vineri, 4 iulie 2014

DVB a aprobat specificațiile HEVC 4K Ultra HDTV

Pentru televiziune

Un pas important în drumul spre serviciile de televiziune de ultra înaltă definiție a fost realizat prin Faza 1 a specificatiilor DVB-UHDTV, la cea mai recentă reuniune a Consiliului director DVB. Specificatiile includ si profilul HEVC pentru serviciile difuzate prin DVB, dar si cerințele si optiunile pentru HEVC și alte formate.

Faza 1 DVB-UHDTV a statuat ca imaginile sa aiba de 4 ori rezoluția formatului HDTV 1080p, la rate FPS de până la 60 de cadre pe secundă.

Contrastul este îmbunătățit drastic, prin creșterea numărului de biți pe pixel la 10 biți.

Din gama largă de opțiuni definite în profilul HEVC Main 10, Level 5.1 este specificat pentru conținutul UHD, pentru rezoluții de până la 2160p.

Pentru conținut HD si Full HD, HEVC are specificat profilul 4.1, pentru a sprijiniii rezoluții de până la 1080p.

Faza 1 DVB-UHDTV ia în considerare posibilitatea să existe modificari ale specificatiilor, printr-o etapa viitoare ( Faza 2 UHDTV ), care poate statua rate mai mari de cadre, într-un mod compatibil. Aceste viitoare specificatii nu vor inlocui Faza 1 a specificatiilor UHDTV, ci o vor completa.

"HEVC este tehnologia de compresie cea mai recent dezvoltată și, printre alte utilizari, aceasta este cheia care va deschide porțile televiziunii 4K UHDTV", a declarat președintele Consiliului Director al DVB, Phil Laven.


Pentru dispozitive mobile

De asemenea, a fost aprobată partea a doua a caietului de sarcini pentru ecrane mobile și streamuri online, care privește in special identificarea și sincronizarea continului mass-media. Dispozitivele mobile ( de exemplu tabletele si telefoanele smart ) vor asigura astfel o experienta nouă pentru consumatorii media.

Specificatiile vor permite livrarea de conținut in mod diferit ( in privinta calitatii si rezoluției ) pentru dispozitive mobile cu rezolutie mica a ecranului si pentru alte dispozitive cu ecrane cu rezolutii mai mari ( inclusiv pentru televizoarele smart ). Așadar, această specificație definește livrarea printr-un streaming adaptiv a conținutui media care este distribuit prin HTTP.

MPEG-DASH acoperă o gamă largă de cazuri și opțiuni de utilizare. Transmiterea conținutului audiovizual se bazează pe specificația ISOBMFF. Din setul de instrumente DVB au fost selectate codecuri video și audio ce sunt adecvate din punct de vedere tehnic cu MPEG-DASH. Accesul condiționat este bazat pe criptari MPEG, iar livrarea de subtitrari va fi bazata pe XML.

Noile specificațiii vor facilita așadar punerea în aplicare a utilizării MPEG-DASH într-un mediu DVB. Profilul DVB MPEG-DASH reduce numărul de opțiuni, dar de asemenea și complexitatea implementării.


6 comentarii despre subiectul „DVB a aprobat specificațiile HEVC 4K Ultra HDTV”:
Andrei

Este ceva foarte bun dar parerea mea e ca prima data ar trebui canalele HD sa emita la 1080P nu 1080i cum este acum. Sa mai astepte 1-2 ani sa aiba cat mai multa lume Televizoare care pot reda 4K.

Anonim

Canalele HD nu vor emite niciodata 1080p prin satelit, ci 1080i sau 720p. Nu emit nici in strainante prin satelit in 1080p ( cu vreo 2-3 exceptii de test, un canal cu peisaje si unul cu acvariu, care nici nu mai stiu daca exista ), fiindca ar ocupa banda prea mare. Pentru 1080p, iti recomand discuri Blu-Ray originale sau jocuri pe Playstation 3 sau 4.

Acestea sunt specificatii, nu au cum să mai astepte. Industria asteapta dupa specificatii si nu invers. Pe baza lor se vor proiecta si fabrica noile televizoare si playere 4K, care vor fi cu adevarat compatibile cu standardele oficiale si viitoarele televiziuni. Cei care si-au cumparat pana acum televizoare 4K si-a cam luat pacaleala, existand sansa foarte mica sa fie compatibile cu aceste standarde, de abia acum aprobate oficial. Plus ca mai trebuie asteptam cateva luni sa fie publicate. Deci de abia de prin 2015 vor aparea televizoare 4K ce vor respecta standardele oficiale.

Andrei

@Anonim...Si nici pe cablu digital nu pot fi transmise in full HD?....Sincer mie mi-ar placea bineneles daca ar fi posibil un post de filme gen bluray-3d sincer ar fi ceva in romania un post care sa transmita si filme 3d si bluray binenteles ca ceva pachet suplimentar ca asa ceva costa bani si multa latime de banda dupa cum ziceai si tu.

Anonim

Ba da, pot fi transmise si pe cablu in 1080p, la fel ca si pe satelit, dar cu aceeasi problema: dublarea-triplarea benzii consumate si deci eliminarea a doua - trei canale HD, pentru a transmite unul 1080p. Problema e alta insa: nu exista canale Full HD 1080p. Deci de unde sa le transmita? Ca nu exista sursa de canale 1080p. Poate sa creeze ei un canal propiu 1080p, pe care sa il transmita. Ca daca le transmit pe cele 720p sau 1080i prin 1080p, tot calitatea initala râmâne. E exact cum ai transmite canale SD prin semnal HD: nu va deveni canalul sursa SD unul HD. Si deci nici unul 720p sau 1080i nu va deveni 1080p, indiferent cum e preluat si retransmis.

Andrei

@Anonim....Multumesc pt raspunsuri. Prin ceea ce mi-ai zis inteleg ca un canal de filme bluray-3D nu va fi in viitorul apropiat nici chiar contra cost. As fi platit pt asa ceva avand in vedere ca am un TV 3D si na nu prea imi convine sa dau 100 de lei sau chiar mai mult pe filme 3d.

Anonim

la Amiko Alien pot seta la iesire AV: 1080i sau 1080p la 60Hz.
diferenta vizibila intre i si p.
la 1080p se vede mai bine.
Am incercat pe TVR HD.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile