marți, 10 septembrie 2013

Adio 4K, bine ai venit 8K ?

În timp ce delegatii si expozantii de la IBC discută de câteva zile despre evolutia televiziunii 4K, mai mulți observatori din industria media cred că tehnologia 4K va fi introdusă comercial în anul 2014 și va începe să facă progrese în 2015.

Dar stabilirea desfășurării Jocurilor Olimpice de vară 2020 la Tokyo ( despre care noi credeam că vor fi transmise în 4K și nu in 8K ) se potrivește perfect cu planurile 8K ale postului public japonez de televiziune NHK, ce a lansat conceptul Super Hi - Vision.


Super Hi - Vision ( 8K, de opt ori mai clar decât Full HD ) va începe transmisiile de testare în 2016, iar radiodifuzorul a declarat că va transmite prin satelit noul post de televiziune 8K, folosind banda Ka de 21 GHz.

Jocurile Olimpice ar putea crea in Japonia 150.000 de noi locuri de muncă și vor stimula economia in urmatorii 7 ani  cu mai mult de 30 miliarde dolari.

Companiile lider in producerea de electronice de larg consum ( Sony , Panasonic , Canon ) sunt pregatite pentru a oferi camere high-end și display-uri de larg consum 8K. Companiile vor trebuie însă să câștige mai multă experiență in tehnologia 4K înainte de a decima conturile bancare ale cumpărătorilor, pe care să îi convingă să achiziționeze tehnologie 8K peste ceva ani.

Desigur, există o mulțime de radiodifuzori publici care nu vor să grăbească producția de conținut 4K sau să facă investiții în această tehnologie, preferând să aștepte îmbunătățirea în continuare a noului codec HEVC.

Dar poate cea mai mare provocare nu va fi filmarea imaginilor și nici chiar producția și post-producția, ci transmisia.

Unele țări au nici o șansă să ofere transmisii terestre 4K ( să nu mai vorbim 8K), pentru că au vândut deja lățimea de bandă disponibilă pentru industria de telefonie sau au realocat frecvențele pentru televiziunea digitală terestră SD sau HD.

Aceasta nu înseamnă că transmiisile 8K în respectivele state sunt imposibile . Există suficientă capacitate prin sateliții care emit în banda Ka pentru a efectua transmisii 8K.

Mai mulți ani de dezvoltare a tehnologiei 8K ar putea oferi câțiva tentații pentru spectatori, cum ar fi de exemplu un adevărat 3D fără ochelari.

Bineînțeles, toate răspunsurile la aceste întrebări vor fi aflate în timp.

Dar industria media are acum un obiectiv suplimentar de dezvoltare, mai precis tehnologia 8K, iar Jocurilor Olimpice din vară 2020 la Tokyo ar putea fi extrem de importante nu doar pentru atletism.


Un comentariu despre subiectul „Adio 4K, bine ai venit 8K ?”:
Anonim

Japonezii au fost mereu pionerii tehnologiei. Cand ei vor avea televiziune digitala 8K, noi vom avea in sfarsit DVB-T.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile