to delete.
Other than “delete”, in this menu, you have options in sorting and listing of the recording files.
- Sort by date
- List style default
- List style compact with description
- List style compact
- List style single line
- Hide extended description.
40 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
13. Media Player
[ i : MENU > Media Player]
Vu+ is truly a multimedia receiver capable of playing media contents. Using Media Player, you can enjoy
Music, Photo and Video contents stored on the internal HDD and/or a USB memory stick plugged into Vu+.
If you play Media Player, the following player will appear.
1 Go into any directory of the HDD or plugged USB.
2 Select a file to play and press OK
* Supported formats are mainly JPG, MP3, AVI, etc.
3 In the same way, you can play the recording files stored on the HDD.
41
Vu+ User Manual
14. Plug-ins
[ i : MENU > Plugins]
Vu+ is integrated with standard 10/100Mbps Ethernet with RJ 45 connector. You are recommended to use
this network capability of Vu+ to fully enjoy the system. If your Vu+’s network connection is established, you
can directly download plug-ins from a designated website of Vu+.
1 Press MENU and select Plugins menu to active Plugin browser.
2 Press GREEN key to download a list of plug-ins available.
3 Once the download is done, a list of plug-ins will be displayed.
4 Select a plug-in to download.
5 You can check if the download is done properly on the Plugin browser
From this site, you can check available plug-ins to download as below.
42 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
15. Sleep Timer
[ i : MENU > Standby/ Restart > Sleep Timer]
You can set a specific time when your Vu+ goes into Standby mode or Deep Standby mode, using this
menu. Three color keys are used to set up this sleep timer.
1 RED
This option is used to enable or disable Sleep Timer.
2 GREEN
This option is used to choose between Standby mode and Deep Standby mode.
3 YELLOW
This option is used to choose whether to be asked of confirmation before system shutdown.
43
Vu+ User Manual
Vu+ is a very sophisticated device designed to allow users a variety of system setting options as detailed
as possible. You can fine-tune your Vu+ to be your OWN system to fit your taste. This chapter will guide you
through the entire menu of system configuration.
Prior to System Configuration, please take a notice on the menu structure of Vu+ first.
1. Main Menu
[ i : Press MENU ]
The main menu of Vu+ consists of the following sub menus.
1 Subtitles
Displays Subtitle selection menu of the current program.
2 Media player
Activate Media player of Vu+. For more information, please refer to the page 40.
3 VCR scart
Switches to VCR scart connection.
NOTE : If your VU+ is not connected to VCR scart, the screen will go black. In this state, just
press EXIT to return to the previous state.
4 Information
Has two sub menus for Service / About. Service menu provides the detailed information of the current
channel. About menu provides the detailed information of the H/W and S/W system of your Vu+. For more
information, please refer to the page 61~62.
5 Plugins
Activates Plugin browser of Vu+. Using this browser, you can log onto the designated website and you
can download a variety of new plug-ins. For more information, please refer to the page 41.
6 Setup
Provides all of the system settings. For more information, please refer to the page 44~62.
7 Standby / Restart
Provides options for power on/off and sleep timer. For more information, please refer to the page 18.
IV. System Configuration
44 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
2. System Setup
[ i : Press MENU > Select Setup]
The Setup menu consists of the following sub-menus.
1 Service Searching
2 System
3 Common Interface
4 Parental Control
5 Default settings
6 Factory reset
2-1. Service Searching
[ i : Press MENU > Setup > Service Searching]
Here you set up the tuners of your Vu+ and run channel scanning automatically or manually.
A. Tuner Configuration
[ i : MENU > Setup > Service Searching > Tuner Configuration]
If you run the First Time Installation process (refer to the page 19~22), the Tuner A and B are already
configured. You can check the information of each Tuner and which satellites are scanned by each Tuner
as follows.
45
Vu+ User Manual
B. Loading Default Service Lists
[ i : MENU > Setup > Service Searching > Default Service List]
In case there are service lists available for certain satellites, for example, Astra or Hotbird, you can
install the lists in the channel list of your Vu+.
If default service lists are not available, you can run the service scan automatically or manually to add
TV and radio channels to the channel list of your Vu+.
C. Automatic Scan of Services
[ i : MENU > Setup > Service Searching > Automatic Scan]
The easiest way to scan services is to use Automatic Scan. In the Automatic Scan menu, there are two
options to choose from as below.
• Clear Before Scan
YES is used when you want to delete the existing channel list before you start the automatic scan.
If you want to keep the existing list, select NO.
• Scan Tuner A (DVB-S2) (or together with Tuner B)
If Tuner A and B are configured for the same satellite(s), only Tuner A will appear. If not, both Tuner A
and B will appear, asking you which one you want to scan.
46 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
Press OK to activate the automatic scan. This will take some minutes. As the scan proceeds, you will see
the progressive bar and the newly found services underneath.
D. Manual Scan of Services
[ i : MENU > Setup > Service Searching > Manual Scan]
If you know well enough to configure each exact setting required for manual search of services, you can
do manual scan as well. There are many parameter values that you need to decide as below.
For DVB-S2 (High Definition) For DVB-S (Standard Definition)
Amongst other things, the below parameters are what you need to decide prior to performing manual
scan.
1 Tuner
You need to decide which tuner you want to use for manual scan.
2 System
Here you have two options between DVB-S (SD) and DVB-S2 (HD).
47
Vu+ User Manual
3 Frequency
You need to enter the exact frequency of the transponder that you want to scan.
4 Symbol Rate
You need to enter the exact symbol rate of the transponder that you want to scan
5 Polarity
Here, you have options for Horizontal, Vertical, Circular Left and Circular Right. You need to know the
polarity of the transponder that you want to scan.
6 FEC (Forward Error Correction)
You need to enter the exact FEC value of the transponder that you want to scan
7 Modulation
Here you have two options for QPSK (SD) and 8PSK (HD).
8 Network Scan
Here you have two options for YES and NO. NO is used to scan the transponder (TP) based on the
data that your Vu+ currently has. YES is used to scan the TP not just based on the existing TP data
but also using new TP data, if there is TP data newly transported from the TP. Naturally, YES option
takes longer while it may results in a better scan result.
9 Clear Before Scan
YES is used when you want to delete the existing channel list before you start the automatic scan. If
you want to keep the existing list, select NO.
10 Only Free Scan
Here you have two options for NO and YES. If you want to scan only Free to Air channels without any
encryption, select YES. Otherwise, select NO to scan all FTA and CAS channels.
Press OK to activate the manual scan. This will take some minutes. As the scan proceeds, you will see
the progressive bar and the newly found services underneath.
48 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
2-2. System Configuration
[ i : Press MENU > Setup > System]
Here you can find most of the necessary settings that you might need to optimize your Vu+ in the way you
like it. Please read the followings carefully.
A. A/V Settings
[ i : MENU > Setup > System > A/V Settings]
Here you will find options necessary to set up the audio and video configuration of your Vu+.
NOTE : RED is for cancel and GREEN is OK. OK key of RCU is not working in this mode.
49
Vu+ User Manual
Amongst the parameters given in this menu, the following ones are generally what you need to decide for
the audio and video.
1 Video output
Here you need to decide which video output you want to use between your TV and Vu+.
The available options are as below.
• CVBS
• S-Video
• RGB
2 Mode
You need to decide which resolution to use according to the video output above and your TV amongst
the following options.
Scart
Resolution
PAL
NTSC
Multi
3 AC3 Default
YES is used when you want to set Dolby Digital audio as the default audio. If the program you are
watching has AC3 and Stereo, AC3 is used.
On the other hand, NO is used when you do not want to set Dolby Digital audio as the default audio. If
the program you are watching has AC3 and Stereo audio, Stereo audio is used.
4 AC3 Downmix
YES is used when you want to set the audio output to be down-mixed from AC3 to Stereo. NO is used
when you do not want to set the audio output to be down-mixed from AC3 to Stereo. If NO is on and you
are using only HDMI or SCART connection, there can be no audio sometimes, if the program that you
are watching provides AC3 only. This option is recommended when you are using S/PDIF connection.
50 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
B. Language Selection
[ i : MENU > Setup > System > Language]
A variety of languages are available for the OSD of Vu+.
C. Customization
[ i : MENU > Setup > System > Customize]
In this menu you will find various customization options and this menu can be displayed in three different
formats: Simple, Intermediate, and Expert.
51
Vu+ User Manual
NOTE : RED is for cancel and GREEN is OK. OK key of RCU is not working in this mode.
Amongst the options given in this menu, the following ones are generally what you may need to know.
1 Recording always have priority
YES option is used to set the recording to have a priority over any existing timer. If there occurs a
conflict between a timer and a recording in progress, the recording has a priority over the timer. If you
set this option at NO, you will be asked whether to switch to the service to record or not.
2 Margin before record (minutes)
If you enter a number here, for example, 5, the recording will begin 5 minutes before the defined time. If
it is “0”, it means that the recording starts exactly at the defined time. This option comes in handy, just in
case that a program starts earlier than the original schedule.
3 Margin after record
If you enter a number here, for example, 5, the recording will stop 5 minutes after the defined time. If it
is “0”, it means that the recording stops exactly at the defined time. This option comes in handy, just in
case that a program ends later than the original schedule.
52 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
4 Show Message when Recording starts
If you set this option of YES, a message saying that a record has started appears as below.
5 Enable multiple bouquets
If you set this option at YES, it will enable multiple bouquets.
D. Selecting Time Zone
[ i : MENU > Setup > System > Timezone]
You can set your time zone in this menu.
Using LEFT/RIGHT key, you can find a time zone that you want to use for your Vu+. After selecting a
time zone, press GREEN to confirm and save the changed setting.
53
Vu+ User Manual
E. Hard Disk Set Up
[ i : MENU > Setup > System > Harddisk > Harddisk setup]
You can set the duration of time after which HDD is to be put into standby mode.
Here, you can choose from
No standby
10 or 30 seconds
1, 2, 5,10, 20, 30 minutes
1, 2, 4 hours.
Once you set this option, press GREEN key to
confirm the change.
F. Front Display Setup
[ i : MENU > Setup > System > Display Setup]
There is a 16 character dot matrix VFD display on the front panel of Vu+. This display shows various
information like the current menu, channel, HD icon, and so on. You can adjust the brightness of this
display using this menu.
Brightness
You can change the brightness of the front VFD
display using LEFT/RIGHT key when the set is in
use.
Standby
You can change the brightness of the front VFD
display using LEFT/RIGHT key when the set is in
standby mode.
Once you completed this option, press GREEN
key to confirm the change.
54 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
G. Network Setup
[ i : MENU > Setup > System > Network]
Vu+ is integrated with standard 10/100Mbps Ethernet with RJ 45 connector standard. You are
recommended to use this network capability of Vu+ to fully enjoy the system. You can set up the network
settings through this Network Configuration menu.
In the Network Configuration menu, you will see five sub menus as follows:
1 Adapter settings
Through this menu, you can set the basic Ethernet configuration.
User Interface
YES is used to activate the Ethernet. If you set this option at NO, the Ethernet will not work.
Use DHCP
YES is used to use DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). If you set this option at YES, it
will automatically detect the correct IP address. NO is used when you want to use a certain fixed IP
address. In this case, you need to enter correct addresses in each field.
55
Vu+ User Manual
2 Nameserver settings
This option is required if you selected not to use DHCP. You need to enter the address of the
Nameserver.
3 Network test
When you are not sure whether the network configuration has been done correctly or not, you can run
this test.
4 Restart Network
This option is used when you want to reboot the Ethernet of your Vu+.
56 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
H. Skin
[ i : MENU > Setup > System > Skin]
Vu+ is a Linux based set top box and there are a lot of Skins available for Linux set top box. Using this
menu, you can use a different Skin other than the default one.
NOTE : It takes some minutes since the change of Skin requires a complete system shutdown.
Please wait patiently until the system reboots with a newly selected Skin.
2-3. Checking CAM
[ i : MENU > Setup > Common Interface]
To be able to watch CAS channels, you need to have a proper CAM and a Smartcard. Vu+ is integrated
with two Common Interface slots. If you have two CAM modules and keep them inserted in your Vu+, it
will reduce the trouble of changing CAM. Please refer to the page 9~10.
If you have inserted one or two CAMs, you can check the information of the inserted CAMs, through this
menu as below:
57
Vu+ User Manual
2-4. Parental Control
[ i : MENU > Setup > Parental Control]
If you want to prevent certain channels from being accessed by others, you can do so using this menu.
1 Go to Parental Control menu by pressing MENU > Setup > Parental Control.
2 Set the parental control option at YES using LEFT/RIGHT key. The menu will change as below.
58 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
Protect setup
If you set this option at YES, you will be asked to
enter PIN code when you enter this Parental
setup menu.
Change setup pin
If you want to change the existing PIN code for
Parental setup, you can do so using this menu.
You need to enter a new PIN code twice.
Protect services
You need to set this option at YES, if you want to lock certain channels with PIN code.
Parental control type
This option will be activated only if you set Protect services at YES. Here there are two options:
- White list : This option is used to block all channels except those channels in the parental control list.
- Black list : This option is used to block only those channels included in the parental control list.
Change service pin
Here you can define a PIN code required to change services to be included in the parental control list.
NOTE: PIN code here is used for Change service and thus you are recommended to use a PIN code
different from that used for Protect services.
59
Vu+ User Manual
Edit service list
Here you can add services that you want to lock with PIN code. Services will be arranged in the
alphabetical order and you can select an alphabet to enter into the list where you can find the channel
that you want to lock.
Here, T is selected and TV5 is locked in the list as an example.
Next time when you or anyone else want to tune into this service, the menu asking for PIN code will
appear instantly as below.
NOTE : It is very important not to lose this PIN code.
60 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
2-5. Factory Reset
[ i : MENU > Setup > Factory Reset]
If you want to erase all installed service list as well as all configurations, run the Factory Reset process.
Select YES in the below menu to run the factory reset.
Upon the completion of factory reset process, your Vu+ Dou will reboot automatically and start the First
Time Installation process.
NOTE : If you do this factory reset, all of your configuration data including bouquets, service
lists, satellite parameters, and so on will be erased.
61
Vu+ User Manual
2-6. Checking H/W & S/W Information
[ i : MENU > Information]
If you want to check the H/W or S/W system of your Vu+, this is the menu that you need to use. Also, here
you can check very detailed information of a specific service.
A. Service Information
[ i : MENU > Information > Service]
In this menu, you can see all the parameter data of the current channel. The service information is well
arranged in four sections as below:
1 Service info
2 PIDs
62 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
3 Transponder
4 Tuner Status
B. System Information
[ i : MENU > Information > About]
This menu is for you to check the current system of your Vu+. You can see the following information:
1 S/W version
2 Detected NIMs for both Tuner A & B
3 Detected HDD
63
Vu+ User Manual
GNU GENERAL PUBLIC LICENSE
Version 2, June 1991
Copyright (C) 1989, 1991 Free Software Foundation, Inc.
51 Franklin Street, Fifth Floor, Boston, MA 02110-1301, USA
Everyone is permitted to copy and distribute verbatim copies of this license document, but changing it is not
allowed.
Preamble
The licenses for most software are designed to take away your freedom to share and change it. By contrast,
the GNU General Public License is intended to guarantee your freedom to share and change free software-
-to make sure the software is free for all its users. This General Public License applies to most of the Free
Software Foundation's software and to any other program whose authors commit to using it. (Some other Free
Software Foundation software is covered by the GNU Lesser General Public License instead.) You can apply
it to your programs, too.
When we speak of free software, we are referring to freedom, not price. Our General Public Licenses are
designed to make sure that you have the freedom to distribute copies of free software (and charge for this
service if you wish), that you receive source code or can get it if you want it, that you can change the software
or use pieces of it in new free programs; and that you know you can do these things.
To protect your rights, we need to make restrictions that forbid anyone to deny you these rights or to ask you
to surrender the rights. These restrictions translate to certain responsibilities for you if you distribute copies of
the software, or if you modify it.
For example, if you distribute copies of such a program, whether gratis or for a fee, you must give the
recipients all the rights that you have. You must make sure that they, too, receive or can get the source code.
And you must show them these terms so they know their rights.
We protect your rights with two steps: (1) copyright the software, and (2) offer you this license which gives
you legal permission to copy, distribute and/or modify the software.
Also, for each author's protection and ours, we want to make certain that everyone understands that there
is no warranty for this free software. If the software is modified by someone else and passed on, we want its
recipients to know that what they have is not the original, so that any problems introduced by others will not
reflect on the original authors' reputations.
Finally, any free program is threatened constantly by software patents. We wish to avoid the danger that
redistributors of a free program will individually obtain patent licenses, in effect making the program
proprietary. To prevent this, we have made it clear that any patent must be licensed for everyone's free use or
not licensed at all.
The precise terms and conditions for copying, distribution and modification follow.
TERMS AND CONDITIONS FOR COPYING, DISTRIBUTION AND MODIFICATION
0. This License applies to any program or other work which contains a notice placed by the copyright holder
saying it may be distributed under the terms of this General Public License. The "Program", below, refers to
any such program or work, and a "work based on the Program" means either the Program or any derivative
work under copyright law: that is to say, a work containing the Program or a portion of it, either verbatim
or with modifications and/or translated into another language. (Hereinafter, translation is included without
limitation in the term "modification".) Each licensee is addressed as "you".
V. Copyright - GNU GPL
64 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
Activities other than copying, distribution and modification are not covered by this License; they are outside
its scope. The act of running the Program is not restricted, and the output from the Program is covered only
if its contents constitute a work based on the Program (independent of having been made by running the
Program). Whether that is true depends on what the Program does.
1. You may copy and distribute verbatim copies of the Program's source code as you receive it, in any
medium, provided that you conspicuously and appropriately publish on each copy an appropriate copyright
notice and disclaimer of warranty; keep intact all the notices that refer to this License and to the absence of
any warranty; and give any other recipients of the Program a copy of this License along with the Program.
You may charge a fee for the physical act of transferring a copy, and you may at your option offer warranty
protection in exchange for a fee.
2. You may modify your copy or copies of the Program or any portion of it, thus forming a work based on the
Program, and copy and distribute such modifications or work under the terms of Section 1 above, provided
that you also meet all of these conditions:
a) You must cause the modified files to carry prominent notices stating that you changed the files and the
date of any change.
b) You must cause any work that you distribute or publish, that in whole or in part contains or is derived from
the Program or any part thereof, to be licensed as a whole at no charge to all third parties under the terms
of this License.
c) If the modified program normally reads commands interactively when run, you must cause it, when
started running for such interactive use in the most ordinary way, to print or display an announcement
including an appropriate copyright notice and a notice that there is no warranty (or else, saying that
you provide a warranty) and that users may redistribute the program under these conditions, and telling
the user how to view a copy of this License. (Exception: if the Program itself is interactive but does
not normally print such an announcement, your work based on the Program is not required to print an
announcement.)
These requirements apply to the modified work as a whole. If identifiable sections of that work are not
derived from the Program, and can be reasonably considered independent and separate works in
themselves, then this License, and its terms, do not apply to those sections when you distribute them as
separate works. But when you distribute the same sections as part of a whole which is a work based on
the Program, the distribution of the whole must be on the terms of this License, whose permissions for
other licensees extend to the entire whole, and thus to each and every part regardless of who wrote it.
Thus, it is not the intent of this section to claim rights or contest your rights to work written entirely by you;
rather, the intent is to exercise the right to control the distribution of derivative or collective works based on
the Program.
In addition, mere aggregation of another work not based on the Program with the Program (or with a work
based on the Program) on a volume of a storage or distribution medium does not bring the other work
under the scope of this License.
3. You may copy and distribute the Program (or a work based on it, under Section 2) in object code or
executable form under the terms of Sections 1 and 2 above provided that you also do one of the following:
a) Accompany it with the complete corresponding machine-readable source code, which must be distributed
under the terms of Sections 1 and 2 above on a medium customarily used for software interchange; or,
b) Accompany it with a written offer, valid for at least three years, to give any third party, for a charge no
more than your cost of physically performing source distribution, a complete machine-readable copy of
the corresponding source code, to be distributed under the terms of Sections 1 and 2 above on a medium
customarily used for software interchange; or,
65
Vu+ User Manual
c) Accompany it with the information you received as to the offer to distribute corresponding source code.
(This alternative is allowed only for noncommercial distribution and only if you received the program in
object code or executable form with such an offer, in accord with Subsection b above.)
The source code for a work means the preferred form of the work for making modifications to it. For an
executable work, complete source code means all the source code for all modules it contains, plus any
associated interface definition files, plus the scripts used to control compilation and installation of the
executable. However, as a special exception, the source code distributed need not include anything that
is normally distributed (in either source or binary form) with the major components (compiler, kernel, and
so on) of the operating system on which the executable runs, unless that component itself accompanies
the executable.
If distribution of executable or object code is made by offering access to copy from a designated place,
then offering equivalent access to copy the source code from the same place counts as distribution of the
source code, even though third parties are not compelled to copy the source along with the object code.
4. You may not copy, modify, sublicense, or distribute the Program except as expressly provided under
this License. Any attempt otherwise to copy, modify, sublicense or distribute the Program is void, and will
automatically terminate your rights under this License. However, parties who have received copies, or rights,
from you under this License will not have their licenses terminated so long as such parties remain in full
compliance.
5. You are not required to accept this License, since you have not signed it. However, nothing else grants you
permission to modify or distribute the Program or its derivative works. These actions are prohibited by law if
you do not accept this License. Therefore, by modifying or distributing the Program (or any work based on the
Program), you indicate your acceptance of this License to do so, and all its terms and conditions for copying,
distributing or modifying the Program or works based on it.
6. Each time you redistribute the Program (or any work based on the Program), the recipient automatically
receives a license from the original licensor to copy, distribute or modify the Program subject to these terms
and conditions. You may not impose any further restrictions on the recipients' exercise of the rights granted
herein. You are not responsible for enforcing compliance by third parties to this License.
7. If, as a consequence of a court judgment or allegation of patent infringement or for any other reason (not
limited to patent issues), conditions are imposed on you (whether by court order, agreement or otherwise) that
contradict the conditions of this License, they do not excuse you from the conditions of this License. If you
cannot distribute so as to satisfy simultaneously your obligations under this License and any other pertinent
obligations, then as a consequence you may not distribute the Program at all. For example, if a patent license
would not permit royalty-free redistribution of the Program by all those who receive copies directly or indirectly
through you, then the only way you could satisfy both it and this License would be to refrain entirely from
distribution of the Program.
If any portion of this section is held invalid or unenforceable under any particular circumstance, the balance
of the section is intended to apply and the section as a whole is intended to apply in other circumstances.
It is not the purpose of this section to induce you to infringe any patents or other property right claims or to
contest validity of any such claims; this section has the sole purpose of protecting the integrity of the free
software distribution system, which is implemented by public license practices. Many people have made
generous contributions to the wide range of software distributed through that system in reliance on consistent
application of that system; it is up to the author/donor to decide if he or she is willing to distribute software
through any other system and a licensee cannot impose that choice.
This section is intended to make thoroughly clear what is believed to be a consequence of the rest of this
License.
66 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
8. If the distribution and/or use of the Program is restricted in certain countries either by patents or by
copyrighted interfaces, the original copyright holder who places the Program under this License may add an
explicit geographical distribution limitation excluding those countries, so that distribution is permitted only in
or among countries not thus excluded. In such case, this License incorporates the limitation as if written in the
body of this License.
9. The Free Software Foundation may publish revised and/or new versions of the General Public License
from time to time. Such new versions will be similar in spirit to the present version, but may differ in detail to
address new problems or concerns.
Each version is given a distinguishing version number. If the Program specifies a version number of this
License which applies to it and "any later version", you have the option of following the terms and conditions
either of that version or of any later version published by the Free Software Foundation. If the Program
does not specify a version number of this License, you may choose any version ever published by the Free
Software Foundation.
10. If you wish to incorporate parts of the Program into other free programs whose distribution conditions are
different, write to the author to ask for permission. For software which is copyrighted by the Free Software
Foundation, write to the Free Software Foundation; we sometimes make exceptions for this. Our decision
will be guided by the two goals of preserving the free status of all derivatives of our free software and of
promoting the sharing and reuse of software generally.
NO WARRANTY
11. BECAUSE THE PROGRAM IS LICENSED FREE OF CHARGE, THERE IS NO WARRANTY FOR THE
PROGRAM, TO THE EXTENT PERMITTED BY APPLICABLE LAW. EXCEPT WHEN OTHERWISE STATED
IN WRITING THE COPYRIGHT HOLDERS AND/OR OTHER PARTIES PROVIDE THE PROGRAM "AS IS"
WITHOUT WARRANTY OF ANY KIND, EITHER EXPRESSED OR IMPLIED, INCLUDING, BUT NOT LIMITED
TO, THE IMPLIED WARRANTIES OF MERCHANTABILITY AND FITNESS FOR A PARTICULAR PURPOSE. THE
ENTIRE RISK AS TO THE QUALITY AND PERFORMANCE OF THE PROGRAM IS WITH YOU. SHOULD THE
PROGRAM PROVE DEFECTIVE, YOU ASSUME THE COST OF ALL NECESSARY SERVICING, REPAIR OR
CORRECTION.
12. IN NO EVENT UNLESS REQUIRED BY APPLICABLE LAW OR AGREED TO IN WRITING WILL ANY
COPYRIGHT HOLDER, OR ANY OTHER PARTY WHO MAY MODIFY AND/OR REDISTRIBUTE THE PROGRAM
AS PERMITTED ABOVE, BE LIABLE TO YOU FOR DAMAGES, INCLUDING ANY GENERAL, SPECIAL,
INCIDENTAL OR CONSEQUENTIAL DAMAGES ARISING OUT OF THE USE OR INABILITY TO USE THE
PROGRAM (INCLUDING BUT NOT LIMITED TO LOSS OF DATA OR DATA BEING RENDERED INACCURATE
OR LOSSES SUSTAINED BY YOU OR THIRD PARTIES OR A FAILURE OF THE PROGRAM TO OPERATE
WITH ANY OTHER PROGRAMS), EVEN IF SUCH HOLDER OR OTHER PARTY HAS BEEN ADVISED OF THE
POSSIBILITY OF SUCH DAMAGES.
END OF TERMS AND CONDITIONS
67
Vu+ User Manual
Main menu
1st level 2nd level 3nd level 4nd level 5nd level
Subtitles Subtitle selection
Window
Media player Media Player
Timer Timer List
VCR scart Switch to VCR scart
Information
Service Service info
About About
Plugins Plugin browser
Setup
Service Searching
Tuner Configuration
Tuner A
Tuner B
Default Service lists
Automatic Scan Service scan Window
Manual Scan Service scan Window
Language Language Selection
Window
Customize Customize Window
Timezone Timezone Window
Harddisk
Harddisk setup Harddisk setup
Initialization Initialization
Filesystem Check Filesystem Check
A/V Settings A/V Settings Window
Display Setup Display Setup Window
Network Network Configuration
Window
Keyboard Keyboard Setup Window
Skin
Common Interface
Parental control Parental control setup
Default settings
Factory reset
Standby /
Restart
Sleep Timer
Standby
Restart
Deep Standby
VI. Menu Structure
68 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
VII. Troubleshooting
Before you contact your local service center, please read the following tips carefully.
NOTE : if the antenna is covered with snow or the RF signal is weakened by heavy rain, the quality of
audio and video may become temporarily poor. If you experience poor audio and video quality due
to bad weather conditions, please check if your satellite antenna is oriented in the original direction.
And see if it is covered by snow. Also, check if your LNB is not damaged.
1. No video on TV
• Check first if the product is powered on and in operation mode.
• Check if the video cable is properly connected between TV and Vu+.
• Check if the satellite cable is properly connected to Vu+.
• Check if the selected channel is currently on air.
• Check if the selected channel is encrypted and if you have a corresponding access smartcard.
2. Problem with audio quality
• Check if your audio cable is connected correctly.
• Check the volume level of your TV and the product.
• Check if the product or TV is on mute.
• Check the audio option if it is correctly selected for the program that you are currently watching.
3. Remote control problem
• Check if the batteries are correctly mounted.
• If your remote control has been used for long, change the batteries.
• Point the remote control directly toward the product.
• Make sure that nothing blocks the front panel display.
4. Channel search problem
• Make sure if tuner configurations are all correctly made.
• Check if the antenna cable(s) are properly connected.
5. Encrypted channel viewing problem
• Check if you have the appropriate Smartcard and/or CAM.
• Take the Smartcard and CAM out and re-insert them to re-initialize.
• Check if your system correctly detects the smartcard and CAM.
6. Recording problem
• Check if the HDD has a sufficient space for recording.
• Check if there is a conflict between recording timer.
7. Noise
• Vu+ has an integrated FAN. This may create a noise but is inevitable to make sure the safety of
the product.
• Also, when HDD is running, you may hear a noise.
69
Vu+ User Manual
VIII. Glossary
8PSK
8-PSK is usually the highest order PSK constellation deployed. With more than
8 phases, the error-rate becomes too high and there are better, though more
complex, modulations available such as quadrature amplitude modulation (QAM).
Although any number of phases may be used, the fact that the constellation must
usually deal with binary data means that the number of symbols is usually a power
of 2 — this allows an equal number of bits-per-symbol.
CAM
Conditional Access Module is an electronic device, usually incorporating a slot
for a smart card, which equips an Integrated Digital Television or set-top box with
the appropriate hardware facility to view conditional access content that has been
encrypted using a conditional access system. They are normally used with direct
broadcast satellite (DBS) services.
Composite Video
Composite video is the format of an analog television (picture only) signal before
it is combined with a sound signal and modulated onto an RF carrier. Composite
video is often designated by the CVBS acronym, meaning "Color, Video, Blank
and Sync". In German (with PAL being a German invention by Telefunken's Walter
Bruch) the abbreviation FBAS (Farbe-Bild-Austastung-Synchron) means the same.
It is usually in standard formats such as NTSC, PAL, and SECAM. It is a composite
of three source signals called Y, U and V (together referred to as YUV) with sync
pulses. Y represents the brightness or luminance of the picture and includes
synchronizing pulses, so that by itself it could be displayed as a monochrome
picture. U and V represent hue and saturation or chrominance; between them they
carry the color information. They are first modulated on two orthogonal phases of
a color carrier signal to form a signal called the chrominance. Y and UV are then
combined. Since Y is a baseband signal and UV has been mixed with a carrier,
this addition is equivalent to frequency-division multiplexing.
Conax One of the Conditional Access Systems by Conax, based in Oslo, Norway.
Conditional Access
System
Several companies provide competing Conditional Access Systems; Irdeto
Access, Nagravision, Conax, Viaccess, Verimatrix and NDS are among the most
commonly used CAS systems.
DiSEqC
Stands for Digital Satellite Equipment Control. It is a special communication
protocol for use between a satellite receiver and a device such as a multi-dish
switch or a small dish antenna rotor. DiSEqC was developed by European satellite
provider Eutelsat, which now acts as the standards agency for the protocol.
Dolby Digital
Dolby Digital is the common version containing up to six discrete channels of
sound. The most elaborate mode in common usage involves five channels for
normal-range speakers (20 Hz – 20,000 Hz) (right front, center, left front, right rear
and left rear) and one channel (20 Hz – 120 Hz allotted audio) for the subwoofer
driven low-frequency effects. Mono and stereo modes are also supported. AC-3
supports audio sample-rates up to 48 kHz.
* Dolby Digital
* DD (an abbreviation for Dolby Digital, often combined with channel count;
for instance, DD 2.0, DD 5.1)
* AC-3 (Audio Codec 3, Advanced Codec 3, Acoustic Coder 3.
70 Vu :Your Smart Linux TV Player +
Vu+ User Manual
EPG
Electronic Program Guide is a digital guide to scheduled broadcast television or
radio programs, typically displayed on-screen with functions allowing a viewer to
navigate, select, and discover content by time, title, channel, genre, etc. by use of
their remote control, a keyboard, or other input devices such as a phone keypad.
Content can also be scheduled for future recording by a personal video recorder
(PVR). The on-screen information may be delivered by a dedicated channel or
assembled by the receiving equipment from information sent by each program
channel.
eSATA
A variant of SATA meant for external connectivity with the following characteristics:
* Minimum transmit potential: Range is 500–600 mV. * Minimum receive potential:
Range is 240–600 mV. * Identical protocol and logical signaling (link/transport-layer
and above), allowing native SATA devices to be deployed in external enclosures
with minimal modification.
FEC
Stands for Forward Error Correction. This is a system of error control for data
transmission, whereby the sender adds redundant data to its messages, also
known as an error-correction code. This allows the receiver to detect and correct
errors (within some bound) without the need to ask the sender for additional data.
The advantages of forward error correction are that a back-channel is not required
and retransmission of data can often be avoided (at the cost of higher bandwidth
requirements, on average).
HDMI
Stands for High-Definition Multimedia Interface. It is a compact audio/video
interface for transmitting uncompressed digital data. HDMI connects digital audio/
video sources—such as set-top boxes, Blu-ray Disc players, personal computers
(PCs), video game consoles (such as the PlayStation 3 and some models of Xbox
360), and AV receivers—to compatible digital audio devices, computer monitors,
and digital televisions. As an uncompressed connection, HDMI is independent of
the various digital television standards used by individual devices, such as ATSC
and DVB, as these are encapsulations of compressed MPEG video streams (which
can be decoded and output as an uncompressed video stream on HDMI).
LNB
Stands for Low-Noise Block converter. This is the (receiving, or downlink) antenna
of what is commonly called the parabolic satellite dish commonly used for satellite
TV reception. The LNB is usually fixed on or in the satellite dish. The purpose of
the LNB is to take a wide block (or band) of relatively high frequencies, amplify
and convert them to similar signals carried at a much lower frequency (called
intermediate frequency or IF). These lower frequencies travel through cables
with much less attenuation of the signal, so there is much more signal left on the
satellite receiver end of the cable. It is also much easier and cheaper to design
electronic circuits to operate at these lower frequencies, rather than the very high
frequencies of satellite transmission.
PID Stands for Packet Identifier. This is a set of numbers identifying stream packets
contained within a single data stream
Polarization The orientation of the electrical and magnetic fields of a signal. Satellites use
mainly vertical and horizontal polarization.
71
Vu+ User Manual
S/PDIF
Stands for Sony/Philips Digital Interconnect Format. A common use for the S/PDIF
interface is to carry compressed digital audio as defined by the standard IEC
61937. This mode is used to connect the output of a DVD player to a home theater
receiver that supports Dolby Digital or DTS surround sound. Another common
use is to carry uncompressed digital audio from a CD player to a receiver. This
specification also allows for the coupling of personal computer digital sound (if
equipped) via optical or coax to Dolby or DTS capable receivers.
SCART
A French-originated standard and associated 21-pin connector for connecting
audio-visual (AV) equipment together. SCART is one of the most common method
of connecting audio-visual equipment together. However, transferring analogue
standard-definition content, SCART is becoming obsolete with the introduction of
new digital standards such as HDMI, which can also carry high-definition content
and multichannel audio.
Smartcard
A pocket-sized card with embedded Integrated Circuits which can process data.
It can receive input which is processed and delivered as an output. The card may
embed a hologram to avoid counterfeiting. It is used for accessing encrypted TV
channels or services.
Teletext
A television information retrieval service developed in the United Kingdom in the
early 1970s. It offers a range of text-based information, typically including national,
international and sporting news, weather and TV schedules. Subtitle (or closed
captioning) information is also transmitted in the teletext signal, typically on page
888 or 777.
Xcrypt One of the Conditional Access Systems by Xcrypt.
YPbPr
A color space used in video electronics, in particular in reference to component
video cables. YPbPr is the analog version of the YCBCR color space; the two are
numerically equivalent, but YPBPR is designed for use in analog systems whereas
YCBCR is intended for digital video.YPbPr is commonly called "component video",
but this is a misnomer, as there are many other types of component video (mostly
RGB with sync either on green or one or two separate signals).
YPbPr is converted from the RGB video signal, which is split into three
components, Y, PB, and PR.
* Y carries luma (brightness) and sync information.
* PB carries the difference between blue and luma (B - Y).
* PR carries the difference between red and luma (R - Y).
Sending a green signal would be redundant, as it can be derived using the blue,
red and luma information.


AKTA (52) Digi (416) Focus Sat (218) FREESAT (22) iNES (17) Nextgen (68) Orange (174) Telekom (261) UPC (230) Vodafone (47)