miercuri, 4 iunie 2014

Primele runde de licitaţie pentru cinci multiplexuri de televiziune digitală terestră în România

ANCOM a organizat joi, 5 iunie, începând cu ora 10.00, primele runde de licitaţie în vederea acordării celor cinci multiplexuri de televiziune digitală disponibile în România. La licitaţie sunt inscrise RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A.

În rundele primare fiecare ofertant depune o ofertă indicând numărul de multiplexuri pentru care doreşte să liciteze. La încheierea fiecărei runde, se centralizează toate ofertele primite, iar dacă cererea depăşeşte numărul de multiplexuri disponibile în cel puţin o categorie, se organizează noi runde primare până când cererea nu mai depăşeşte oferta. În prima rundă primară preţul pentru fiecare multiplex va fi egal cu preţul de pornire în licitaţie, de 300.000 euro. Preţul va creşte în următoarele runde cu un procent prestabilit – între 5% şi 20% – numai în cazul multiplexurilor pentru care cererea este mai mare decât oferta.

Licitaţia s-a desfăşurat la sediul ANCOM – Direcţia Regională Bucureşti din str. Lucian Blaga nr.4, bl. M110, sector 3, Bucureşti, unde fiecare ofertant are încăpere dotată cu telefon şi acces la internet. În locul de desfășurare a licitaţiei accesul este permis numai persoanelor împuternicite să reprezinte companiile ofertante.

În cadrul licitaţiei sunt disponibile 5 multiplexuri, patru în UHF şi unul în VHF, în standard DVB-T2. Prin intermediul primului multiplex în UHF (MUX 1) se vor transmite „free to air”, în condiţii transparente, concurenţiale şi nediscriminatorii, posturile publice şi private de televiziune care se transmit în prezent în sistem analogic terestru, în conformitate cu prevederile Legii audiovizualului.

De asemenea, potrivit Strategiei elaborate de către Ministerul Societăţii Informaţionale, acest multiplex va trebui să asigure o acoperire în recepţie fixă de 90% din populaţie şi 80% din teritoriu până la 31 decembrie 2016, fiind singurul multiplex din cele 5 disponibile care are astfel de obligaţii de acoperire. Pentru celelalte multiplexuri (MUX 2, MUX 3, MUX 4 şi MUX 5), operatorii vor avea obligaţia ca până la 1 mai 2017 să aibă în funcţiune cel puţin 36 de emiţătoare pentru fiecare dintre reţelele corespunzătoare acestor multiplexuri, instalate câte unul în fiecare zonă de alocare.

Toate licenţele vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani, acestea urmând să intre în vigoare începând cu 17 iunie 2015. Câştigătorii vor avea obligaţia de a achita taxa de licenţă rezultată în urma licitaţiei în cel mult 90 de zile calendaristice de la data anunţării rezultatelor procedurii de selecţie.

Update 5 mai 2014: Se pare că au existat ceva modificări in optiuni. Licitatia pentru licentele de televiziune digitala va continua vineri, 6 iunie, dupa ce joi, in urma a doua runde, cererea nu a mai depasit oferta in niciuna dintre categoriile de licente (multiplexuri), dar exista inca licente neadjudecate.

"Se incheie astfel faza rundelor primare, iar licitatia va continua cu organizarea unei runde primare suplimentare in care participantii pot licita pentru multiplexurile ramase neadjudecate. Runda primara suplimentara va fi organizata vineri, 6 iunie, de la ora 10:00. La runda primara suplimentara pot participa ambii ofertanti, indiferent daca au obtinut sau nu multiplexuri in rundele anterioare", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Update 6 mai 2014În urma rundelor primare desfăşurate ieri şi a rundei primare suplimentare susţinute astăzi în cadrul licitaţiei pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală, au fost determinaţi câştigătorii şi preţurile de bază pe care aceştia trebuie să le achite. Licitaţia continuă cu o rundă de alocare care va avea loc marţi, 10 iunie, de la ora 10.00. Detalii AICI.

Update 10 iunie 2014: Un comunicat ANCOM anunta ca SNR a castigat 3 dintre cele 5 multiplexuri de televiziune digitala terestra in Romania. Nu este specificat expres in comunicat că RCS-RDS nu a castigat niciunul, ci că SNR a castigat trei dintre acestea. Insa presedintele ANCOM confirma ca RCS-RDS nu a adjudecat nici un multiplex. A renuntat RCS-RDS la licitatie ? In acest caz, care sunt oare motivele ? Nu mai dorește RCS-RDS să se implice in proiectul de televiziune digitală terestră din România ? Mai multe detalii gasiti AICI.


3 comentarii despre subiectul „Primele runde de licitaţie pentru cinci multiplexuri de televiziune digitală terestră în România”:
Anonim

Toate licenţele vor fi acordate pentru o perioadă de 10 ani, acestea urmând să intre în vigoare începând cu 17 iunie 2015.Deci anul acesta NU vedem nimik, la anul om mai vedea, daca NU incepe razboiul!!

Anonim

Nu o sa vedem nimic notabil in urmatorii 10 ani.Radiocom nu are bani sa-si extinda reteaua(am contract cu ei pentru internet,stiu ce vorbesc) RCS este de vanzare,probabil in urmatoarea perioada se va concretiza achizitia de catre Vodafone.Se va licita si se vor transmite:TVR1,2,3,news,international,protv international(cu semn de intrebare pentru ca a iesit din grilele must carry),prima si posturile locale.
La fel ca Freesat se va merge pe achizitia unui echipament de catre client ce va costa cateva sute de lei(vor fi putini ce vor plati,atata timp cat merge custodia din DTH) si un card de acces platibil pe o perioada de timp.
Deci un esec total !
Cu siguranta ceilalti competitori(catv si DTH) vor sta cu mainile in san si vor privi cum se indreapta spre faliment din cauza dvbt-ului.Ha,Ha,Ha !

Anonim

Ai dreptate Anonim 21:28,daca NU se rezolva vum fi sanctionati de UE si vom suferii din nou ,ne gindim serios sa sesizam DNA-ul ca me-am saturat de MAFIOTI astia, sa tot platim penrtu ei.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile