marți, 26 august 2014

Doi sateliți ai rețelei GPS europene Galileo au fost lansați pe o orbită greșită

Agenția Spațială Europeană și Uniunea Europeană dezvoltă de mai mult timp propria rețea GPS, un sistem de navigație prin satelit care ar permite independență față de satelitii GPS americani utilizati in prezent. Rețeaua europeană este un proiect in valoare de 5 miliarde euro, denumit Galileo ( după faimosul astronom ) și trebuia să fie pus in functiune în anul 2019. Un număr de 27 de sateliți și 3 sateliti de rezerva vor orbita la 23500 km deasupra Pământului. Inca 12 sateliți trebuiau sa se lanseze anul viitor. Insa esecul din 23 august 2014 ar putea duce la întârzieri majore.

Doresa și Milena erau satelitii cinci si șase, dupa ce primii doi sateliți au fost lansati în anul 2011, iar altii doi în 2012.

Cei doi sateliți, care au intrat într-o orbita greșită, au fost lansati din Guyana Franceză, după o întârziere de 24 de ore, cauzata de vremea nefavorabilă. Nu este clar daca a existat o defecțiune, dar fenomenul este catalogat in acest moment ca o "anomalie", potrivit unui comunicat publicat de Arianespace, compania responsabilă cu lansarea.

Rachetă de fabricație rusească Soyuz a fost lansata cu succes, iar orbita vizata pentru sateliti era una circulară. Insa sateliții au intrat într-o orbită eliptică.

Analizele inițiale a dezvăluit o anomalie ar fi avut loc în timpul ultimei faze de zbor, care implică etajul de sus al rachetei, ce a lansat sateliții într-o orbită neconformă.

Arianespace a mentionat ca sateliții pierduti nu reprezinta nici un risc pentru oamenii pe Pământ. În asociere cu ESA și Comisia Europeană, compania va desemna o comisie de anchetă independentă pentru a determina cauzele exacte ale acestei anomalii, iar concluzile vor ajuta luarea de măsuri corective: "Deși este prea devreme pentru a determina cauzele exacte, dorim sa ne cerem sincere scuze catre ESA și Comisia Europeană, pentru ca satelitii nu au ajuns pe orbita corectă", a declarat ArianeSpace.


Un comentariu despre subiectul „Doi sateliți ai rețelei GPS europene Galileo au fost lansați pe o orbită greșită”:
Anonim

S-a anuntat cauza plasării gresite pe orbita a celor doi sateliti. Esecul a fost cauzat de conductele propulsorului rachetei Soyuz, care a lansat satelițiu în spațiu. Aceste conducte au fost plasate prea aproape de unele linii de heliu, destul de reci, care, la rândul lor au restricționat fluxul de combustibil la o pereche de standuri de control al altitudinii și, ulterior, a provocat o lipsă de putere.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile