miercuri, 20 august 2014

În curând vom avea primele imagini realizate de pe suprafața unei comete

Pe 6 august 2014, sonda spatiala Rosetta a ajuns la cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko (destinația finală a misiunii), devenind astfel primul obiect artificial care orbitează în jurul unei comete, în continuare fiind programată aterizarea pe aceasta.


Sonda spațială Rosetta a fost lansată în anul 2004 de către Agenția Spațială Europeană ESA, cu următoarele scopuri:

- sa fie prima sondă care se va roti în jurul unei comete (cometa Ciuriumov-Gherasimenko), urmând ca lander-ul Philae să aterizeze la scurt timp pe suprafața corpului cosmic, luând primele imagini realizate vreodată de pe suprafața unei comete. Va face prima analiză a componenței și structurei „solului” cometei.
- va descifra unele dintre enigmele cometelor (compoziție chimică, natura materiei planetare etc.)

Cometa 67P/Churyumov–Gerasimenko si sonda spatiala Rosetta se afla acum la 405 millioane kilometri față de Pământ. Mai jos sunt imagini din momentul apropierii sondei spatiale de cometă.


În 2007, sonda a furnizat excelente imagini ale planetei Marte, deoarece s-a plasat în apropierea acesteia. În 2008 s-a apropiat cu succes de asteroidul 2867 Šteins. La 10 iulie 2010, pe când zbura la circa 450 milioane km depărtare de Pământ cu viteza de 54.000 km/h, s-a apropiat de asteroidul 21 Lutetia până la 3.162 km. Timp de circa 1 minut a putut transmite spre ESOC (centrul de operații al ESA din Darmstadt, Germania) un total de peste 400 fotografii ale asteroidului de cea mai bună calitate. Asteroidul Lutetia măsoară numai 126 km în diametru și are o vârstă de 4,5 miliarde de ani.

UPDATE 9 noiembrie 2014: Satelitul Eutelsat 7B va transmite momentul cand modulul sondei spațiale Rosseta va ajunge pe cometa 67P. Detalii gasiti AICI.

UPDATE 1 decembrie 2014: A fost realizată prima imagine color a cometei.


Un comentariu despre subiectul „În curând vom avea primele imagini realizate de pe suprafața unei comete”:
Anonim

Este planificat in acest moment ca Philae va ateriza pe cometa in noiembrie. Acest lucru poate sa se schimbe, pana atunci Rosetta va cauta cel mai bun punct de aterizare. Surpriza majora este forma cometei, s-a presupus in momentul lansarii ca cometa este speherica, si surpriza a fost ca acesta nu este asa. Este o misiune superba, abia astept noi imagini.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile