joi, 9 aprilie 2015

HDMI 2.0a va oferi suport pentru HDR

Forumul HDMI a prezentat cea mai recentă versiune a caietului de sarcini HDMI, care permite transmiterea formatul High Dynamic Range (HDR). HDMI 2.0a  ( High Definition Multimedia Interface 2.0a) va fi disponibil pentru utilizatorii actuali de HDMI 2.0, prin intermediul unui HDMI Adapter Extranet, potrivit Forumului.

HDR (High Dynamic Range) este proiectat să ofere o calitate mai bună a imaginii, permițând în același timp mai multe detalii atât in zonele întunecate, cât și in cele luminoase ale imaginii, o mai mare luminozitate și un contrast cu o gamă mai largă de nuanțe.

Samsung a anuntat deja la CES 2015 că intenționează să lanseze televizoare cu tehnologia HDR, în decursul acestui an.

"Am sesizat că HDR va fi o caracteristică esențială in evolutia industriei media. 800+ HDMI 2.0 Adopters va ajuta la fabricarea de produse de top, care includ tehnologia HDR, dar va menține și interoperabilitatea la nivelul întregului ecosistem HDMI.", a declarat Robert Blanchard, presedinte al Forumului HDMI.

"Prin adaugarea HDR, caietul de sarcini HDMI continua tendintele de sprijinire a celor mai noi formate și tehnologii, planificate pentru conținutul produs de Hollywood", a declarat Arnold Brown, președintele consiliului de administrație al Forumului HDMI.

Există deja tehnologia de captare HDR a imaginii, cu care majoritatea oamenilor sunt mult mai familiarizați, de exemplu cea din procesul de fotografiere HDR.

Ambele versiuni ale HDR ( adica cel pentru televizoare si cel pentru camere video / foto ) urmăresc același scop: sa realizeze o versiunea digitală a realității, asemănătoare cu cea pe care o vede ochiul uman in realitate. Ambele versiuni împing limitele capacitatilor tehnologiei actuale, incat imaginea să arate cât mai realist.

HDR pentru televizoare este însă în esență un proces de afișare. Aceasta se referă la capacitatea unui televizor de a recunoaște conținut video specializat HDR (probabil disponibil in curand) și de a-l afișa într-un mod in care televizoarele "normale" nu sunt capabile.

HDR pentru camere video si foto este un proces de captare a imaginii, prin care doua sau mai multe fotografii cu expuneri diferite sunt combinate pentru a crea o senzatie mai realistă decât s-ar putea obtine cu o singură expunere.

Deoarece un televizor este un dispozitiv de afișare, iar un aparat de fotografiat sau o camera video este un dispozitiv de captare, diferența capătă sens, desi utilizarea aceluiași termen pentru ambele sisteme ar fi putut crea confuzie. Deci, să explicăm intr-o singura frază: televizoarele HDR pot afisa continutul video filmat si stocat in formatul specific HDR.

Versiunea HDR pentru televizoare, deși este un concept mai nou, poate fi mai ușor de înțeles. Televizorul face părțile luminoase ale imaginii sa fie într-adevăr luminoase, păstrând în același timp zonele intunecate. Această gamă de lumină și întuneric, de asemenea cunoscută sub numele de rata de contrast, se presupune a fi mai mare la televizoare capabile HDR decât la televizoarele standard. Rezultatul este o imagine care seamănă mai mult cu cea pe care ați vedea-o în lumea reală.

Necesitatea HDR apare deoarece un senzor de camera foto sau video poate captura doar o gamă limitată de lumină la un moment dat. Este foarte dificil sa fotografiezi obiecte într-adevăr luminoase (cum ar fi de exemplu Soarele), dar în același timp, in aceasi imagine, și obiectele umbrite.

Pentru a crea o imagine cu un interval mai mare de lumină si întuneric, camerele video HDR captureaza aceeași imagine prin expuneri multiple. Într-un proces tipic de captura HDR, se fotogafiază imaginea de doua ori, o dată cu o expunere ce surprinde zonele luminoase, celălaltă cu expunere ce surprinde zone întunecate. Acestea sunt combinate, fie în camera foto, fie ulterior, prin software dedicat. Multe camere folosesc până la șase fotografii pentru a produce imagini HDR, un proces denumit "HDR multiplu."

Senzorii de nivel profesional, utilizati pentru camerele cinematografice, pot capta imagini cu interval mai mare de luminozitate decât sunt capabile să reproducă televizoarele actuale . Ideea din spatele tehnologiei televizoarelor HDR (și a conținutului HDR) este de a permite ca astfel de imagini sa fie vizionate și acasă, nu doar la cinematograf.

Asadar, televizorele HDR vor avea scopul de a extinde de fapt intervalul dinamic a ceea ce vedeți, nu doar sa crească raportul contrastului televizorului.

LCD este tehnologia dominantă pe piata televizoarelor de astazi, iar cel mai bun mod actual de a realiza aceste vârfuri luminoase și întunecate pe ecranul unui televizor LCD este utilizând  tehnologia local dimming ( întunecare locală ). Există insa deja si prototipuri utilizate pentru a demonstra tehnologia HDR, cu 18000 de LED-uri individual adresabile.

Televizoarele OLED nu sunt la fel de luminoase ca LCD-urile, deși LG spune OLED este tehnologia ideală pentru HDR, datorita capacității sale de a produce negrul perfect.

În mod ideal, televizoarele HDR ar trebui sa redea conținut specializat HDR. Există zvonuri că serviciul Prime Instant Video de la Amazon, precum si Netflix, pregatesc deja astfel de continut si este de asteptat să apară si stocat de discuri Blu-Ray 4K.

Există si standarde HDR concurente, inclusiv Dolby Vision. Lipsa unui standard unic in acest moment ar putea explica de ce diverse televizoare utilizează deja termenul de HDR, desi este deocamdată pur marketing. HDR pentru televizoare este încă în fază incipientă, iar modul în care va evolua nu poate sa fie încă anticipat.


3 comentarii despre subiectul „ HDMI 2.0a va oferi suport pentru HDR”:
Anonim

Tehnologie ca tehnologie, dar HDR-ul va fi vizibil doar pe 4k sau 8k. Sunt curios cand o sa se trezeasca la realitate producatorii de televizoare sa foloseasca full array backlight, nu edge. Degeaba ai HDR, daca ai pete de culoare si distributie proasta a backlight-ului.

Alexyss

Cu, alte cuvinte schimbam tv-urile o data pe an....

Robertson

Furnizorii din industrie lucreaza deja la HDMI 2.1. Standardul actual de HDMI 2.0 suportă de asemenea HDR și este prezent în majoritatea televizoarelor Ultra HD. Insa cu noul HDMI 2.1 va exista un suport mai bun pentru tehnologia HDR.

HDMI 2.1 este necesar, deoarece există în actualul HDMI 2.0 restricții de standard cu privire la transferul semnalului HDR. De exemplu, pot fi transmise doar metadatele statice în tehnica HDR utilizată în acest moment, iar cu metadate dinamice se va obtine o imagine vizibilă mai bună pe ecranul televizorului.

HDMI 2.1 nu este lansat oficial încă, dar din declarațiile făcute de către producătorul TPVision (Philips), anunțarea noului standard este doar o chestiune de scurt timp.

Pentru consumator, este probabil un mare dezavantaj. Actualele televizoare Ultra HD nu au porturi HDMI 2.1. In plus, cele mai multe televizoare 4K UHD HDR sunt echipate cu standardul HDR10. În acest standard există doar un sprijin static - și nu dinamic - de metadate.

Întrebarea mea este dacă televizoarele actuale HDR pot fi actualizate prin firmware la standardul superior și sau daca acest lucru poate sa fie obtinut doar prin ajustarea hardware-ului. În acest din urmă caz, consumatorul trebuie să cumpere un televizor nou Ultra HD pentru a beneficia de noile tehnologii...

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile