joi, 5 martie 2015

Nu se mai elimină tarifele de roaming în 2015 !

Statele membre ale UE au întârziat cel puțin până în anul 2018 aplicarea masurilor de eliminare a tarifelor de roaming, ce trebuiau sa intre in vigoare de la sfârșitul acestui an, dar au insistat sa fie asigurate oferte echitabile pentru clienti.

Tarifele de roaming variază enorm între operatorii de telecomunicații, mulți utilizatori din diverse țări fiind nemultumiti că plătesc tarife exorbitante pentru a efectua apeluri, atunci când călătoresc în cele 28 de națiuni ale Uniunii Europene.

Desi initial a fost aprobata eliminarea in 2015 a taxelor de roaming, consiliul european a decis astazi să trimită legislatia înapoi la Parlament, pentru discuții suplimentare, argumentând că e necesar un nou mecanism de stabilire a prețurilor, care ar trebui sa asigure prețuri medii mai mici, insa nu eliminarea completă a tarifelor de roaming.

Ar urma sa fie stabilite anumite limite, astfel incat consumatorii sa poată in roaming sa efectueze și sa primeasca apeluri, sa trimita SMS-uri și sa foloseasca serviciile de date fara a plati cu mult in plus față de preturile interne nationale. Operatorul va putea percepe o taxă de roaming, dar această taxă va fi mult mai mica decât tarifele actuale. Ca urmator pas, Comisia va solicita ca până la mijlocul anului 2018 sa se studieze ce alte măsuri pot fi necesare în vederea eliminării treptate a tarifelor de roaming.

Unii europarlametari au criticat decizia, catalogand-o ca una ce favorizeaza companiile de telecomunicații in defavoarea clientilor, aratand ca defapt câștigători sunt operatorii naționali de telecomunicații, iar statele membre ale UE "ar trebui să plece capul de rușine."

Parlamentul European votase in luna aprilei 2014, cu o majoritate covârșitoare, în favoarea desființării tarifele de roaming pentru telefonia mobilă, o decizie care trebuia sa ridice moralul consumatorilor din Europa, chiar dacă ar fi nemultumit companiile de telecomunicații. În respectiva ședință a Parlamentului de la Bruxelles, parlamentarii europeni au sprijinit legislația care elimina treptat taxele de roaming în 28 de țări din Uniunea Europeană, până cel mai tarziu în luna decembrie 2015: "Votul UE este pentru cetățeni. Această decizie spune totul despre Uniunea Europeană. Eliminăm obstacolele, pentru a face viața mai ușoară și mai puțin costisitoare. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea", declarase la momentul respectiv Neelie Kroes, comisarul european pentru domeniul digital.


Un comentariu despre subiectul „Nu se mai elimină tarifele de roaming în 2015 !”:
Anonim

lobyy-ul companiilor telekom se vede ca e foarte puternic pe la maharii europei! cetatenii sa mai astepte ,da-i naibi!trist dar adevarat!

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile