marți, 10 septembrie 2013

Proiectorul cu laser, o nouă tehnologie pentru cinematografe

Proiectorul digital 4K cu laser de la Christie, care oferă 60.000 de lumeni, va fi primul proiector comercial din lume de acest gen ce va fi dat in folosință la începutul anului 2014, în cinematograful Seattle Cinerama din Statele Unite ale Americii.

Cinematograful Seattle Cinerama au fost de mult timp un pionier în utilizarea noilor tehnologii, fiind achiziționat și deținut din 1999 de către co-fondatorul Microsoft, Paul G. Allen.

Christie a primit recent aprobarea de la US Food and Drug Administration ( FDA ), care a permis vânzarea de proiectoare cu laser pentru a fi utilizate într-un cinematograf. Aprobarea permite clienților să utilizeze noua tehnologie in cinematografe fără să semneze un acord special.

Alti producatori, cum ar fi Barco și IMAX, dezvoltă tehnologia de proiecție laser, dar aceste companii nu au ajuns inca la stadiul de a vinde proiectorul la nivel comercial. Compania NEC are de asemenea intr-un stadiu avansat de dezvoltare proiectorul cu laser NEC1040L, dar acesta este conceput pentru ecrane mai mici ( pentru diagonale de până 9,5 metri ) decât proiectorul produs de către Christie.

Acesta lansare va fi un pas foarte important pentru cinematografie, iar proiectoarele cu laser ar putea fi pentru mulți ani de acum încolo urmatoarea generatie de tehnologie folosită în sălile de proiecție.

Noua tehnologie oferă o mai bună experiență vizuală, cu o claritate si luminozitate mai mare comparativ cu actualele sisteme de iluminare Xenon / UHP ( și mai nou cu mercur ). Puterea mai mare de proiectie va ajuta ca filmele 3D sa fie rulate cu o iluminare corespunzătoare.

Luminozitatea slabă in filmele 3D este o nemultumire frecventa pentru publicul filmelor 3D, mai ales din cauza atenuării pe care o induce ochelarii purtați de spectatori.

Sursa de lumina laser utilizată este modulară, astfel ca luminozitatea poate fi crescută sau estompată in funcție de necesități ( dacă este proiectat un film 2D sau 3D ).

Chiar daca va fi mai mare prețul de achiziție decât cel pentru proiectoarele actuale, proiectorul cu laser are costuri mai reduse de intretinere si consum electric mai mic. Un factor cheie negativ economic este însă durata mai mică de viață a consumabilelor față de perioada de amortizare, iar in acest caz ecuația nu este favorabilă pentru tehnologia laser, comparativ cu tehnologile actuale de iluminare Xenon / UHP.   Cu toate acestea, producătorii spun ca vor reduce costurile și vor face echipamentele mai durabile.


Un comentariu despre subiectul „Proiectorul cu laser, o nouă tehnologie pentru cinematografe”:
DTH Fan

Super tare ! Sper sa ajunga cat mai repede si in Romania aceasta tehnologie !

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile