miercuri, 14 ianuarie 2015

5 companii, interesate de 2 multiplexuri naționale, 40 regionale și 19 locale de televiziune digitală terestră

ANCOM a anunţat că 5 companii au depus candidaturile pentru participarea la a doua procedură de acordare a multiplexurilor de televiziune digitală prin care se oferă 2 multiplexuri naționale, 40 regionale și 19 locale.

Cele 5 companii sunt Telecom, Radio M Plus, Regal, Cargo Sped și Digital Video Broadcast.

Până la data de 20 ianuarie 2015 comisia de licitaţie va analiza dosarele de candidatură, va decide şi va anunţa candidaturile calificate, iar până la sfârșitul acestei luni, ANCOM va anunţa ofertele câştigătoare în urma acestei prime etape și dacă este necesar să fie organizate runde de licitație.

Procedura de selecţie competitivă pentru alocarea multiplexurilor presupune ca fiecare ofertant să depună o ofertă iniţială prin care să indice categoriile şi numărul de multiplexuri pe care doreşte să le achiziționeze.

În funcție de existența sau nu a unei cereri mai mari decât oferta, licitația poate continua cu runde primare pentru multiplexurile unde cererea depășește oferta, pentru celelalte categorii desemnarea câştigătorilor făcându-se pe baza ofertei iniţiale. După ce se stabilesc câștigătorii și prețurile pentru fiecare multiplex solicitat, licitația va continua cu o rundă de alocare în care multiplexurile vor fi repartizate ofertanţilor câştigători pe baza sumelor suplimentare pe care aceştia vor fi dispuși să le plătească pentru a obţine o anumită alocare a frecvenţelor.

Toate aceste multiplexuri se acordă pentru o perioadă de 10 ani, iar câștigătorii vor putea să furnizeze servicii comerciale de transmisie a programelor de televiziune după data de 17 iunie 2015. Până la data de 1 mai 2017, câștigătorii celor două multiplexuri naționale trebuie să pună în funcțiune un număr de cel puțin 36 de emițătoare, în timp ce câștigătorii multiplexurilor regionale sau locale trebuie să pună în funcțiune cel puțin un emițător în fiecare zonă de alocare.

Prin intermediul fiecărui multiplex național se vor putea furniza servicii de televiziune digitală terestră la nivelul întregii țări, în timp ce multiplexurile regionale și locale vor acoperi fiecare câte o anumită zonă de alocare ce poate fi echivalentă cu un județ, respectiv o localitate.

Taxa minimă de licenţă, care reprezintă preţul de pornire în cadrul licitației pentru fiecare din cele două multiplexuri naționale, este de 300.000 euro, iar pentru multiplexurile regionale și locale aceasta variază între 12.000 euro pentru un multiplex regional pentru București și 1.000 euro pentru un multiplex alocat la nivelul unei localităţi care nu este reşedinţă de judeţ.

Multiplexul digital reprezintă un grup de programe de radiodifuziune şi televiziune, servicii multimedia suplimentare şi alte date asociate de identificare transmisede la staţiile de emisie către utilizatorii finali pe cale radio terestră, utilizând modulaţie digitală în limitele unui canal de televiziune standard/bloc de frecvenţă.

UPDATE 20 ianuarie 2015: Ancom a anunțat că toate cele 5 companii care au depus oferte în cadrul licitaţiei pentru multiplexurile de televiziune digitală - 2K Telecom, Radio M Plus, Regal, Cargo Sped și Digital Video Broadcast - se califică în etapa următoare. În urma analizei dosarelor de candidatură depuse de cele cinci companii, comisia de licitaţie a constatat îndeplinirea tuturor criteriilor de calificare. În această procedură de selecție competitivă sunt disponibile 2 multiplexuri naționale, 40 regionale și 19 locale. Până la sfârșitul acestei luni comisia de licitaţie va anunţa ofertele câștigătoare în urma acestei prime etape și dacă este necesar să fie organizate runde de licitație.


17 comentarii despre subiectul „5 companii, interesate de 2 multiplexuri naționale, 40 regionale și 19 locale de televiziune digitală terestră”:
Anonim

Eu deja am obosit de cat tot aud de televiziunea digitala terestra si nu se intampla nimic.
Parca anul asta trebuia sa avem si noi ceva functional... dar tot aud de licitatii in care nu se intampla nimic.

Anonim

Pai nu inteleg, de ce ai obosit? De atata asteptat? Ti-a spus cineva ca de la 1 ianuarie 2015 trebuia sa inceapa sa emita digital terestru DVB-T2 in Romania? Tu nu stii ca nu trebuia sa astepti nimic mai devreme de mijlocul verii 2015 ? Atunci se va da probabil in folosinta primul multiplex digital terestru, iar digitalizarea terestra se va definitiva prin 2017-2018. Deci dupa 2017-2018 poti sa spui ca ai inceput sa obosesti asteptand, daca nu va exista ceva practic in majoritatea tarii.

Trebuia sa deduci altceva din comunicatul ANCOM, mai exact ca nu prea sunt interesate televiziunile si furnizorii sa castige licente si asta e cea mai aiurea situatie.

ROmanul

"Cel târziu la data de 17 iunie 2015 va înceta orice emisie analogică de televiziune terestră. "

http://www.mediafax.ro/cultura-media/strategia-de-tranzitie-la-tv-digitala-a-fost-avizata-de-cna-snr-va-transmite-tvr-si-posturi-private-10876944

Cu alte cuvinte pana la vara TVR va trebui sa aiba acoperire pe digital absolut la fel ca pe analogic. Altfel sunt probleme cu taxa TV. Si abia acum astia fac licitatii probabil se vor contesta, pana se pun in functiune echipamentele, etc. etc. Si nu doar din 2013 se zicea asta ci ahaaa... de cand se auzise de asta.

Se pare ca s-a amanat momentul trecerii la digital complet. O sa avem autostrazi si noi cand n-o sa mai fie petrol si masini. Intram in spatiul Shengen cand altii ies sau se pun iar controale la frontiere. Noi mereu ajungem la spartul targului (ma refer la romani si Romania in general) sau suntem ultimii la orice. Intr-un fel e bine ca-i lasam pe altii sa experimenteze ;) In sfarsit...

ROmanul

PS: Iata de ce ziceam eu ca am obosit de cand tot aud de televiziunea digitala terestra. Un articol din 2010 din care dau un fragment:

"România şi-a luat angajamentul faţă de Uniunea Europeană (UE) de a finaliza tranziţia la televiziunea digitală până în anul 2012. Autorităţile române nu au respectat însă niciun termen impus de UE privind tranziţia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră, pentru ca pe 11 august să decidă amânarea cu trei ani, până la 1 ianuarie 2015, data încetării transmisiei analogice de televiziune."

http://www.capital.ro/romania-nu-mai-trece-la-televiziunea-digitala-in-2012-ci-in-2015-138654.html

Si ianuarie s-a transformat iunie, apoi o sa se transforme in urmatorii ani.... iar cand o sa terminam si noi de trecut standardul DVB-T2 o sa fie de mult expirat. Ca si cu Arena Nationala: Cica au renovat-o ca s-o aduca la standarde. Si cand au terminat, iar nu respecta standardele UEFA (cautati pe net). Dar speranta moare ultima, sa vedem partea plina a paharului... anume firmele si PFA-urile care ofera servicii de intretinere sau instalare de antene si antene comune pentru blocuri vor avea de lucru.

Anonim

Bine spus Anonim 15 ianuarie 2015,01:26.Sa aminat pina in ultimul timp datorita faptului ca cablistiii pierd abonati si au intervenit cum stie romanul mai bine .DA sa implementam antenele colecrive ,deabia astept sa le montez,le mai pun si un satelit FreeSat.Cei care puteti sa implementati asa ceva facetio peste tot unde puteti

Anonim

Eu sunt al doilea anonim. Articolul respectiv de la Capital era gresit, auzisera ei de anul 2015 si si-au inchipuit ca e vorba de 1 ianuarie 2015. De fapt e vorba de 17 iunie 2015.

Pe de alta parte, daca s-ar da pe mâna unui pasionat implementarea televiziunii digitale terestre, eu cred ca intradevar mai devreme de 17 iunie 2015 ar emite primul multiplex in toata tara, iar pana la 1 ianuarie 2016 ar fi puse toate multiplexele in functiune, daca s-ar apuca acum. Insa daca e dată implementarea pe mana birocratilor, eu consider ca tot prin 2017-2018 vor fi toate multiplexele active in toata tara, iar primul multiplex abia prin toamna.

Anonim

Asociatia Cablistilor Din Romania tin cablisti in spate ,ei fiind acolo sus intervin pentru a trage de timp cit pot pentru implementarea DVB-T2,trebuia sa se inceapa cu citiva ani in urma pentru a merge in paralel cu analogicul si deodata ne trezim cu intreruperea lui.

Anonim

Hai mai lasati-ne cu dvbt-ul.
O sa fie 10 programe fara interes(locale sau ce sunt la liber pe satelit) iar ce este de interes vor fi codate si se vor plati abonamente.
Sa vad eu pe ala care are un salariu mediu de 1000 ron daca plateste 4-600 ron pe un echipament complet DVBT2(antena,receptor,servicii instalare).Am contract cu un provider din RO si vand maxim 6-7 echipamente pe luna.Custodia si chiria,instalarea gratuita sunt la cautare !De 500 ron un client plateste abonament aproape 20 luni la furnizor.
Interesele sunt foarte mari in piata,s-au facut investitii colosale.tare as vrea sa vad cine este dispus sa piarda bani !
La ora actuala in fiecare municipiu se recptioneaza 4-10 programe terestre analogice.
Licitatiile se tin pentru a se obtine bani.Companiile ce s-au inscris vor bani ,fac investitii pentru profit.
Sau credeti ca este vreunul "bunul samaritean" si va oferi toata grila "free" ?

Ginel

Frectie la picior de lemn digitalu nostru terestru, in afara de TVR faliment si cateva locale in fiecare zona geografica nu cred ca se vor gasi in digital terestru la liber programe din trustul protv sau al antenelor. O sa coste aparatura cat te-ai lipsi de asa ceva, iar pentru cine-i adresat n-or sa aibe bani de asa ceva. nu-l vad pe taranu de la sat cu televizoarele clasice sa-si cumpere aparatura pt receptia digitalului ca sa vada ce?... TVR faliment

Anonim

Daca televizorul nu are tunner DVB-T2, poti sa cumperi un receiver HD DVB-T2, costa vreo 120 lei.
Toate transmisiile analogice vor inceta, inclusiv cele ale posturlor tv locale sau regionale. Va fi digital sau nu va fi deloc.

Anonim

Un receiver DVB-T2 HD costa 120 lei, antena poate fi si o furculita sau iti poti face una acasa dintr-o bucata de lemn si catova elementi de fier beton, prinsi pe lemn, daca vreti una profesionala :)) ! Voi unii aveti habar cand vorbiti de costuri de instalare si echipamente de 600 RON ??? Ce instalare va trebuie, ca nu e antena de satelit. Trebuie sa va invarte cineva furculita in mână ? :) Sau sa va faca vreun "specialist" antena yagi pe care o poate face si un copil in doua ore, cu materiale ramase prin casa sau prin curte ? Studiati intai si apoi postati comentarii documentate.

Anonim

Se vede ca esti profesionist.Lumineaza-ne si spune care este materialul mai presus de "fier-beton" ce are o eficienta mai mare.Antena Yagi nu trebuie orientata ?Bravo !
Receptionezi cu furculita sau antena de camera in zonele cu semnal mare.Spune-mi te rog cum receptionezi la 100 km de releu ?Evident sunt multi care se pricep.Dar si mai multi(peste 90% din clienti) care nu se pricep.
Aduna costurile celui mai ieftin receptor,plus o antena Yagi,plus un suport solid,plus 30 metri cablu,plus mufe,plus costurile de manopera,plus deplasarea unui tehnician la locatia clientului nerpriceput si vei ramane surprins !
Intr-adevar un receiver de doi bani este 120 ron.Nu are cititor smartcard,functiile sale sunt limitate.

In plus daca se defecteaza telecomanda trebuie sa cumperi alta,daca dupa garantia oferita de comerciant, se defecteaza receiver-ul (lucru des intalnit la chiftelele astea chinezesti de receptoare) ai de dat mai multi bani decat ai plati abonament pe doi ani la un provider ce iti va oferi mentenanta gratuita.
Nu este chiar asa simplu cum pare la prima vedere !
Pot sa pariez cu oricine(mai ales ca lucrez in telecomunicatii terestre si prin satelit de peste 15 ani si stiu unele lucruri) ca televiziunea digital terestra va fi un mare fas,sau in cel mai fericit caz un esec lamentabil.

Da,va fi un succes oarecare daca providerii vor merge pe aceaasi reteta ca DTH-ul:echipament in chirie+abonament.Atunci clientul poate alege CATV,DTH sau DVBT !
Dar sa nu uitam ca receptia teresta este conditionata 80% de conditiile atmosferice,distanta de la releu la antena de receptie si nu in ultimul rand de calitatea echipamentului de receptie folosit !
Orice releu are o zona bine determinata de acoperire,de obicei circulara in jurul emitatorului cu o raza de 15-30 km.Semnalul ce iese din aceasta raza,sau este impiedicat de obstacole(dealuri,paduri,etc) este 0 %.Vezi cum se face receptia semnalului de internet terestru al companiei nationale de radiocomunicatii Radiocom !

Anonim

Hai mai scuteste-ma, eu doar am dat un exemplu pentru ala de mai sus care dezinforma ca trebuie echipament de 600 ron. Nu trebuie nici un echipament de 600 RON. In caz ca nu ai televizor cu DVB-T2, te costa receiverul si materialele pentru antena maxim 150 RON. Si de vreo 30 de ani fac receptii terestre cu tot felul de antene construite de mine, asa ca nu ma lua pe mine flegmatic cu categorisirea de "specialist". Si nu trebuie sa fi mare specialist sa orientezi o antena terestra. Faceam asta de cand avea 10 ani, efectiv e o joaca de copii, nu e complicat pentru incepatori cum ar fi la o antena satelit. Si s-o crezi tu ca semnalul e circular in jurul emitatorului. Si s-o crezi tu ca emitatoarele vor bate doar 15-30 km. Ai impresia ca Mux 1 va fi transmis prin emitatoare de putere cum sunt cele pentru televiziunile locale actuale ? Lucrezi cumva la vreo firma de cablu de esti asa inversunat pe televiziunea digitala terestra ?

nicu

anonimi canalele din multiplexu 1 sigur n-o sa fie codate ce tot vorbiti de codare
poate nu vor fi nici altele din multiplexu 2 sau 3

flatron

Pentru cine e interesat, un receptor ceva mai interesant decat ce gasesti in Romania la acelasi pret, DVBT2 HD la 35 de dolari, transport gratuit in Romania:

http://www.aliexpress.com/item/High-Quality-DVB-T2-HD-Digital-Terrestrial-Receiver-TV-Receiver-DVB-T2-Tuner-New/32226078268.html

Cumpar lunar cate ceva de pe siteul asta, are si tracking la colet, intodeauna au ajuns produsele si au fost in regula, ajunge in vreo 5-7 zile in Romania si in vreo 2-3 saptamani in acasa, prin Posta chineza in colaborare cu Posta Romana.

Anonim

flatron, mai bine il iei pe asta Amiko Mini Combo, are dvb-t2 si cablu, dar are si card reader Conax, USB si player video, si e doar 230 lei:

http://www.elstar.ro/?page=shop/flypage&product_id=1025&category_id=94341b8372f1f2c8078da9d0354d4d1e

flatron

Nu imi trebuie card reader. Daca vor fi televiziuni codate pe DVBT2, sigur nu ma voi abona la ele. Iar player video cu USB am deja. Ma intereseaza doar receptia terestra necriptata, il voi monta la casa de la tara si unde nu sta nimeni, cand merg in wekeend vara sau toamna, ca nu imi trebuie acolo niciun abonament la niciun furnizor, cat mai uit o ora sau doua seara intr-o saptamana pe perioada verii-toamnei, cand merg pe acolo la un gratar sau sa mai fac curatenie prin curte si gradina de zarzavaturi. :-) Imi ajung 10 canale, probabil ma voi uita la 2-3 maxim seara inainte sa ma culc . :-) De abia astept sa dea drumul la emitatoare !

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile