miercuri, 10 septembrie 2014

Logo-ul Ultra HD, garanția minimă a calității televizoarelor 4K

DIGITALEUROPE a dezvoltat un logo Ultra HD pentru noul standard 4K, pentru a ajuta consumatorii sa cumpere produse certificate.

Eticheta Ultra HD va informa consumatorii că dispozitivul este compatibil cu toate sursele majore de conținut Ultra HD și că va fi capabil să afișeze acest conținut în format Ultra HD. Logo-ul poate fi alb pe fundal negru sau negru pe fundal alb, precum si alb sau negru pe fundal simplu de alta culoare, dar care sa faca bine vizibil acest logo.

Dispozitivele de afișare Ultra HD au o concentrație mult mai mare de pixeli decât modelele anterioare Full HD. Avand 3840 x 2160 pixeli, noile ecrane sunt de patru ori mai detaliate decât ecranele Full HD, care au 1920 x 1080 pixeli. Cele 8 milioane de pixeli ai Ultra HD permit afișarea imaginilor cu o profunzime și o claritate mult mai buna. De exemplu, un videoclip inregistrat cu o camera video Ultra HD și vizualizat pe un dispozitiv de afișare Ultra HD va fi avea o calitate superioară la redare, comparativ cu afisarea acestuia pe un ecran Full HD.

Logo-ul poate fi utilizat de catre orice producător, cu condiția ca acestea să semneze acordul de licență și să se angajeze sa respecte cerințele de calitate și de interoperabilitate, definite de DIGITALEUROPE.

Producătorii care vor semna acordul de licență pentru afisarea logoului pe televizoare vor trebui sa treaca cateva teste stricte si sa respecte urmatorele conditii privind:

1 Afișajul și motorul de afișare

Rezoluția nativă minimă a ecranului (de ex LCD, PDP, OLED) sau motorul de afișare (de exemplu, DLP) trebuie sa fie 3840 x 2160 la raport al aspectului de 16:9.

Colorimetria minimă trebuie să fie în conformitate cu BT.709.

Dispozitivul de afisare trebuie să aibă cel puțin o intrare de semnal, la dispoziția utilizatorului, care sa asigure transmisia semnalului la minim rata de cadre si rezoluția primită de la sursa. Un dispozitiv care are doar posibilitatea de a diminua rezoluția semnalului UHD la rezoluție Full HD și apoi il upscaleaza din nou la rezoluție UHD pentru redare nu va primi aprobarea pentru logoul UHD.

2 Interfețe Video

Dispozitivul de afișare trebuie sa accepte semnal UHD prin HDMI si sa suporte protectie la copiere HDCP 2.2.

Sa aiba intrari UHD care pot accepta semnale video UHD:
- cu o rezoluție de 3840 x 2160 pixeli
- la viteze de cadre 24p / 25p / 30p / 50p / 60p
- cu o adâncime minimă de culoare de 8 Bit
- la o rată de subeșantionare cromatică de 4: 2: 0 pentru 50p / 60p și 4: 2: 2 pentru 24p / 25p / 30p
- cu minima colorimetrie conform BT.709

3 Audio

Trebuie să accepte și să redea minimum semnal PCM 2.0 stereo, livrat prin conectorul HDMI, împreună cu semnalul video UHD.

Ar mai fi de mentionat că totusi DIGITALEUROPE nu a pus explicit conditia conformitatii decodarii noului codec HEVC, preferabil in mod hardware, la standardele cele mai recente, care sunt totusi incluse indirect in prevederile de mai sus.

Televizoarele Ultra HD trebuie sa fie compatibile cu acest codec, care este imperios recomandat daca doriti achizitionarea unui astfel de televizor, fiindca va fi standard in transmisiile 4K viitoare.

In concluzie, la achizitionarea unui televizor 4K Ultra HD este recomandabil sa verificati daca are exact acest logo ( probabil va fi marcat peste ceva timp pe televizoarele produse, dupa ce producatorii incheie acorduri cu Digital Europe) si daca este compatibil HEVC.

UPDATE 11 ianuarie 2017: A fost lansat logo-ul 4K HDR Ultra HD, pentru caracteristici premium si cele mai noi specificatii. Detalii gasiti AICI.


Niciun comentariu despre subiectul „Logo-ul Ultra HD, garanția minimă a calității televizoarelor 4K”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile