joi, 19 septembrie 2013

GPS european

Raportul euro-deputatului Marian-Jean Marinescu despre "Implementarea și operarea sistemelor europene de radionavigație prin satelit" a fost aprobat ieri de Comisia pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) a Parlamentului European.

Raportul se refera in special la Galileo și EGNOS, două sisteme europene de navigație prin satelit, specificand necesitatea dezvoltarii unor aplicatii dedicate acestei tehnologii europene, despre care și noi am mai discutat aici pe HD Satelit, dar si importanța defalcării bugetelor pentru acestui domeniu, incat sa fie mai bine administrate resursele financiare alocate.


Marinescu a specificat ca respectivele sisteme de navigatie nu prea sunt cunoscute de utilzatori si ar trebui oferite stimulente pentru cei care le folosesc, incat sa îi atragă către acestea pe utilizatori.

Conform deputatului european român, sistemele GPS Galileo și EGNOS vor atenua dependența de tehnologia GNSS a altor țări care nu apartin de Uniunea Europeana.

Astfel, se vor putea crea si noi locuri de munca in Europa, prin realizarea de aplicatii ce folosesc exclusiv sistemul european pentru navigatie, avand ca scop siguranta si gestionarea traficului si a parcarilor, urmarirea produselor transportate ( inclusiv prin curierat rapid ) etc.

Consiliului UE si-a dat acordul privind raportul pe 11 septembrie 2013, iar acum urmeaza sa fie votat în Parlamentul Europei.

Galileo: Pentru a determina o poziție tridimensională (latitudine, longitudine, altitudine) este nevoie de cel puțin patru sateliți. Acesta este exact numărul de sateliti Galileo din prezent. Flota de sateliti Gallileo va avea la definitvarea programului un număr de 30 de sateliți și ar trebui să fie în măsură să concureze sistemul american GPS. Primele servicii inițiale ale Galileo vor începe la sfârșitul anului 2014, iar serviciul trebuie să fie pe deplin operațional în anul 2018. Numele retelei de sateliti a fost ales după Galileo Galilei, care a fost fizician, matematician, astronom și filosof italian ce a jucat un rol important în Revoluția Științifică.

EGNOS: European Geostationary Navigation Overlay Service este un sistem satelit SBAS ( bazat pe tehnologia "Global Navigation Satellite System sau "GNSS"), dezvoltat de către Agenția Spațială Europeană, Comisia Europeană și Eurocontrol. EGNOS completează sistemul GPS Galileo GPS, dar si sitemul rusesc GLONASS și oferă informații privind fiabilitatea și precizia datelor de poziționare. Startul oficial al operațiunilor a fost anunțat de către Comisia Europeană la data de 1 octombrie 2009. Sistemul EGNOS este format din patru sateliți geostaționari și o rețea de stații terestre. Sistemul, care a început operațiunile sale inițiale în iulie 2005, cu precizie mai bună de doi metri și disponibilitatea de peste 99%, a fost certificat pentru utilizare în siguranță a aplicațiilor folosite în viața de zi cu zi in martie 2011, iar accesul la serviciul de date EGNOS a devenit disponibil din iulie 2012. EGNOS a difuzat semnal continuu din iulie 2005, iar la sfârșitul lunii iulie 2005, sistemul a fost folosit pentru a urmări bicicliști în Turul Frantei.


Niciun comentariu despre subiectul „GPS european”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile