marți, 25 august 2015

UE dorește aplicarea și pentru internet a Directivei transmisiilor prin satelit și cablu tv

Comisia Europeană a constatat că în cele peste două decenii de la intrarea în vigoare a "Satellite and Cable Directive", peisajul audiovizualului din Europa s-a schimbat dramatic. Astfel că a decis lansarea unei consultari publice pentru modificarea normelor UE care definesc achizitia drepturilor de autor de catre radiodifuzorii prin satelit și prin cablu tv.


 Această consultare este parte a unei revizuiri mai largi a "Satellite and Cable Directive" din 1993, una dintre cele 16 inițiative anunțate în cadrul planului Comisiei Europene pentru o piața unică digitală. Comisia urmareste prin aceste modificări îmbunătățirea  pe întreg teritoriul UE a accesului transfrontalier la serviciile de radiodifuziune online și conexe. Eliminarea obstacolelor de pe piața unică digitală va ajuta la consolidarea sectorului creativ al radiodifuziunii din Europa, în timp ce consumatorii vor avea acces la o mai mare varietate de continut, în special la nivel transfrontalier.

In prezent, "Satellite and Cable Directive" facilitează compensarea drepturilor de autor și a drepturilor conexe pentru difuzarea prin satelit și retransmisia prin cablu, în scopul de a îmbunătăți transmiterea transfrontalieră și recepția serviciilor de radiodifuziune. Mai exact, directiva prezintă cum și unde drepturile de autor și conexe ar trebui să fie achiziționate:

- Pentru satelit, drepturile sunt dobândite în țara UE în care ( sub controlul și responsabilitatea operatorului sau radiodifuzorului ) este realizat uplink-ul (transmisia semnalului catre satelit pentru abonatii operatorului ). În conformitate cu acest principiu "al țarii de origine", drepturile cumparate pentru o țară permit operatorilor si radiodifuzorilor să transmita in intreaga Uniune Europeana. La determinarea taxelor de licență, părțile trebuie să ia în considerare audiența efectivă și potențială, iar dacă este cazul, și publicul află în afara țării.

- Pentru retransmiterea prin cablu tv, operatorii care doresc să includă emisiuni din alte țări ( in pachetele pe care le oferă clienților ) trebuie să obțină drepturile prin intermediul organizațiilor de gestiune colectivă. Pentru a facilita dobândirea acestor drepturi de către operatorii de cablu, directiva obligă autorii, producătorii și artiști interpreți sau executanți să-și exercite drepturile exclusiv prin intermediul unei organizații de gestiune colectivă. Cu toate acestea, radiodifuzorii pot licenția direct către operatorii de cablu propriile drepturi sau drepturile care au fost transferate către acesti radiodifuzori.

Tehnologiile digitale și internetul înseamnă însă acces la mai mult conținut și canale, inclusiv la cerere, de la mai mulți furnizori, și nu doar prin radio sau televiziune clasică, ci și prin intermediul telefoanelor, tabletelor și a altor dispozitive. Astăzi, mulți radiodifuzori ofera programele lor prin internet, iar comisia dorește să evalueze în ce măsură "Satellite and Cable Directive" a îmbunătățit accesul transfrontalier al consumatorilor la serviciile de radiodifuziune, dar și impactul extinderii directivei la programele tv și radio transmise prin Internet, in special la serviciile online de radiodifuziune.


3 comentarii despre subiectul „UE dorește aplicarea și pentru internet a Directivei transmisiilor prin satelit și cablu tv”:
Anonim

E bine, ca nu vor mai fi obligati cei care emit canale online, cum e Digi Online, Orange Tv, Telekom Tv, Seenow si altii sa blocheze dupa IP unele canale la vizionare in alte tari, daca au deja drepturile pentru Romania si ei emit online din Romania, desi multi abonati sunt in strainatate.

Anonim

Bine ar fi să mărească și acoperirea sateliților de la 28 E. Bine ar fi să poți asculta online radio și să vezi online canalele TV free din toată Europa.

Anonim

Din pacate se merge in sens invers deci se limiteaza spotul de acoperire la o tara...

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile