duminică, 9 noiembrie 2014

Satelitul Eutelsat 7B va transmite momentul cand modulul sondei spațiale Rosseta va ajunge pe cometa 67P

Satelitul EUTELSAT 7B de Eutelsat Communications va transmite alaturi de ESA imagini ale momentului istoric al atingerii suprafetei cometei 67P / Ciuriumov-Gherasimenko de către modulul sondei spatiale Philae. Evenimentul va avea loc pe 12 noiembrie 2014 si va marca momentul când primul obiect artificial creat de umanitate va ajunge pe suprafata unei comete.



Rosetta, sonda spațiala a ESA, a ajuns la cometa 67P / Ciuriumov-Gherasimenko pe 6 august 2014, după o călătorie de 10 ani prin sistemul solar. Locul "aterizarii" ( impropriu spus, dar nu stiu daca e corect "acometizare"  :) ), cunoscut în prezent ca Situl J, este situat pe cel mai mic dintre cele două "lobi" ai cometei si a fost selectat dupa șase săptămâni din momentul cand Rosetta a ajuns la cometa.

Pe cometa va ateriza Philae, un modul dedicat ce se va separa de sonda spatiala Rosetta in data de 12 noiembrie, la 08:35 GMT / 09: 35 CET, de la o distanta de 22.5 km de centrul cometei.

Acest modul va ateriza aproximativ 7 ore mai târziu, iar confirmarea va ajunge la Pământ la aproximativ ora 16:00 GMT / 17: 00 CET.

Trei centre de control sunt implicate în "debarcare": Centrul de Operațiuni  ESA (ESOC)  al misiunii Rosetta, aflat la Darmstadt, Germania; Centrul din Köln ( Germania ) de Control al modulului și Centrul Operatiunilor de Știință și Navigare CNES din Toulouse, Franța.

Activitățile fiecarui centru de control vor fi strâns legate și vor fi prezentate într-un program al ESA TV, în limba engleză, difuzat de la ESOC.

Telespectatorii din Europa pot viziona punctul culminant a misiunii Rosetta prin intermediul satelitului EUTELSAT 7B, situat la pozitia orbitala 7 ° Est:

Frecventa downlink: 12676.83MHz
Polarizare: vertical
Rata de simbol: 7200
FEC: 5/6
Mod: DVBS2 / 8PSK
Semnal: 1080i / 50 MPEG4 4: 2: 0 H264
Audio 1: sunet program mono / Audio 2: ambianță


Programul complet al evenimentului:

11 noiembrie 2014

19:00 GMT / 20:00 CET Go-No Go #1

12 noiembrie 2014

06:00-07:00 GMT / 07:00-08:00 CET: Manevrele finale de pregatire si Go/No-Go # 5 pentru separarea modului

08:30-09:15 GMT / 09:30-10:15 CET: Separarea modulului este prognozata pentru ora 09:03 GMT/10:03 CET

11:00-12:15 GMT / 12:00-13:15 CET: Actualizarea informatiilor stiintifice si primele imagini sunt asteptate la ora 12:00 GMT / 13:00 CET

14:00-15:30 GMT/ 15:00-16:30 CET: Date stiintifice Rosetta, dar si ultimele pregatiri si asteptarea "aterizarii"

15:45-16:15 GMT /16:45-17:15 CET: Modulul va atinge suprafata cometei la ora 16:00 GMT / 17:00 CET (+/- 15 mn)

17:00 GMT /18:00 CET: Prezentarea primelor imagini panoramice filmate de pe suprafata cometei.

UPDATE 12 - 13 noiembrie 2014: Imagini ale cometei ( credit: Agentia Spatiala Europeana ).













UPDATE 1 decembrie 2014: A fost realizată prima imagine color a cometei.


6 comentarii despre subiectul „Satelitul Eutelsat 7B va transmite momentul cand modulul sondei spațiale Rosseta va ajunge pe cometa 67P”:
Anonim

Un documentar case se anunta interesant. Diseara este premiera.

http://natgeotv.com/ro/misiunea-spatiala-rosetta-coborarea-pe-cometa

Anonim

stream live la orele din articol http://rosetta.esa.int/

Anonim

nu merge :( datele sunt corecte?

HDSatelit Romania

Sunt datele din comunicatul oficial Eutelsat.

Daca nu functioneaza, vezi online aici:

http://rosetta.esa.int/

HDSatelit Romania

Fotografii: https://www.flickr.com/photos/europeanspaceagency/sets/72157638315605535/

HDSatelit Romania

Ai mai jos linkurile cu comunicatele oficale in engleza ale Eutelsat si ESA:

http://www.eutelsat.com/en/news/press/2014/EUTELSAT-7B-broadcasts-Rosetta-landing.html

http://www.esa.int/esatv/Television

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor. Pentru discuții despre alte subiecte, utilizați funcția de căutare:


Cele mai citite articole în ultimele 7 zile

Cele mai citite articole în ultimele 30 zile

AKTA (48) Digi Mobil (38) Digi Tv (306) Focus Sat (212) FREESAT (22) iNES (16) Nextgen (68) Orange (170) Orange Tv (100) RCS-RDS (400) Telekom Romania (220) Telekom Tv (193) UPC (219) Vodafone (44)