sâmbătă, 14 septembrie 2013

Caseta audio împlinește 50 de ani

Caseta audio compactă cu bandă magnetică a cam disparut. In Occident probabil lipseste din comerț în multe zone, iar in Romania o mai gasim prin piețe sau târguri de mașini si in unele magazine specilizate, fiind invinsă fără echivoc de dispozitivele de stocare digitală.

În schimb, caseta audio e la moment de sărbătoare: s-au implinit 50 de ani de la lansare.


Dale Wiggins, șeful american de cercetare de Philips, companie de electronice si tehnologie care a inventat caseta în 1963, își amintește de oamenii care au privit caseta audio ca pe ultima găselniță de tehnologie posibilă. La lansare era la fel de surprinzatoare cum ar fi astazi emisia unui post de televiziune 4K Ultra HD. In acel moment, nimeni nu avea casetofoane sa le redea. Si totusi caseta audio avea să domine zeci de ani piața muzicală. A fost un precursor ideologic al multor inovații pe care le folosim astăzi.

Casetă compactă cu bandă și playerul său au fost prezentate prima dată la târgul de la Berlin din 30 august 1963. Philips lansează oficial caseta audio la două săptămâni mai târziu, pe 13 septembrie 1963, când minunata inventie a fost prezentată în Amsterdam, la sediul central al companiei.

În anii care au urmat, player-ul și banda aduio a casetei compacte au avut maxime și minime de succes, din anii '90 suporții de stocare pe banda magnetică analogică incepand a fi concurați de dispozitivele născute odată cu intrarea in epoca de muzică digitală, rezistand mai mult pentru muzica in automobile, unde CD-Playerul a patruns mai tarziu.

442 miloane de casete audio au fost vandute in SUA în anul 1990 si doar 274.000 în anul 2007.  In anul 2009, doar 34.000 de casete au fost vandute in SUA.

Existau mai multe tipuri de casete: C46 (23 minute pe o parte), C60 (30 minutes pe o parte), C90 si C120.

Casetele aveau si un sistem de protectie mecanic care prevenea stergerea din neatenție.

Totusi, casetele au ramas la putere inca multi ani, fiind ieftine și ușor de duplicat, ceea ce a nemultumit pe artistii si casele de productie, carora le erau copiate lucrarile cu usurinta. Insa la casetele audio exista o problema: fiecare copie devenea mai imperfecta, iar sunetul mai prost. Iar daca cineva copia o casetă dupa alta copie, sunetul era si mai slab calitativ.

Copierea casetelor audio se putea face si la viteza crescută.

Uneori caseta se mai si "încurca", dar un creion sau un pix rezolva problema.

Dar cu toate acestea, caseta a fost foarte populară în întreaga lume, deoarece Philips a licentiat tehnologia pe scară largă. Inclusiv acum este incă raspandita in zonele foarte slab dezvoltate ale Terrei, fiind prețuită pentru capacitățile sale Low-Fi ieftine și ușurința in multiplicare. Este încă un format obisnuit pentru o mulțime de oameni din Orientul Mijlociu, India și Asia.

Caseta audio fost inițial inventat pentru inregistrare voce, nu pentru muzica de înaltă fidelitate.

Și chiar cu îmbunătățiri de-a lungul anilor ( oxizi magnetici mai buni, reducerea zgomotului prin tehnologia Dolby, casetofoane de înaltă calitate ), caseta audio a fost afectată de calitatea scazută a sunetului.

Dar casetele s-au dovedit de asemenea extrem de versatile. Puteai înregistra de la radio. Puteai inregistra muzica pentru si de la prieteni. Putea face selectii cu muzica romantica pentru partenerii in dragoste. Puteai intoarce caseta si pe cealalta parte ascultai alta muzica. Chiar tin minte că dupa Revolutia din 1989 am cumparat un calculator HC 90, care salva programele si jocurile pe caseta audio.

Ar fi foarte multe de spus despre caseta audio. Dar speram ca rândurile acestea sunt suficiente pentru a o celebra si a readuce o parte din amintirile plăcute pentru multi dintre cei care am folosit-o penru un moment romantic, la chefuri, la muncă, dar si pentru cei foarte tineri, care probabil nu au avut ocazia să se bucure de ea intensiv sau chiar deloc.


10 comentarii despre subiectul „Caseta audio împlinește 50 de ani”:
Anonim

Ce repede am uitat lucrurile frumoase. Ce chefuri mai dadeam cu casete cu "ultimele" noutati cu Modern Talking ! Cate fete am cucerit cu cele mai la modă blues-uri. Casetele au reprezentat un element de baza in distractia unora dintre noi, poate la un nivel mai ridicat decat este internetul astazi.

anisoara

50 de ani?!!! Eu am cumparat acum cativa ani un Logan nou si avea casetofon auto, ce in urma e Romania la tehnica fata de alte tari ! Felcitari pentru articol, mi-ati trezit amintiri minunate !

Claudiu

Inca mai am vreo 50 de casete... Ce vremuri...

Anonim

Cate una pentru fiecare an de cand au aparut ? :-)

Anonim

Moama ce amintiri de amintiri

Anonim

vremuri adevarate !sound deosebit si lucru bun,nu circuri ca in zilele de azi !
caseta traieste vesnic !

Anonim

traiasca caseta audio !

Zemun Stefan

Eu fac colecţie de casete. O cam uitasem, dar am mai primit ceva casete + walk-man şi apoi am înlocuit şi cureaua la deck!
Eu cred că am 4 casete pentru fiecare an trecut de la lansarea ei.

Anonim

Foarte tare, felicitari pentru colectia de casete !

Anonim

Si eu am colectie de casete! "Holograf 2" e cea mai rara pe care o am, album din 1986! Excelent articol! Felicitari!

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile