miercuri, 4 septembrie 2013

Mafia pariurilor şi "Butonul de panică"

De ce nu prea funcţionează cum trebuie fotbalul în România ? De vină e oare delăsarea, cluburile de noapte preferate în locul antrenamentelor sau corupţia ?

Inspirată dintr-un model finlandez unde a fost deja pusă in practică, metoda va permite fotbalistilor din ţara noastră ( probabil doar cei cu spirit civic ) să anunţe "anonim" meciurile trucate, prin intermediul unei aplicatii de telefon mobil.

Până se lansează aplicaţia ( dacă se va lansa ), denunţurile pot fi facute prin trimiterea unui email la adresa meciuritrucate@frf.ro, care apartine de structura de integritate de la Federatia Română de Fotbal.

Meciurile trucate si mafia pariurilor ar putea fi astfel diminuate, conform opiniei initiatorilor internationali ai proiectului "Don't fix it"( Sindicatul mondial al Fotbalisitilor, UEFA, Comisia Europeana si FIFPro ).

Aplicatia se numeste Red Buton.

"Butonul Roşu" ( in traducere fără adaptare) si este cel care il vor apăsa fotbalistii pentru a anunţa că un meci este suspect de a fi trucat. Pentru a folosi aplicatia, fotbalistii vor trebui sa se inregistreze cu un ID si parolă. Că doar e anonim. :)

Peste 55% din fotbalistii din Europa de Est au fost abordati pentru a intra in mafia pariurilor, conform AFAN. Dintre fotbalistii chestionati care au declarat ca au fost contactati, 36% ar fi fost supusi la diverse violente psihice sau fizice, daca nu au promis ca vor colabora.

Problema coruptiei in mediul fotbalistic apare mai ales datorita faptului ca peste 90% dintre fotbalistii est europeni nu isi primesc salariile la timp, iar tentatia creste, au mai anuntat iniţiatorii proiectului.

Presesdintele FRF Mircea Sandu spune ca nu este vorba de "turnătorie", ci lucrurile intră pe făgaşul normal, iar mafia pariurilor trebuie sa afle ca lucrurile "nu mai merg aşa", mai ales ca este vointa Parlamentulului European şi UEFA pentru a eradica fenomenelor de acest gen. "În cazul în care un jucător sau un antrenor va participa la trucarea unui meci, va ajunge la puşcărie", a concluzionat Mircea Sandu.

Ţările cele mai afectate de flagelul coruptie in fotbal ar fi Turcia, Germania, Elvetia, Ungaria, Finlanda, Belgia, Croatia, Austria, Bosnia-Hertegovina si Slovenia, în aceasta ordine, conform organizatorilor seminarului unde s-a discutat tema coruptiei si metodele "eficiente" de combatere a acesteia, respectiv FRF, Patronatul Organizatorilor de Pariuri din România si Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori.

Asadar, o aplicatie.. un buton... şi ? Ce se intampla mai departe ?


Un comentariu despre subiectul „Mafia pariurilor şi "Butonul de panică"”:
Laurentiu

Hahaha, tare asta.
Iti dai seama ca le confisca telefoanele la fotbalisti in vestiare :-)
Ce faci bre cu telefonul ?!!
Nu cumva vrei sa apesi butonul rosu ? :-))))

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile