duminică, 20 iulie 2014

EBU critică operatorii de telefonie mobilă și recomandă alocarea unui spectru mai larg UHF pentru televiziunea digitală terestră

European Broadcasting Union (EBU) a pus la dispoziție o nouă prezentare a spectrului de frecvente, in care arată că sunt eronate perceptiile comune despre lupta dintre televiziunea digitala terestra si telefonia mobilă, pentru acapararea frecvențelor.

Recomandările cu privire la alocarea spectrului în Europa (care vor fi decise în anul 2015) se dezvolta deja și vor avea repercusiuni privind calitatea si cantitatea, precum si asupra modului în care peste 250 de milioane de oameni recepționeaza televiziune.

Presa media si unii specialisti au aratat că spectrul de frecvențe radio este o resursă indispensabilă pentru televiziunea digitala terestra ( în care semnalul este receptionat prin intermediul unei antene ) si că în Europa exista 100 de milioane de gospodării (aproape jumătate din toate gospodăriile) care receptioneaza televiziune digitala terestră.

În ultimii ani a crescut cererea de benzi de frecvențe, utilizate de către diferite tehnologii wireless. Insă această resursă este limitată. Aceste tehnologii includ televiziune, servicii de telefonie mobilă, Wi-Fi și comunicații prin satelit. Ca urmare, autoritățile de reglementare se confruntă cu provocarea de a aloca eficient această resursă finită și de a se asigura că toate aplicațiile concurente nu interferează unele cu altele.

EBU spune insa ca prezentarea sa demontează miturile comune, care sunt îmbrățișate de către unele părți interesate. Mai exact, EBU contraataca opinia că utilizarea televiziunii este în scădere și că operatorii de telefonie mobilă au nevoie de mai mult spectru din banda UHF (470-862 MHz) pentru a satisface nevoile clienților săi.

"Contrar acestor convingeri, studiile au arătat că televiziunea transmisa prin diverse frecvențe va reprezenta 82% total consumului de televiziune din anul 2020. In plus, estimările actuale privind utilizarea în viitor a internetului mobil sunt mult supraestimate, in unele cazuri cu un factor de multiplicare de peste 100 de ori față de situatia actuală. Cifrele mobile frecvent citate nu iau în considerare preferința tot mai mare pentru utilizarea Wi-Fi ( 71% din traficul mobil de date din Europa este prin retele WiFi si nu prin rețele mobile ), precum și faptul că operatorii de telefonie mobilă ocupă deja game de frecvențe care ar putea fi utilizate mai eficient", explică EBU.

EBU mai explica faptul ca televiziunea terestra trebuie sa foloseasca banda UHF ( UIF ), pentru că e singura in care poate functiona eficient si corect, datorita proprietatilor tehnice si fizice optime ale acestei benzi de frecvente, aratand ca televiziunea terestra nu poate fi transmisa la frecvente mai mari, care insa pot fi utilizate de catre telefonia mobila. Astfel, EBU arata ca operatorii de telefonie mobila ar trebui sa nu mai faca presiuni pentru a acapara tot mai din banda UHF, ci sa foloseasca frecvente mai inalte, care sunt utilizabile tehnic pentru acest tip de comunicatii, însa nu si pentru televiziunea digitala terestra.

EBU concluzioneaza ca defalcarea spectrului este una foarte importantă, cu consecințe pe scară largă in mass-media publică. EBU arată că publicul are nevoie de atât de telefonie mobilă, cat și serviciile de televiziune, dar că frecventele trebuie alocate eficient si echilibrat si recomandă reprezentanților respectivelor două domenii să colaboreze în viitor.


Un comentariu despre subiectul „EBU critică operatorii de telefonie mobilă și recomandă alocarea unui spectru mai larg UHF pentru televiziunea digitală terestră”:
Anonim

Adevarul ca telefonia mobila prea a acaparat din banda utilizata in mod normal pentru televiziunea terestra si vor si mai mult, cand ar putea sa se retraga catre frecventele superioare neutilizate, care la ei functioneaza. Foarte bine ca a atras atentia EBU asupra manevrelor si indoctrinarii pe care o fac grupurile de interese economice, care au bineinteles la baza obtinerea de profituri mai mari pentru operatorii mobili, profituri care lipsesc sau sunt mici la DVB-T2. Insa o banda mai mare din UIF pentru TV ar asigura mai multe canale de televiziune digitala terestra gratuita, foarte utilizată in UE - din pacate nu inca si la noi in Romania.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile