miercuri, 29 iulie 2015

Windows 10 a fost lansat

Astazi, sistemul de operare Windows 10 a fost lansat in 190 de țări, ca actualizare gratuită pentru Windows 7 si 8.1 ( bineinteles, de la versiunile cu licenta legala ) in primul an ( unele ediții sunt excluse: Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise și Windows RT/RT 8.1).

Windows 10 este o versiune mai rafinata si mai sigură a sistemului de operare pe care il cunoasteti deja, dar are si cateva imbunatatiri notabile. Cortana, un asistent virtual care a debutat recent în Windows Phone recent, ajunge in cele din urmă pe desktop. Noul browser Edge Microsoft ar fi de asemenea un mare plus, testerii precizand că Edge este rapid, elegant și are unele caracteristici convingătoare ( de exemplu, daca ați fost deranjat de nevoile de memorie RAM din ce în ce exigente ale altor browsere, Edge ar putea fi un avantaj in acesta privinta; are functiunea de share sau afisarea adaptata pentru citit "reading view"). Windows 10 aduce inapoi meniul Start ( se poate personaliza meniul Start prin fixarea a aproape orice, inclusiv aplicații, persoane și liste de redare ), porneste mai rapid, revine in modul de lucru repede si ar ajuta acumulatorii sa dureze mai mult.  De asemenea, dacă aveți un Xbox One, Windows 10 oferă posibilitatea de reda jocuri de la consola pe PC-uri si tablete cu Windows 10. Acest nou sistem de operare ofera experiente unitare pe toate dispozitivele, prin Continuum, o functie ce permite tranzitii de la tableta la PC si invers. In timpul jocurilor pe PC se poate comunica cu prietenii si se poate da share la continut prin intermediul Gaming DVR. Windows 10 este compatibil cu jocurile dezvoltate pe DirectX 12. Puteți rula facil până la patru aplicații și puteți vedea deschizându-se toate sarcinile într-o singură vizualizare. Puteți chiar și să creați desktopuri virtuale atunci când aveți nevoie de mai mult spațiu sau doriți să grupați lucrurile în funcție de proiect.  Windows Store este o locație singulară, o experiență de cumpărături unificată pe fiecare dispozitiv cu Windows 10. Răsfoiți magazinul pe PC-ul, tableta sau telefonul dvs. și achiziționați ușor un conținut digital.

Windows 10 reunește tot ceea ce a fost mai apreciat la Windows 7 cu cateva elemente din Windows 8. Singurul impediment ar putea fi in prima faza lipsa unor drivere pentru anumite hardware foarte specializate. Însă majoritatea componentelor mai larg utilizate sunt recunoscute si instalate automat, iar daca deja aveti drivere pentru Windows 7/8.1, este foarte posibil sa functioneze si pe Windows 10.

Cerințele minime pentru Windows 10 sunt urmatoarele: un procesor de 1GHz, 1GB de RAM (2GB pentru versiunea pe 64 de biți), placă video: DirectX 9 sau o versiune ulterioară cu driverul WDDM 1.0, rezolutie 1024x600 px și aproximativ 20GB de spațiu liber pe harddisk.

Daca doriti sa faceti upgrade de la Windows 7 sau 8.1 (oficiale),  chiar din primele zile, trebuie sa intrati pe lista de asteptare, apasand butonul "Reserve Your Free Upgrade" din mesajul "Get Windows 10" care va incepe sa fie afisat la diversi utilizatori in bara de jos. Dupa ce va incepe actualizarea, computerul va reporni de câteva ori și vă va cere sa setati unele opțiuni de personalizare. Întregul proces de actualizare ar trebui să dureze 30-45 minute.

De asemenea, puteti accesa si aceasta adresa web, unde este oferit un utilitar pentru upgrade sau pentru descărcare si instalare Windows 10 ( inclusiv pentru alt PC, in format ISO sau de pe USB), daca aveti o cheie de activare valida: http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=616936 .


Actualizarea se face astfel:

- de la Windows 7 Starter, Windows 7 Home Basic si Windows 7 Home Premium la Windows 10 Home
- de la Windows 7 Professional si Windows 7 Ultimate la Windows 10 Pro
- de la Windows 8.1 la Windows 10 Home
- de la Windows 8.1 Pro, Windows 8.1 Pro Student si Windows 8.1 Pro WMC la Windows 10 Pro
- de la Windows Phone 8.1 la Windows 10 Mobile


Alte informatii:

- Dacă dețineți Windows 7 Home Premium, Windows 7 Professional, Windows 7 Ultimate, Windows 8 Pro cu Media Center sau Windows 8.1 Pro cu Media Center și instalați Windows 10, Windows Media Center va fi eliminat. Vizualizarea de DVD-uri necesită un software de redare separat
- Gadgeturile pentru desktop asociate cu Windows 7 vor fi eliminate ca parte a procesului de instalare a Windows 10.
- Utilizatorii de Windows 10 Home vor beneficia de actualizări din Windows Update, disponibile automat.
- Solitaire, Minesweeeper și Hearts Games care sunt preinstalate pe Windows 7 vor fi eliminate ca parte a procesului de instalare a unui upgrade la Windows 10. Microsoft au lansat versiunea noastră de Solitaire și Minesweeper denumită „Microsoft Solitaire Collection” și „Microsoft Minesweeper.”
- Dacă dispuneți de o unitate de dischetă USB, va trebui să descărcați cel mai recent driver din Windows Update sau de pe site-ul web al producătorului.
- Dacă aveți Windows Live Essentials instalat pe sistemul dvs., aplicația OneDrive va fi eliminată și înlocuită cu versiunea inbox a OneDrive
- Cortana este disponibilă numai pe Windows 10 pentru Statele Unite, Marea Britanie, China, Franța, Italia, Germania și Spania. Recunoașterea vorbirii va varia în funcție de microfonul dispozitivului. Pentru o experiență de vorbire mai bună, veți avea nevoie de o rază a microfonului de mare fidelitate si driver hardware cu geometria razei microfonului expusă.
- Windows Hello necesită o cameră cu infraroșii iluminată, specializată pentru recunoașterea facială sau detectarea irisului sau de un cititor de amprente care acceptă Cadrul biometric Window.
- Continuum devine disponibil în cadrul tuturor edițiilor Windows 10 prin activarea și dezactivarea manuală a „modului tabletă” prin intermediul Action Center. Tabletele și dispozitivele 2 în 1 cu indicatori GPIO sau cele care un laptop și un indicator de tabletă vor putea să fie configurate pentru a intra automat în „modul tabletă”.
- Redarea de muzică și videoclipuri prin Xbox Music sau Xbox video este disponibilă în anumite regiuni.
- Autentificarea prin doi factori solicită utilizarea unui cod PIN, biometric (cititor de amprente sau cameră cu infraroșii iluminată) sau a unui telefon cu capacități de WiFi sau Bluetooh.
- Numărul de aplicații care pot fi instalate va depinde de rezoluția minimă destinată aplicației.
- Pentru a utiliza caracteristicile tactile, aveți nevoie de o tabletă sau de un monitor care acceptă tehnologia multitouch (mai multe informații)
- Contul Microsoft necesar pentru unele caracteristici
- Bootarea sigură necesită firmware care acceptă UEFI v2.3.1 Errata B și are Autoritatea de certificare Microsoft Windows în baza de date de semnături UEFI
- Unii administratori IT pot activa Logonul securizat (Ctrl + Alt + Del) înainte de a vă direcționa către ecranul de autentificare. Pe tabletele fără tastatură, este posibil să fie necesară o tabletă cu buton Windows, deoarece combinația de taste este butonul Windows + butonul de alimentare.
- Unele jocuri și programe pot necesita o placă grafică compatibilă cu DirectX 10 sau superior pentru performanță optimă
- BitLocker To Go necesită o unitate flash USB (doar Windows 10 Pro)
- BitLocker necesită Trusted Platform Module (TPM) 1.2, TPM 2.0 sau o unitate flash USB (doar Windows 10 Pro și Windows 10 Enterprise)
- Client Hyper-V necesită un sistem pe 64 de biți cu capacități SLAT și 2 GB de RAM suplimentari (doar Windows 10 Pro și Windows 10 Enterprise)
- Miracast necesită un adaptor de ecran care acceptă Windows Display Driver Model (WDDM) 1.3 și un adaptor Wi-Fi care acceptă Wi-Fi Direct
- Imprimarea directă Wi-Fi necesită un adaptor Wi-Fi care acceptă Wi-Fi Direct și un dispozitiv care acceptă imprimarea directă Wi-Fi
- Pentru a instala un sistem de operare pe 64 de biți pe un PC pe 64 de biți, procesorul dvs. trebuie să accepte CMPXCHG16b, PrefetchW și LAHF/SAHF.
- InstantGo funcționează doar cu computere proiectate pentru Stare de veghe conectată
- Criptarea dispozitivului necesită un PC cu InstantGo și TPM 2.0.


12 comentarii despre subiectul „Windows 10 a fost lansat”:
Unknown

Voi treceţi pe Win10 ?
Acum am 8.1 şi am reţineri să trec la 10.

HD Satelit România

L-am testat în versiunea care nu era finală, este într-adevăr rapid, dar deocamdată mai aștept. :) Poate săptămâna viitoare.

Alexyss

Astept sa imi apara upgrade-ul si il instalez fara rezerve, l-am testat inca de la aparitia lui in toamna trecuta si sunt extrem de multumit de el.

HD Satelit România

Încearcă utilitarul de upgrade.

Anonim

the best windows yet
il incerc de 3-4 luni si intr adevar este cel mai bun windows
inca sunt unele incompatibilitati cu driverele nvidia, dar pe mine nu m-a afectat
merita trecerea de pe w7,8.1 pe 10
am instalat la rand acum cateva zile W7 si W8.1 si diferenta este notabila din toate punctele de vedere atat in programele de grafica, editare text, jocuri
si experienta desktop e alta :)

Alexyss

Multumesc HDSatelit Romania , am incercat cu, utilitarul de upgrade si acum il descarca, dupa upgrade de la win 8.1 Pro revin cu detalii.

Alexyss

A mers perfect cu utilitarul de upgrade, totul este gata.

Anonim

Îl am instalat de ieri, si la mine, merge mult mai rapid, perfect...! Așa vă doresc tuturor...! George...!

Anonim

am windows8 foarte bun !!! incerc si windows 10, nare cum sa fie mai slab cum lasa commenturi uni pe aci

Alexyss

Windows 10 preia automat toate driverele si unde este cazul le reactualizeaza, am fost placut surprins sa vad ca, a descarcat ultimile drivere ale anticei mele muntifunctionale canon mp 250 , nu am ce sa-i reprosez, nu am gasit nici un bug, se misca impecabil, booteaza rapid pe un sistem I5 cu 16 giga rami si SSD, per total super multumit.

Anonim

care e codul de activare

Anonim

Nu trebuie niciun cod de activare la upgrade, il ia automat pe cel de la Windows 7 sau 8.1, pe care l-ai avut cumparat si instalat cu licenta oficiala inainte, iar daca nu l-ai avut cumparat, introduci licenta pentru Windows 10 care ai cumparat-o recent.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile