vineri, 13 septembrie 2013

Primele telefoane mobile pe 64 biți : iPhone 5S și Samsung Galaxy Note 3

Samsung a confirmat că următoarele sale smartphone-uri high-end vor avea procesoare pe 64 de biți.

Anuntul urmeaza lansarii iPhone 5S, primul telefon care include această tehnologie. Apple a promovat noul său cip de 64 bit ( ARMv8 A7 SOC ) ca unul care oferă "arhitectura de nivel PC desktop". Preturile actiunilor producatorului britanic ARM au crescut rapid cu 10% după vestea că Apple i-a licentiat pentru producerea procesoarelor din telefoanelor lor cu arhitectura pe 64 de biți. Noul procesor A7 folosit de Apple nu este suficient de puternic pentru a fi un cip de PC, dar arhitectura este la fel.

Și sistemul de operare Android folosit va trebui insă să fie actualizat înainte ca dispozitivele Samsung Galaxy să poată profita de trecerea la 64 de biți. Cu toate acestea, expertii spun ca de fapt cele mai multe aplicații nu vor beneficia imediat de la trecerea de la 32 de biți la 64 de biți și că acesta tehnologie ar putea crea probleme de compatibilitate în viitor. Articol preluat de pe hdsatelit.blogspot.ro.
Numărul de biți dintr-un microprocesor afectează totalul datelor care pot operate intr-un anumit timp dat prin registry ( un tip de stocare a datelor, care poate fi citit foarte repede ), adreselor de memorie care au aceasta dimensiune de 64 bits ( 8 octeti ) etc. De fapt, tehnologia pe 64 biti are implicații in privința cantitatii de memorie care poate fi accesată direct, fără date ce trebuie să fie schimbate mereu prin stergere si preluarea altora noi de pe suport fizic ( procedeu mai lent) .

La arhitectura pe 32 de biți, cantitatea de memorie decât pot fi accesată este doi la puterea a 32, cu alte cuvinte, 4,3 miliarde de valori , sau 4 GB de memorie RAM. În cazul de arhitecturii pe 64 de biți, procesorul poate adresa teoretic 18400000 trilioane de valori ( 16 miliarde de GB de RAM ).

Dacă un program a fost scris pentru a profita de un sistem de operare pe 64 de biți, ar trebui să însemne că procesorul va prefera să acceseze mai des date dintr-o memorie RAM mai mare, mai degrabă decât sa le preia de pe hard disk-ul sau de pe cardul de memorie. Această preferință accelerează fluxul de procesare a întregului software rulat. Un alt avantaj este că procesorul poate profita de mai multă memorie fizică. Cum am mentionat anterior, sistemele de operare scrise pentru procesoare pe 32 de biți pot accesa doar până la 4GB de RAM, dar cele scrise de procesoare pe 64 de biți pot teoretic suporta pana la 16 miliarde de GB de RAM.

Cresterea cantitatii de memorie RAM permite software-ului să devină mai complex și să fie rulate mai multe programe în același timp, fără a fi nevoie să se schimbe des datele de memorie încărcate de pe hard-disk-ul sau cardul de memorie, acesta din urmă fiind un procedeu mult mai lent. Insa hardware-ul pe 64 biti e mai scump și mai mare consumator de energie electrică. Din acest motiv , factorii de decizie din industria mobilă au avut tendinta de a profita de limita superioară de memorie RAM pentru procesorele pe 32 biți si au evitat procesoarele de 64 biti. Viitorul telefon Samsung Galaxy Note 3, chiar daca va avea procesor de 64 bits, nu va depasi limita capacitatii procesoarelor pe 32 bit, dispunand de "doar" 3GB de memorie RAM si o baterie de 3.200 mAh, mai mare decât cea folosită în ​​mod normal .

Intrucat majoritatea covârșitoare a telefoanelor din acest moment de pe piață, care au sisteme de operare iOS și Android, se bazează încă pe procesoare pe 32 de biți, dezvoltatorii vor fi descurajați să profite de noile oportunitati ale tehnologiei pe 64 bits si vor evita sa dezvolte aplicatii pentru aceasta arhitectura, dstinată deocamdată unui numar foarte limitat de consumatori.

"Cei care au la telefoane procesoare pe 32 de biți nu vor putea rula aplicatiile programate special pentru procesoare pe 64 de biți, deoarece acestea din urmă utilizează un set diferit de instrucțiuni", a explicat pentru BBC profesorul Alan Woodward , de la departamentul de calcul al Universitatii Surey.

Cu toate acestea, dacă aplicatiile sunt programate pentru 32 de biți, vor rula pe multe dintre procesoare pe 64 de biți, deoarece acestea din urmă sunt compatibile cu seturile de instrucțiuni vechi de 32 bits, dar fara avantajele de performanță care ar fi existat daca ar fi fost programate nativ pentru 64 bits.

După ce vânzările de noi dispozitive vor creste, industria de jocuri video și software 3D ar putea fi printre primii care vor folosi avantajele procesoarelor pe 64 biți .

Pentru că unii programatori de renume se laudă ca pot converti o aplicatie de la 32 bits la 64 bits in doar cateva ore, problemele de compatibilitate din magazinele de aplicatii ar putea fi evitate dacă vor fi oferite două versiuni diferite ale aceluiași program, pentru ambele tipuri de arhitecturi de procesoare.

"Însă cand mai multi dezvoltatori vor trece la programarea aplicatiilor in masă pentru arhitectura de 64 biti, se va crea un decalaj serios pe piață. Același lucru sa întâmplat în lumea Windows atunci când producatorii software s-au mutat de la 32 de biți la 64 de biți", a declarat Chris Green, de la Davies Murphy Consultancy Group .

Însă probabil acesta este doar începutul unui drum lung in dezvoltarea noilor telefoane mobile si tablete cu procesoare pe 64 biti, dar care cu siguranță se va izbi de o întrebare simplă pe care și-o va pune orice cumpărator: imi este cu adevarat util un astfel de telefon, dacă il folosesc in general tot pentru aplicatii pe 32 biti ?


2 comentarii despre subiectul „Primele telefoane mobile pe 64 biți : iPhone 5S și Samsung Galaxy Note 3”:
Anonim

Exact! Daca nu sunt aplicatii pe x64, ce rost au astfel de telefoane?!

Anonim

felicitari pentru articol

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile