luni, 2 septembrie 2013

Peste 8 milioane de euro va primi Radiocom de la ANCOM

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) va primi 35.292.547 lei, suma ce reprezinta valoarea costurilor eliberarii in 2008 a unor benzi de frecventa (3600–3657 MHz si 3700–3757 MHz) pe care le detinea, potrivit unei Ordonante de Guvern, publicate vineri in Monitorul Oficial. Aceste benzi au fost eliberate si licitate in anul 2008 de catre autoritatea de reglementare in comunicatii (ANC, la acel moment), dar licitatia a esuat. Cele aproape 8 milioane de euro vor fi platite acum din bugetul autoritatii de reglementare (ANCOM, in prezent), anunta hotnews.ro.

SNR (Radiocom) este o companie de stat care asigura transmisiile TV si radio pentru Societatea Romana de Televiziune (SRTv) si Societatea Romana de Radiodifuziune (SRR). Portofoliul Radiocom include, in prezent, aproape toti operatorii de telecomunicatii din Romania, dar si utilizatorii finali de servicii de comunicatii din domenii importante: banci, institutii financiare, companii multinationale, etc.

Benzile eliberate de SNR au fost licitate fara succes in 2008 pentru servicii de tip WiMAX.


In anul 2008, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 18/2008, SNR a trebuit sa elibereze benzile de frecvente radio 3600-3657 MHz si 3700-3757 MHz pe care le detinea, primind insa dreptul de a implementa sisteme BWA (care permit introducerea de servicii de internet prin tehnologia WiMAX - voce si internet wireless la viteze mari pe arii extinse) in cele doua subbenzi ramase (3657-3685 MHz si 3757-3785 MHz).

In luna iunie 2011, autoritatea de reglementare in comunicatii (al carei nume s-a schimbat in ANCOM) a supus dezbaterii publice un proiect de strategie care viza utilizarea benzilor de frecvente 3,4 GHz- 3,8 GHz.

Autoritatea a propus ca sapte licente nationale in benzile de 3,4 GHz- 3,8 GHz in care s-ar putea oferi servicii de tip WiMAX (voce si internet wireless la viteze mari pe arii extinse) sa se acorde in cursul anului 2012.

Conform datelor autoritatii, in banda 3410 - 3600 MHz opereaza in prezent sapte furnizori, cinci dintre ei detinand licente nationale (Orange, Vodafone, Idilis, Acces Net si UPC), in timp ce in banda 3600 - 3800 MHz opereaza un singur furnizor care detine o licenta pentru retea nationala - Societatea nationala de Radiocomunicatii (SNR).

Pe 22 iulie 2011, in urma procesului de consultare publica, ANCOM a stabilit demararea procedurii de selectie comparativa pentru licente nationale in banda 3410 - 3800 MHz in anul 2014, in loc de 2012, cum s-a propus initial.

De asemenea, ANCOM a hotarat prelungirea valabilitatii licentelor de utilizare a frecventelor radio acordate la nivel national in banda de frecvente radio 3410-3800 MHz pana la data de 31 decembrie 2015, dreptul de utilizare al noilor licente nationale incepand din anul 2016. In continuare, prin aceste benzi de frecvente, se vor putea furniza servicii de transmisiuni de date (servicii de acces la internet, VPN, servicii de videoconferinta etc.), mai anunta anunta hotnews.ro.


Un comentariu despre subiectul „Peste 8 milioane de euro va primi Radiocom de la ANCOM”:
Anonim

Ce spune seful ANCOM despre aceste despagubiri

"Potrivit tuturor actelor normative care reglementează această situaţie, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii – Radiocom are dreptul la despăgubiri pentru benzile eliberate. Regula este că despăgubirile se plătesc de la bugetul statului din taxele de licenţă colectate, dar, licitaţia neaducând aceste fonduri, s-a schimbat prin Ordonanţa Guvernului 29/2013 debitorul obligaţiei, despăgubirea urmând a fi suportată din bugetul ANCOM, şi el parte a bugetului general consolidat, la fel ca şi bugetul de stat. Potrivit Legii nr. 21/1996 a concurenţei, Consiliul Concurenţei emite avize pentru proiectele de acte normative care pot avea impact anticoncurenţial şi, din câte ştim noi, acest proiect are avizul favorabil al acestei instituţii", a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Marinescu a mai spus ca de la eliberarea frecventelor in discutie si pana in prezent, acestea nu au fost utilizate.

"Eliberarea unor frecvenţe este, în general, un proces cu implicaţii financiare şi operaţionale importante şi în absenţa fondurilor preconizate a fi obţinute prin licitaţie de la un eventual cumpărător al drepturilor de a utiliza respectivele frecvenţe, costurile pentru eliberarea licenţelor au fost suportate în acest caz de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii – Radiocom din fonduri proprii. Procesul de eliberare a durat astfel până în prima jumătate a anului 2010. Subbenzile de frecvenţe în discuţie nu au fost utilizate în perioada care a trecut de la eliberarea lor de către Radiocom şi până în prezent", a mai declarat presedintele autoritatii. Sursa: Hotnews.ro.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile