luni, 22 iunie 2015

Satelitul Thor 7 a fost lansat comercial

Operatorul norvegian Telenor a anunțat astăzi lansarea comercială a noului satelit de telecomunicatii Thor 7, de la poziția orbitală de 0.8° Vest.

Lansat în aprilie 2015, satelitul a ajuns la pozitia de exploatare de aproximativ o săptămână. Desi data calendaristică de lansare comerciala era incertă, informatiile oficiale fiind contradictorii ( unele precizau ultimul trimestru din 2015, altele luna iunie), satelitul poate acum să ofere servicii comerciale pentru clienții DTH ai companiei ( desi nu se stie când vor fi preluate canale de pe sateliti mai vechi, poate tot in ultimul trimestru din 2015, cum se anuntase anterior ... ).

Thor 7 este în funcțiune si emite in DVB-S2 un program cu inregistrarea video a lansarii satelitului, pe frecvența 12207, polarizare orizontala, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2 / 8PSK, necriptat.

"Capacitatea în banda Ku este acum în exploatare comercială. Telenor așteaptă acum dezvoltarea acestei poziții de radiodifuziune europeană ", a declarat Morten Tengs, CEO al Telenor Satellite Broadcasting.

Prin aceeasi pozitie orbitala, unde mai sunt amplasati si satelitii Thor 5, Thor 5 si Intelsat 10-02, emit si doua DTH-uri romanesti, Focus Sat si Digi Tv Romania, precum si diversi operatori internationali, dar si compania romaneasca ESS.

Thor 7 va oferi 11 transpondere in banda Ku si inca 10 de rezervă sau pentru inlocuiri capacitati ale altor sateliti de la aceeasi pozitie orbitală, pentru difuzare servicii de televiziune cu acoperire in Europa si in special in Europa Centrala si de Est.

"Thor 7 oferă capacitatea de extindere necesară pentru a întâlni cererea clienților noștri existenți și viitori, interesati de poziția de la 1° Vest. Satelitul oferă de asemenea și capacitate multigigabit pentru comunicare si va răspunde cererii în creștere pentru lățime de bandă a industriei maritime. Capacitatea in banda Ka va fi obiectul unor teste suplimentare și este de așteptat să devină pe deplin operațională în al patrulea trimestru al anului 2015", a declarat Morten Tengs, CEO al Telenor Satellite Broadcasting.

Frecvente anuntate deocamdata de Telenor pentru satelitul Thor 7:

12.149 GHz, Polarizare Verticală ( Transponder BSS23 )

12.169 GHz, Polarizare Orizontală ( Transponder BSS24 )

12.207 GHz, Polarizare Orizontală,  DVB-S2, SR 30000, 8PSK, FEC 3/4 ( Transponder BSS26)

12.245 GHz, Polarizare Orizontală ( Transponder BSS28 )

12.284 GHz, Polarizare Orizontală ( Transponder BSS30 )

12.322 GHz, Polarizare Orizontală ( Transponder BSS32 )

12.360 GHz, Polarizare Orizontală ( Transponder BSS34 )

12.399 GHz, Polarizare Orizontală ( Transponder BSS36 )

12.437 GHz, Polarizare Orizontală ( Transponder BSS38 )

12.476 GHz, Polarizare Orizontală ( Transponder BSS40 )

UPDATE 24 august 2015: Canalul cu inregistrarea video a lansarii satelitului a fost mutat pe alta frecventa de pe Thor 7, mai exact pe 12476, polarizare orizontala, SR 30000, FEC 3/4, DVB-S2 / 8PSK.


7 comentarii despre subiectul „Satelitul Thor 7 a fost lansat comercial”:
Anonim

In brosura Thor 7 publicat si aici au spus ca TP-urile KU vor fi testate si puse in functie dupa 6 saptamani de la lansare, iar cele Ka vor di testate extensiv pe pozitia finala si vor fi lansate in Q4 2015.

HD Satelit România

Este adevărat, astfel am publicat update pe 8 mai 2015, cu noile informații. Însă într-o broșură din 18 aprilie 2015, precizaseră inițial că lansarea comercială va fi în trimestru 4 al anului 2015, după cum se observă în a doua imagine din articolul de aici:

http://hdsatelit.blogspot.ro/2015/04/satelitul-thor-7-va-avea-21.html

Important este însă că a fost lansat comercial. iar data de lansare comercială este cea a doua anunțată, adică mai devreme decât anunțaseră inițial. Probabil inițial își luaseră o marjă de eroare, în caz că nu funcționa ceva corect. Însă cum testele au avut rezultate promițătoare, au anunțat ulterior o nouă dată de lansare comercială, care a și fost respectată. Este foarte bine. :)

Anonim

aku sa vedem daca baga canale noi digi si focus!!

Anonim

in germania acest TP are semnal.Sper ca daca se muta digi cu ceva TP pr thor 7 sa aiba tot asa!

Unknown

In Spania nu are semnal deloc aceasta frecventa...deci eu zic 100% ca digi nu va transmite pe acest satelit

Anonim

Se pare ca Franta, Spania si Anglia sunt la limita de receptie pentru acest satelit. Se poate ca odata mutate aici, Digi si Focus, sa nu mai poata fi receptionate de catre romanii de acolo. Cel putin asa se vede din harta de acoperire. Probabil ca acesta este si motivul pentru care deocamdata nu s-au mutat canale pe noul satelit. Se pare ca Digi si Focus vor fi obligate sa-si localizeze cat mai bine semnalul de pe satelit, asta din cauza drepturilor de televizare pentru sport, filme, etc. Daca este asa, odata cu retragrea Intelsat 10-02 si probabil a lui Thor5 sa cam terminat cu receptia Digi si Focus in zonele respective. S-a mai intamplat acelasi lucru cu canalele arabesti care transmiteau fotbal din Anglia si care puteau fi receptionate acolo ( pentru cine stie Aljazeera si celelalte care imi scapa acum).

Anonim

Am auzit ca semnalul ar fi rezultat mult mai puternic decat au preconizat initial in harta de acoperire teoretica.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile