marți, 5 august 2014

O nouă tehnică de interceptare: microfonul vizual

S-ar putea ca pe viitor sa fie necesar ca oamenii să fie mai atenti in privinta conversațiile purtate: dacă sunteți în apropierea unei ferestre si vorbiti, chiar daca nu vă vede cineva miscarea buzelor, totusi v-ar putea asculta.

O echipa de cercetatori de la Adobe, Microsoft și MIT au dezvoltat un algoritm pentru un microfon vizual, care extrage sunetul prin căutarea de vibrații microscopice din înregistrările video.

Tehnica exploatează efectul de "rulare" in capturarea imaginii de catre camerele video digitale ( dacă senzorul de pixeli citește câte un rând la un moment dat), pentru a detecta vibratiile provocate de sunet, care altfel sunt nedectabile pentru ochiul uman.

Singurul dispozitiv necesar pentru a realiza aceasta interceptare este o camera video care poate înregistra la rate de refresh foarte ridicate. Ca receptor al vibratiilor vocii, e suficient sa fie filmat un obiect din apropierea vorbitorului ( de exemplu, o pungă de chips-uri de cartofi este perfectă), iar pentru tonuri muzicale sunt suficiente frunzele unei flori.

Cei care au insa ceva de ascuns sau pur si simplu nu doresc sa le fie încălcată intimitatea, nu trebuie să îsi faca griji deocamdata. Interceptarea optică este doar experimentala ( cel putin oficial ) si s-a reusit obtinerea de sunet din imaginile filmate, folosind doar camere specializate, care inregistreaza cu până la 6.000 de cadre pe secundă. Si o camera de filmat la 60fps poate identifica vocile oamenilor, dar sunt dificil de distins cuvintele.

Mai jos puteti viziona un videoclip cu mai multe explicatii si cateva demonstratii de sunet extras din imagini filmate fără sunet.

Dacă tehnologia de ascultare prin extragerea sunetului din imagini va ajunge la maturitate, cel mai probabil va fi utilizată de către anchetatorii care doresc să audă ce discută suspecții.

Din punct de vedere stiintific, aceasta nouă tehnica ar putea fi utilizata pentru a identifica proprietatile unui material, fără a avea contact cu acesta. Să sperăm că microfonul vizual va fi utilizat mai mult pentru știință decât pentru spionaj sau interceptare, pentru ca intimitatea oamenilor să nu fie încălcată prea des.


3 comentarii despre subiectul „O nouă tehnică de interceptare: microfonul vizual”:
Anonim

Sa nu uitam ca deja exista metoda de ascultare cu laser, care este orientat catre geamul ferestrelor, ce vibreaza la voce. Numai ca este detectabila de infractori. Asta e mult mai ascunsa si nu trezeste suspiciunea ca esti ascultat.

x360

cu alte cuvinte nu te vei mai putea ascunde de big brother nicaieri.

Anonim

Nu mai poti sa tragi un partz de astia. Israelul deja are echipamente cu microunde de vedere prin ziduri. Va dati seama ca si companiile isi pot spiona concurentii, nu mai zic de spionaj, guvernamental, etc.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile