sâmbătă, 18 aprilie 2015

Satelitul Thor 7 va avea 21 transpondere în banda Ku

Satelitul Thor 7 va avea 21 transpondere in banda Ku ( BSS pentru Europa continentala), dar va extinde, la fel cum se anuntase initial, doar cu 11 transpondere capacitatea flotei 0,8 / 1 grade Vest, conform unui pliant recent al Telenor Satellite Broadcasting (TSBc).

Celelalte 10 transpondere ar avea doar rolul de a restaura in caz de nevoie capacitatile de transmisie deja existente la 0.8/1 grad Vest. Probabil aceste 10 transpondere vor prelua, cand va fi necesar, transmisia de la alte maxim 10 transpondere de pe alt/alti sateliti din flota de la acea pozitie orbitala, ce are in componența actuală satelitii Thor 5, Thor 6 si Intelsat 10-02.

De remarcat că in flota mentionata se regaseste satelitul Intelsat 10-02, care a fost lansat pe 16 iunie 2004 si are o durata de exploatare preconizata de 13 ani, deci teoretic acesta ar incepe sa fie scos din uz incepand cu anul 2017.  Intelsat 10-02 are in acest moment pentru Europa un numar de 5 tranpondere in banda Ku, acoperind 72 – 112 MHz fiecare (practic 12 frecvente in echivalentul de 36 MHz), utilizate in special de Digi Tv.

Pentru satelitul Thor 7 nu a fost precizat ce latime de banda va avea fiecare transponder, deci nu putem calcula daca respectivele 11 transpondere + 10 de rezerva vor reprezenta tot 11 frecvente + 10 frecvente de rezerva, sau de 2-3 ori mai multe frecvente.

Mai este mentionat in pliant că satelitul va fi pozitionat la 1 grad vest si nu la 0,8 grade Vest, cum se anuntase intital, desi nu va fi influentata receptia ( practic aceeasi pozitie a antenei la receptie ). De altfel, pe websiteul comapaniei, toti cei trei sateliti actuali sunt prezentati ca fiind localizati la 1 grad vest, deci aceasta modificare de pozitie orbitala ar putea fi doar o strategie de marketing, pentru a simplifica definirea locatiei.

Compania mai atentioneaza ca intrarea in uz comercial va fi abia în trimestrul 4 al anului 2015, deci teoretic intre octombrie - decembrie 2015.

Satelitul este programat pentru lansare pe 24 aprilie 2015, incepand cu ora Romaniei 21:38. Emisia va incepe cu 15 minute mai devreme, deci poate sa fie vizionata incepand de la ora 21:23, atat online pe websiteul Telenor, cat si prin satelit.

UPDATE 24 aprilie 2014: Lansarea satelitului Thor 7 a fost amânată a treia oară. Detalii găsiți AICI.

UPDATE 26 aprilie 2015: Lansarea satelitului Thor, de la ora 22:37 ( ora României  ). Detalii găsiti AICI.

UPDATE 8 mai 2015: Conform unui comunicat de presă de pe websiteul oficial telenor.com,  Thor 7 a intrat dupa lansare in teste si va fi pregătit să ofere servicii DTH in 6 saptamani ( nr: de la lansare, in prima jumatate a lunii iunie 2015 ). Teste suplimentare vor fi efectuate pentru serviciile in banda Ka, cu servicii comerciale complete gata sa fie oferite din trimestrul 4 al anului 2015.

UPDATE 22 iunie 2015: Satelitul Thor 7 a fost lansat comercial. Detalii găsiți AICI.


6 comentarii despre subiectul „Satelitul Thor 7 va avea 21 transpondere în banda Ku”:
Anonim

sa inteleg ca acest satelit va avea acoperirea mai slaba decat precedentul(actualul) utilizat de către digi?inseamna ca acoperirea in afara tarii o sa fie mai greoaie?

Anonim

Teoretic in Europa de Vest, acoperirea va fi mult mai slaba.. Sa vedem in practica, nimic nu e sigur in practica.

Unknown

http://www.telenorsat.com/wp-content/uploads/2014/08/THOR-7-coverage-14082014.pdf
in banda ku televiziune vestul europei nu e acoperit ,
in banda de date ka e ok dar echipamente ka pt date au 1 % din utilzatori

Anonim

Daca apare ca nu e acoperit teoretic cu semnal, practic poate sa nu fie asa... Aceea e acoperirea pentru antene mici, dar cu antene mari se va receptiona... Oricum, aria de acoperire poate sa fie modificata, daca ar exista cerere, desi nu cred, pentru ca Digi Tv si Focus Sat nu se comercializeaza legal in afara Romaniei, o specifica operatorii explicit.

Unknown

Ai dreptate , antena de 2 metri in Franta ori de 3 metri in Spania ,4 metri in Portugalia si tot asa ,pretul unei antene mari o sa fie prohibitiv pt cei mai multi !Scump d-le scump ,pe intelsatul ce iintra in pensie era mai ieftin !!!!

Anonim

Digi Tv si Focus Sat nu se comercializeaza legal in afara Romaniei, o specifica operatorii explicit, asa ca nu vor putea sa faca nicio reclamatie la Focus Sat sau Digi TV niciunul dintre abonati, in caz ca Focus Sat sau Digi Tv vor inchiria transpondere pe noul satelit, desi nu prea cred ca vor inchiria, pot sa inchirieze de pe Thor 6 daca doresc sau doreau, au fost in ultimii ani o multime de frecvente libere, care au fost inchiriate de alte DTH-uri din alte tari.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile