marți, 10 iunie 2014

Sateliți ai Arabsat și Eutelsat au fost bruiați. Operatorii de satelit au descoperit sursa bruiajului.

Operatorul de sateliti Eutelsat a anuntat recent că bruiajele intentionate s-au triplat in ultimii ani, in special pentru srviciile oferite publicului de televiziune din Orientul Mijlociu si din Africa și că este puțin probabil să scadă în anul 2014, mai ales după cea mai recentă rundă de bruiaj.

Eutelsat a precizat că sursa interferentelor, care a afectat si sateliti Arabsat, precum și cel puțin doi sateliti Eutelsat, a fost localizată geografic in nord-estul Etiopiei.

Modul în care bruiajul este efectuat a cauzat interferențe nu doar pentru radiodifuzorul țintă, ci pentru toți radiodifuzorii care utilizau transponderele de satelit afectate.

Directorul de relații internaționale al Eutelsat a declarat ca firma a transmis datele sale privind bruiajul către Agenția nationala franceză pentru frecvențe (ANF), care va retrimite informatiile atât către Uniunea Internaționale de Telecomunicații (ITU) de la Geneva, cât și către guvernul etiopian, ca parte a unui protest.

Arabsat a anuntat în mod similar ca va inainta o plangere la ITU, deși oficialii din industrie recunosc că organizatia nu are nici o putere reală de a impune sancțiuni asupra guvernelor, chiar și cele care sunt identificate ca efectuează bruiaje sau întrerup semnale de satelit.

Alexandre Vallet de la ANF a declarat Franța colaboreaza cu ITU pentru a implementa o solutia unei rețele globală de antene ce vor fiutilizate la geolocația surselor de bruiaj.

Operatorii de satelit, în special cei care au aderat Data Association Space, deja sunt capabili să utilizeze reciproc satelitii pentru a identifica, cu o precizie în limita a 100 kilometri sau chiar mult mai puțin, o sursă de bruiaj.

Mark Rawlins de la Eutelsat a declarat ca in data de 4 iunie 2014 Eutelsat a descoperit in doar câteva ore, cu ajutorul a doi sateliti proprii, situati în apropiere unul de altul, sursa de bruiaj etiopiană.

Rawlins a declarat sursa de bruiaj utilizează o antenă de mare putere, care perturbă uplink-ul pe transponderele a doi sateliți Eutelsat, situati aproximativ la 7 grade vest și 21 de grade est.

Rawlins a refuzat sa speculeze cu privire la motivul bruierii, desi de obicei acesta este de natură politică.

"Noi credem ca aceasta este parte a politicii guvernului etiopian de a reduce la tăcere vocile alternative", a declarat operatorul pe 5 iunie, citând exemple anterioare de motivare oferite de oficiali ai guvernului etiopian, precum si tehnicile de bruiaj.

Atacul viza programele operatorului Oromia. Arabsat nu difuza emisiuni ale Oromia, dar un oficial din industrie a speculat că autorii bruierii sunt conștienți de faptul că Arabsat poate semna în curând un contract si ar putea transmite emisiunile Oromia pe un satelit Arabsat de la 26 de grade est.

Eutelsat și Arabsat au anuntat ca au localizat, dincolo de orice îndoială rezonabilă, teritoriul național în care bruiajul are loc.

De obicei, cele mai multe evenimente de interferență a semnalui de satelit sunt cauzate de antenele de uplink la sol, care cauzează accidental interferențe. Data Association Space și alte organizații din industrie, inclusiv Forumul Global VSAT și IRT sunt susținuti de greii industriei, cum sunt operatorii flotelor Intelsat, SES, Inmarsat și Eutelsat, ce promovează metode de a diminua interferențele accidentale. Metodele includ operațiuni la sol și adoptarea unui identificator al purtatoarei semnalului ( de către producătorii de antene satelit de uplink ) care să permită identificarea rapidă a antenelor care cauzează interferențe accidentale.

Dar identificatorul purtătoarei semnalului nu va rezolva problema bruiajului intenționat, care în cazul Eutelsat a ajuns la aproximativ 15% din numarul total de evenimente anuale de interferență. Speciaistii au specificat ca si cauza a creșterii incidentelor de bruiaj intentionat asupra Eutlesat este că flota operatorului a crescut în ultimii trei ani de la de la 28 la 34 de sateliti, ceea ce înseamnă că Eutelsat este acum o țintă importantă în zonele predispuse la bruiere ilegală.

"Ceea ce este clar este faptul că în ultimii trei ani a existat o creștere semnificativă a incidentelor de bruiaj deliberat", a declarat specialistii intr-o conferinta, care au mai precizat că având în vedere lipsa de forță a UIT in rezolvare acestor probleme, cel mai bun mod de a combate bruiajul este in acest moment nominalizarea vinovaților și utilizarea de presiuni diplomatice, pentru a-i determina să se oprească.

Până în prezent, operatorii din Asia nu au fost convinși să se alăture grupului de lucru pentru automatizarea geolocalizarii. Noul sistem ar trebui să fie operațional la începutul anului 2015.

Totusi, in urma incidentelor de bruiaj raportate de către Arabsat și Eutelsat, biroul Satellite Interference Reduction Group (IRG) a lăudat public succesul tehnologiei sale de geolocatie, care este din ce în ce mai eficientă in descoperirea sursei interferențelor.

"Împreună cu industria, condamnăm aceste acțiuni împotriva serviciilor oferite clienților legitimi. Suntem încântați că progresele tehnologice continue ale sistemele de geolocatie, care au ajutat la identificarea rapidă a sursei de bruiaj", a comentat Martin Coleman, Director Executiv al IRG.

De fapt, IRG a lăudat acțiunile ambilor operatori de sateliti Arabsat și Eutelsat. Acestia au descoperit, folosind diferite sisteme de geolocație diferite, aceeași pozitie geografică pentru sursa interferențelor.

Eutelsat o condamnat de asemenea in trecut si alte actiuni similare, care au fost efectuate ilegal impotriva unor canale din lumea arabă, in anii 2012-2013. Inca din 2012, Eutelsat a anuntat ca va adopta tehnologia anti-bruias in proiectarea si constructia noilor sateliti.


Niciun comentariu despre subiectul „Sateliți ai Arabsat și Eutelsat au fost bruiați. Operatorii de satelit au descoperit sursa bruiajului.”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile