luni, 1 iulie 2013

Cei doi viruşi informatici pereche

Microsoft Research a anuntat raspândirea serioasă a două viruși care colaborează intre ei si se dovedesc astfel greu de curatat din PC-uri infectate.

Fiecare din cei doi virusi pereche downloadeaza în mod regulat versiuni actualizate ale partenerului lor malware.

Versiunile noi sunt de obicei necunoscute de programele anti-virus, situatie care permit programelor malware sa persiste in calculator.

Odată prezenţi intr-un PC, virusii permit hackerilor sa preia controlul pc-ului astfel încât să poată fi extrase date vandabile sau sa il foloseasca pentru a trimite spam sau pentru a ataca alte calculatoare.

Relația strânsă dintre cele două virusuri a fost dezvăluită de cercetatorul Hyun Choi.

Hyun a declarat cele două virusuri pentru Windows, cunoscute sub numele de Vobfus și Beebone,  se gasesc in acelasi timp împreună în pc-urile infectate.


Vobfus este de obicei primul pentru a ajunge intr-un calculator și a foloseste tactici diferite pentru a infecta pc-ul victimă.

Vobfus se poate instalat prin intermediul unui link-capcană de pe site-uri, prin intermediul link-urilor de rețea catre alte pc-uri sau de pe drive-uri USB și poate de asemena infecta alte pc-uri din reţea.

Odată instalat, Vobfus isi descarca perechea Beebone dintr-o rețea mare de calculatoare infectate.

După aceasta etapă. cele două virusuri începe să colaboreze pentru a descărca în mod regulat versiuni mai noi ale partenerului.

Acesta este un mecanism puternic, care ajută virusii să rămână activi in computerele infectate.

"De exemplu, dacă Vobfus este detectat și eliminat, partenerul Beebone downloază o copie mai noua si nedetectabilă inca de Vobfus", a spus cercetatorul. "Cele două familii de amenințări sunt intrinsec legate," a mai adaugat Hyun, completand că "relația ciclica" a ajutat Vobfus sa devină o problemă persistentă din 2009 când au apărut pentru prima dată, situatie care s-a agravat serios în ultimul timp.

De asemenea, înfrângerea cele două virusuri este dificilă si din cauză că Vobfus este foarte priceput la "călătoria" prin intermediul rețelelor.


Niciun comentariu despre subiectul „Cei doi viruşi informatici pereche”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile