miercuri, 15 iulie 2015

Eveniment în astronomie: cele mai detaliate imagini publice ale planetei pitice Pluto

NASA a prezentat cele mai detaliate imagini publice de până acum ale lui Pluto ( cunoscută si ca Pluton ), o planetă pitică din sistemul solar ( denumita astfel din anul 2006, din cauză nu a "curățat" spațiul cosmic din vecinătatea orbitei sale).


Imaginile planetei pitice au fost trimise către Pământ prin intermediul sondei spatiale "Noi Orizonturi" (New Horizons), care a călătorit mai mult de 9 ani, pe o distanță de peste 4 miliarde de km. Aceasta este cea mai detaliată imagine a acestei planete pitice de până acum, capturata de la 766.000 kilometri distanta.

Imagini si mai detaliate sunt așteptate sa devina publice astazi sau mâine, realizate de la 12470 km deasupra suprafetei, aproximativ aceeasi distanta ca dintre New York si Mumbai ( India).

Conform Wikipedia, planeta pitică a fost descoperita în anul 1930 de către astronomul american Clyde William Tombaugh. Până în 2006 a fost considerată a noua planetă a sistemului solar, atât în ordinea distanței față de Soare, cât și a descoperirii. Împreună cu satelitul său Charon sunt uneori considerate sistem binar, deoarece baricentrul orbitelor nu se află în interiorul niciunuia dintre cele două corpuri. Avand un volum de 0,7 % din volumul Pământului si o masa de 0,2 % din masa Pământului, planeta se rotește în jurul Soarelui în 247,8 ani pământești, pe o orbită cu rază medie de 5,91 miliarde km (39,3 ua). Orbita planetei pitice este foarte excentrică (0,248), astfel încât uneori planeta pitică ajunge într-o poziție mai apropiată de Soare decât Neptun, a opta planetă a sistemului solar. Numele ales pentru planetă, care trebuia să evoce inițialele astronomului Percival Lowell, este cel al zeului roman Pluton, al Lumii de dincolo. În limbile chineză, japoneză, coreeană și vietnameză numele planetei se traduce ca Regele stelei întunecate. Deși Hades nu este foarte cunoscut în cultura asiatică, traducerea este potrivită.


Niciun comentariu despre subiectul „Eveniment în astronomie: cele mai detaliate imagini publice ale planetei pitice Pluto”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile