vineri, 12 iunie 2015

Recepție televiziuni 4K Ultra HD utilizând un receptor de satelit HD și un PC

In ultimul timp au fost lansate diverse canale demonstrative Ultra HD prin satelit, iar altele, chiar comerciale, au fost anuntate pentru acest an. Receptia acestor canale 4K este posibila in special de către cei care detin televizoare Ultra HD compatibile cu cea mai noua versiune de codec HEVC 10 bits si de catre cei care detin un tuner de PC DVB-S2, de asemenea cu codec HEVC instalat in PC.

Insa canale 4K necriptate puteti receptiona si cei care detineti un receptor HD ( DVB-S2) ce are capacitatea de streaming către dispozitive din reteaua locală a canalelor receptionate prin satelit (deci va transmite in reteaua locala și fluxul video al canalului Ultra HD, așa cum este receptionat prin satelit, fără reconversie) si interfata web. In aceasta categorie intra toate receptoarele HD cu sisteme de operare Linux Enigma, Enigma 2 pentru procesoare MIPS sau adaptate pentru alte procesoare ( de exemplu pentru procesoare SH4), precum si mai multe receptoare cu Android sau alte modele non-Linux, dar cu posibilitati de streaming al fluxului audio-video si interfata web. Suntem convinsi ca in Romania sunt foarte multi detinatori de astfel de receptoare, mai ales cu sistem de operare Enigma.

Mai aveti nevoie de un PC cu performante puternice, sistem de operare Windows ( posibil sa functioneze si pe alte sisteme de operare, dar nu am testat ), conectat la aceeasi retea locala ca si receptorul ( de exemplu printr-un router), ambele de preferat prin conexiune prin cablu, nu Wifi. In continuare vom prezenta solutia pentru receptoarele cu sistem de operare Enigma 2, pentru celelalte receptoare HD cu functii de streaming si interfata web procedura fiind aproximativ similara.

1. Initial, scanati si gasiti un canal 4K Ultra HD necriptat pe un satelit. Lista unor astfel de canale si datele de receptie le gasiti de exemplu pe KingOfSat, dand click AICI. Dupa ce scanati si gasiti canalul 4K, acesta va fi redat pe receptorul dvs. HD, in cel mai fericit caz, ca un post de radio ( doar coloana sonora ). E recomandabil să lasati receptorul activ pe acest canal.

2. Accesati in browserul dvs. de pe PC interfata web a receptorului. In reteaua locala, interfata se acceseaza de obicei prin scrierea IP-ului local al receptorului in bara de adrese web a browserului utilizat de catre dvs. pe PC ( de exemplu 192.168.1.9, in testele noastre, dar la dvs. va fi diferita, de exemplu de forma 192.168.0.X sau 192.168.1.X sau similare ), urmata de accesare. IP-ul local al receptorul, daca nu ati setat unul fix, se poate afla din meniul receptorului.

3. Cautati pe PC ( in interfata Web, in browserul de internet utilizat ), in lista de canale, respectiva televiziune Ultra HD scanata anterior si dati click pe redare ( la Webif este o iconiță cu un televizor mic albastru ). Se va salva pe hard-disk un fisier m3u. ( playlist ). Daca se deschide automat cu alt player si nu se salveaza pe hard-disk, dati click dreapta pe iconita si apoi click stânga pe "Salveaza linkul ca...". Daca nu gasiti canalul in lista din interfata web, e posibil sa fie necesar un restart la receptor.

4. Instalati Media Player Classic de AICI ( noi am folosit versiunea 1.7.9 pe 64 bits) si rulati-l ( deschideti-l). E posibil sa functioneze si cu alte playere pentru PC (eventual utilzand aceleasi codecuri LAV, ce la Media Player Classic sunt incluse,  sau testand altele ), dar cu Media Player Classic am obtinut cele mai bune rezultate. Daca aveti deja Media Player Classic instalat, e recomandat sa il reinstalati, iar la reinstalare sa bifati resetarea setarilor la starea implicită.

5. Deschideti fisierul .m3u cu Media Player Classic ( puteti chiar sa trageti fisierul .m3u direct in fereastra playerului ) si in 10-20 secunde ar trebui a inceapa redarea audio-video pe PC a canalul 4K.

Fluența redării si numarul de cadre pe secunda ( FPS ) nu vor fi exceptionale, vor depinde in mare parte de performanta PC-ului dvs. De exemplu, cu un Intel Core Quad Core Q9650 la frecventa de 3 Ghz ( model mai vechi, de cativa ani ), 4 GB RAM, sistem de operare Windows 8.1 64 bits, placa video Nvidia Geforce GTX 650 ( deci un model relativ banal ), am obtinut in medie aproape 20 cadre pe secunda, procesor la 90%. Ca receptor am utilizat un Amiko Mini ( procesor SH4, cu sistem de operare Enigma HDMU), deci un model ieftin.

Sperăm să reușiti, mult succes la teste ! :)


6 comentarii despre subiectul „Recepție televiziuni 4K Ultra HD utilizând un receptor de satelit HD și un PC”:
Anonim

la un dream 800 hd se pot face teste

Anonim

Da? Cum?

Anonimule, ai uitat semnul intrebarii!

Anonim

bineinteles ca se poate si cu dreambox 800
tocmai ce am testat :-))))

Alexyss

Functioneaza perfect cu Vu+solo2 testat pe 19E program fashion 4K preview,multumim pentru tutorial.

[img]http://s23.postimg.org/rexckwbmj/IMG_20150904_163459.jpg[/img]

Alexyss

si o captura directa:
[img]http://s7.postimg.org/yd5p2367f/420556_10151358214610438_1324209181_n.jpg[/img]

Anonim

Laptop Asus K70IC (model vechi, 2009) - Intel Core2Duo T6600 @2.2 GHz, NVIDIA GeForce GT220M, 4 GB RAM, Windows 8.1 Pro x64, player MPC-HC. 29-30 fps in medie cu video bitrate de 46 MB/s
http://i.imgur.com/4xuv95G.png

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile