vineri, 22 mai 2015

Tatonări privind o tranzacție între Vodafone și Liberty Global

John Malone, președintele Liberty Global Plc, a declarat că o alianță cu Vodafone Group Plc ar fi potrivită pentru imperiul său de cablu tv din Europa de Vest, acestea fiind primele comentarii publice ale miliardarului în vârstă de 74 de ani asupra subiectului unei posibile colaborari sau fuziuni intre cele două companii, anunță Bloomberg.

Comparând Vodafone cu un mare fruct într-un borcan, Malone a intrebat: "Cum ai scoate tu cu mâna banana din borcan?"

Malone a menționat beneficiile unei fuziuni în piețe cum ar fi Germania, Marea Britanie si Olanda. La prețurile pieței de capital, Vodafone este evaluat la 93 miliarde dolari, comparativ cu 45 miliarde dolari pentru Liberty Global. Incluzand și creanțele, Liberty Global are o valoare de întreprindere de aproximativ 88 miliarde dolari.

Malone a refuzat sa confirme daca este în discuții cu Vodafone. El a adaugat că din punctul său de vedere, există "diferențe uriașe" în modul în care opereaza cele două imperii media si de telecomunicații.

"Bariera principală pentru noi, și mă refer aici filosofic, nu fac o ofertă catre nimeni, este punctul de vedere diferit asupra modului în care o companie mare ar trebui să se capitalizeze. Filozofia lor este cresterea lentă, cu risc redus și cu dividende cât mai mari către acționarii lor. Noi preferăm să creștem valoarea capitalului propriu", a spus Malone.

"Există o potrivire mare in Germania? Absolut. Există o potrivire mare in Marea Britanie? Absolut. Există o potrivire mare in Olanda? Absolut. Exista posibilitatea de a creste valoarea actiunilor dacă am putea rezolva", a mai completat acesta.

Interesul Liberty Global într-o posibila afacere cu Vodafone reflectă o schimbare mai profundă în strategia companiei media și de internet, care până de curând nu a dorit deținerea unor rețele de telefonie mobilă.

Malone a mai anunțat că Liberty Global va cumpăra operatori de telefonie mobilă în țările în care compania Liberty Global are o prezență destul de mare, cum ar fi Olanda. Luna trecuta, Liberty Global a fost de acord să achiziționeze un operator belgian cu suma de 1,5 miliarde de dolari.

În noiembrie anul trecut, Bloomberg News a raportat că Vodafone a analizat obstacolele financiare și de reglementare, precum și sprijinul investitorilor pentru o posibilă tranzacție cu Liberty Global. Speculațiile privind fuziunea celor două companii s-au intensificat în ultimele săptămâni. Analistii Citigroup Inc au precizat că o tranzacție ar putea impulsiona veniturile și ar genera anual sinergii de 1,4 miliarde de lire sterline (2.2 miliarde dolari), în fluxul de numerar liber.

Vodafone a anunțat marți că veniturile sale au revenit pe creștere pentru prima dată după aproape trei ani. Cu toate acestea, compania a anuntat de asemenea scaderea performanței în Germania. CEO-ul Vittorio Colao a fost întrebat de mai multe ori cu privire la probabilitatea unei fuziuni cu Liberty Global.

"Dacă vom observa colaborari care au sens, fie că este vorba de Liberty Global sau Hellas Online sau orice altceva, le vom studia si le vom lua in considerare, iar dacă nu, vom continua cu strategia noastra organica", a declarat Vittorio Colao . El a refuzat sa comenteze existența unor discutii in curs de desfasurare cu Liberty Global, compania lui Malone. Cu toate acestea, in septemebrie 2014, CEO Vodafone Group, Vittorio Colao a declarat pentru Bloomberg News ca o posibilă achizitie a Liberty Global este demnă de luat în considerare, dar cu un "preț corect". Ben Padovan, un purtator de cuvant Vodafone, a refuzat sa comenteze remarcile lui Malone. De asemenea, in noiembrie 2014, Charles Bracken, șef financiar la Liberty Global a declarat că este destul de probabil ca autoritățile de reglementare sa isi dea acordul in cazul in care Vodafone va dori sa achizitioneze operatiunile Liberty Global din Germania.

Malone a cheltuit 50 miliarde dolari pentru consolidarea industriei mass-media din Europa și dezvoltarea Liberty Global într-unul dintre cei mai mari operatori internaționali de cablu tv. Liberty Global a achiziționat furnizorul britanic de internet Virgin Media în 2013 și Ziggo NV din Olanda in anul 2014. Mai recent, compania s-a orientat către drepturile tv ale competitiilor sportive și a achiziționat un pachet în Marea Britanie de la radiodifuzorul comercial ITV Plc.

UPDATE 9 mai 2018: Vodafone a confirmat printr-un comunicat de presă achiziția UPC România. DTH-ul Focus Sat nu este inclus în tranzacție. Mai multe detalii găsiți AICI.


Niciun comentariu despre subiectul „Tatonări privind o tranzacție între Vodafone și Liberty Global”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile