miercuri, 18 februarie 2015

După 15 ani, internetul are un nou protocol web: HTTP/2

Un nou protocol web, care promite să accelereze navigarea pe internet, a fost aprobat de către Internet Engineering Steering Group (IESG). Trecerea la http/2, atunci când se va întâmplă, va fi primul update major al standardului din ultimii 15 ani. Dezvoltatorii săi cred că noul standard va reprezenta un mare pas înainte, deoarece va ajuta la incarcarea mai rapida a paginilor siteurilor web, dar va îmbunătăți si criptarea datelor.

De fapt grupul nu a incercat să reinventeze protocolul, ci a creat unul nou compatibil cu cel vechi ( de fapt cel actual ), dar mai eficient si mai sigur. Protocol de transfer hipertext - HTTP - este mijlocul prin care browserele comunică cu serverele web. Noua versiune ar face mai usoară utilizarea tehnologiilor de criptare Web, încurajând mai multe site-uri web sa adopte critarea datelor tranferate.

Noul protocol nu este unul care va imediat va imbunatati spectaculos viteza de incarcare a siteurilor, ci va elimina impedimentele care ingreuneaza incarcarea, iar cresterea performantei ar trebui sa se imbunatateasca treptat, odata ce browserele web și serverele se vor adapta pentru a-l utiliza. HTTP/2 va fi prima nouă versiune a protocolului HTTP, după HTTP 1.1, care a fost standardizat în 1999.

Protocolul este bazat pe o tehnologie Google numit SPDY, care a mai fost folosita în ultimii ani, fiind sprijinita de Chrome, Opera, Firefox, Internet Explorer 11, Safari si browserele Amazon Silk.

Daca doriti să aflati mai multe detalii tehnice, le puteti gasi pe pagina proiectului de pe Wikipedia si pe websiteul oficial.


Niciun comentariu despre subiectul „După 15 ani, internetul are un nou protocol web: HTTP/2”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile