joi, 3 septembrie 2015

Licitație ANCOM: Frecvențe pentru transmisii de date şi acces la internet pe suport radio

ANCOM a agreat modalitatea de organizare și caietul de sarcini pentru procedura de selecție competitivă pentru acordarea licențelor de utilizare a frecvențelor radio în benzile 3410-3600 MHz şi 3600-3800 MHz. În aceste benzi, câştigătorii vor putea furniza la nivel naţional, printre altele, servicii de transmisii de date şi acces la internet pe suport radio de bandă largă. Totodată, Autoritatea a adoptat o serie de modificări privind tariful anual de utilizare a spectrului radio pentru unele stații și rețele de radiocomunicații.

Potrivit strategiei și planului de acțiune pentru implementarea sistemelor de comunicații de bandă largă la nivel național în banda 3400 – 3800 MHz, adoptate anterior de autoritate, ANCOM va organiza până la finalul acestui an o singură procedură de selecţie pentru ambele benzi de frecvenţe, în cadrul căreia vor fi disponibile 16 blocuri pereche de lărgime 2x5 MHz alocate la nivel naţional în banda 3,4 – 3,6 GHz și 36 de blocuri nepereche de lărgime 5 MHz alocate la nivel naţional în banda 3,6 – 3,8 GHz. Noile drepturi de utilizare a spectrului radio vor intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2016, pentru o perioadă de 10 ani.

Prețul de pornire pentru fiecare bloc de frecvențe din cele două benzi este egal cu valoarea minimală a taxei de licență stabilite prin hotărârea Guvernului aprobată în 26 august 2015, mai exact 370.000 euro pentru blocurile din banda 3,4 – 3,6 GHz, respectiv 185.000 euro pentru blocurile din banda 3,6 – 3,8 GHz.

Potrivit deciziei adoptate de Autoritate, fiecare operator care va dori să participe la licitație va depune o ofertă iniţială prin care va indica numărul de blocuri de frecvențe pe care doreşte să le achiziţioneze în fiecare din cele două benzi disponibile. Ofertele iniţiale vor arăta dacă există o cerere mai mare decât oferta pe anumite benzi, dacă cererea este mai mică decât oferta sau dacă oferta este similară cu cererea. În cadrul etapei de licitație, în funcție de cerere, ANCOM va organiza una sau mai multe runde primare, respectiv primare suplimentare, precum și o rundă de alocare pentru stabilirea repartizării în bandă a blocurilor de frecvențe câștigate de fiecare ofertant. Toate ofertele făcute în rundele primare și primare suplimentare sunt oferte pentru pachete de blocuri de frecvenţe, astfel încât o ofertă depusă într-o rundă poate fi câştigătoare numai în integralitate, iar un ofertant nu poate câştiga un bloc de frecvenţe pentru care nu a depus o ofertă.

Titularii drepturilor de utilizare a blocurilor de frecvențe adjudecate în urma procedurii de selecție vor avea obligația de a pune în funcțiune, oriunde pe teritoriul naţional, 25 de staţii de bază după un an de la intrarea în vigoare a licenţei, 50 de stații după doi ani și 100 de staţii de bază după patru ani de la intrarea în vigoare a licenţei.

Tot în cadrul ședinței Consiliului Consultativ, ANCOM a agreat cu industria o serie de modificări privind tariful de utilizare a spectrului radio, inclusiv în cazul tarifului datorat pentru reţele publice de comunicații de bandă largă în banda 3400-3800 MHz. Astfel, furnizorii vor plăti pentru utilizarea unui bloc de frecvențe pereche de 5 MHz alocat la nivel național în banda 3400-3600 MHz un tarif de 72.000 euro/bloc, respectiv 36.000 euro/bloc pentru un bloc de frecvențe nepereche de 5 MHz alocat la nivel național în banda 3600-3800 MHz. Tariful a fost determinat în mod proporţional cu cuantumul tarifului existent în aceste benzi pentru blocuri de 2x7 MHz în banda 3,4-3,6 GHz, respectiv pentru blocuri de 2x28 MHz în banda 3,6-3,8 GHz, și intră în vigoare de la data de 1 ianuarie 2016, odată cu noile licențe.

În prezent, în banda de frecvenţe radio 3410-3600 MHz sunt în vigoare şapte licenţe deținute de societăţile Orange România, UPC România, Vodafone România şi 2K Telecom, toate fiind acordate pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip FWA (Fixed Wireless Access – acces fix pe suport radio) şi NWA (Nomadic Wireless Access – acces pe suport radio de tip nomadic). În banda de frecvenţe 3600-3800 MHz există o licenţă acordată Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii pentru furnizarea la nivel naţional de reţele publice şi de servicii de comunicaţii electronice prin intermediul aplicaţiilor de tip BWA (Broadband Wireless Access - acces pe suport radio de bandă largă). Toate aceste opt licențe sunt valabile până la data de 31 decembrie 2015.


3 comentarii despre subiectul „Licitație ANCOM: Frecvențe pentru transmisii de date şi acces la internet pe suport radio”:
Anonim

de DVB-T2 NU se mai stie mimic ,pacat poate si stra,stra nepoti mei va apuca sa vizioneze programe tv terestru

mradu

wi max reloaded...

Anonim

internet de mare viteza 5G simetric 100/100 Mbps

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile