vineri, 5 septembrie 2014

Discurile optice Blu-Ray 4K

Discurile optice Blu-Ray 4K ( Ultra High Definition), ce vor oferi filme, seriale și documentare, vor incepe sa fie distribuite în magazine cu ocazia Crăciunului 2015, anunta organizatia Blu-ray Disc Association, care speră ca primele lansari de discuri Blu-ray 4K vor începe de sărbătorile de iarnă din 2015.

Aceasta inseamna că de Craciunul anului viitor, fericiții proprietari ai unui televizor 4K e posibil să poată cumpăra filme Ultra HD pe discuri Blu-ray, pe care vor putea sa le redea prin intermediul unui player capabil de rezolutii 4K Ultra HD, cum ar fi de exemplu recenta consola de jocuri PS4 (PlayStation 4).

În prezent, Netflix este principalul furnizor de continut 4K, prin streaming de înaltă calitate. Amazon Prime Instant Video va lansa de asemenea serviciul său VOD 4K, in octombrie 2014.

După lansarea a cat mai multe productii pe Blu-ray 4K, este doar o chestiune de timp ca diverse televiziuni sa adopte tehnologia UHD, datorita unui tot mai mult continut 4K, dispobil pentru a fi difuzat. Aceasta va însemna ca in sfarsit achizitioarea unui televizor 4K Ultra HD va fi cu adevarat utila. Vanzarile mai mari de televizoare 4K vor atrage preturi mai mici de comercializare pentru acestea.

Revoluția 4K va debuta bineinteles cu vânzările de Blu-ray 4K si vânzările de televizoare Ultra HD, iar succesul sau insuccesul noului stanard va impusiona sau nu lansarea de televiziuni 4K si investirea de sume de bani in productiile Ultra HD.

Noul format funcționează pe discurile existente Blu-ray, cu o capacitate de 50GB, a declarat Ron Martin, vice-presedinte de la Hollywood Lab Panasonic și un membru important al Blu-ray Disc Association. Acesta stochează datele într-un mod diferit, migrand de la codecul H.264 / AVC (Advanced Video Coding) la tehnologia de compresie H.265 / HEVC (High Efficiency Video Coding). HEVC are nevoie de mai multă putere de procesare, dar ofera mai mulți pixeli pentru aceeasi capacitate de transfer de date.

Noile playere 4K Blu-ray vor fi capabile sa extragă date din discuri la o rata de 50 sau 60 de megabiți pe secundă și chiar poate de până la 100 Mbps.

Ron Martin a explicat: "Aceasta e aproape dublu față de rata de date oferită de discurile curente Blu-ray. Ratele duble de transfer de date, plus eficiența de compresie dublata, vor fi mijloacele prin care noua tehnologie va fi capabilă să se ofere de patru ori mai multi pixeli pe acelasi suport optic ca discurile Blu-ray Full HD, realizand trecerea de la rezolutia 1920 x 1080 pixeli la cea de 3820 x 2160 pixeli.

De asemenea, noua tehnologie va imbunati protectia drepturilor digitale (DRM), eficientizand prevenirea copierii neautorizate.

Deși discurile Blu-ray 4K nu au nevoie de o capacitate mai mare decat ofera deja discurile optice Blu-ray actuale, acestea ar putea beneficia si de o astfel de imbunatatire, asociatia avand in studiu o tehnologie ce asigura stocarea a până la 100GB pe un singur disc optic.

Pentru fiecare cadru video de pe discuriile Blu-ray 4K, asociația se așteaptă la îmbunătățiri semnificative ale calității imaginii, formatul 4K crescand, pe langa rezolutie, si adâncimea de culoare pentru fiecare pixel, ajungand la o valoare între 8 și 10, ceea ce înseamnă culori mai naturale, dar si că diferenta dintre lumina si intuneric va fi mai mare. De exemplu, focurile de artificii sau razele de soare se vor vedea mult mai frumos.

Gama mai largă de culori, obținută prin noua tehnologie de înregistrare a culorilor, denumita BT.2020, va face culorile sa fie mai naturale. Sistemul actual de codificare 709 capteaza 30-35% din spectrul de culori vizual, pe care il vede ochiul uman. BT.2020 va asigura captarea a aproximativ 70-80%.

Televizoarele 4K vor fi capabile să detecteze si sa afiseze aceste culori. De asemenea, playere Blu-ray vor fi capabil sa utilizeze standardul BT.2020 și sa ofere intreaga gamă de culori inregistrate, posibilitati pe care televizoarele de astăzi nu le au incă.

Blu-ray Disc Association este formată din marile studiouri, cum ar fi Disney, Warner, Fox, Sony, Lionsgate, Universal și Paramount.


7 comentarii despre subiectul „Discurile optice Blu-Ray 4K”:
Valentin

Discuri bluray de100 GB (BDXL) , exista de ce ceva timp pe piata .

Am gasit pe pe un site romanesc discuri BD-R XL de 100GB, pretul unui astfel de disc ajunge la 110 RON :) .

Anonim

Da, dar acelea sunt Blu-ray multiple layer. Astia cred ca vor sa faca discuri single layer de 100 GB.

Anonim

Nu renteaza sa puna filmele pe discuri de alea, cine stie ce playere necesita si pretul e prea mare la blank-uri. Sigur cauta alta solutie. Oricum, asta e o discutie secundara, e ceva doar asa de studiu, altele sunt evolutiile la discul Blu-ray 4K, adica noul codec HEVC, biti de culoare, rezolutia 4K si altele. Discurile optice 4K vor fi tot Blu-ray obisnuite.

AltRrom

Desigur vor fi blu-ray obisnuite. La o inregistrare video codata, marimea fisierului e data de parametrul bit rate si aproape neinfluentata de rezolutie. Adica 4k la bitrate mic (ca si cel actual) incape lejer pe 50 GB.
Va urma batalie de marcheting pentru pacalit publicul.

Anonim

AltRrom, probabil nu stii ce inseamna codecul H.265 / HEVC... Sau poate nu ti-ai dat seama ca vor fi comprimate H.265 / HEVC si nu MPEG-4 AVC.

HEVC e mult mai eficient, la aceeasi calitate, la acelasi bitrate, dar rezolutie Ultra HD. Pe satelit bitrate la HEVC, unde se vede extraordinar si exceptional, este de maxim 8-10MB / secunda, folosind codec HEVC. Dar chiar cu un bitrate 10 MB/secunda, comprimat HEVC, tot incap pe un disc Blu-ray 85 minute de Ultra HD, la calitate exceptionala. Sa nu mai vorbesc de culori, sunt extrem de naturale, asta e principalul atu al 4K, dupa parerea mea. Si vorbesc din ce am vazut de multe ori pe televizorul 4K al unui amic, care prinde cu tunerul de satelit al televizorului canale demonstrative Ultra HD de pe satelit. Dupa ce te uiti 10 minute la 4K si revii la Full HD, cand te uiti la Full HD zici ca te uiti la SD, nu la Full HD.

DTH Fan

Pret oficial Samsung 4K Ultra HD Blu-ray Player, model Model UBD-K8500/ZA: 399 dolari !

http://www.samsung.com/us/video/home-audio/UBD-K8500/ZA

http://www.frys.com/product/8703991?gclid=CNOUpa6n4coCFZBhfgodvYABvQ

http://www.bestbuy.com/site/samsung-ubd-k8500-4k-ultra-hd-wi-fi-built-in-blu-ray-player-black/4853800.p

"Your Ultra HD Blu-ray Player can play content
located on Ultra HD Blu-ray/Blu-ray/DVD/CD
discs, USB devices, PCs, smart phones, tablets,
and on the Web."

Anonim

Deja au fost lansate pe discuri Blu-ray peste 260 filme 4K Ultra HD. Lista o gasiti de exemplu aici:

http://www.blu-ray.com/movies/search.php?search=reviews&videoresolutionid=2683&submit=Search&action=search

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile