luni, 19 octombrie 2015

IDF 2015: Stadiul actual și viitoarele evoluții ale tehnologiei Ultra HD

Stadiul actual și viitoarele evoluții ale tehnologiei Ultra HD au fost prezentate de către Mihai Ursoi (GM Romania, Ungaria si Moldova SES Astra) în cadrul conferinței International Digital Forum 2015, eveniment la care HD Satelit a fost partener media.

"Sateliții sunt pregătiți pentru implementarea tehnologiei Ultra HD. Cei care efectuează studii în domeniu preconizează că până in anul 2025 vor exista peste 1000 de canale Ultra HD la nivel mondial. Un impuls pentru Ultra HD sunt si evenimentele sportive care vor avea loc până în 2025. Deja au fost transmise astfel de evenimente în Ultra HD.

Se preconizează că utilizarea tehnologiei Ultra HD in gospodarii, până in anul 2025, va fi impresionantă, ajungând la 500 milioane de gospodării la nivel mondial. Este un studiu, însă atunci când studii similare au fost efectuate pentru tehnologia de înalta definiție ( HD, care în România este încă în dezvoltare și nu a ajuns la nivelul la care ar fost posibil ), acestea au fost depășite de piață de mai multe ori. Probabil că și în cazul televiziunii Ultra HD va fi la fel.

Compania SES este pregatită pentru implementarea soluțiilor Ultra HD. Există toate componentele pentru a crea un model de afaceri în Ultra HD: conținut și dispozitive pentru Ultra HD există, multe televizoare Ultra HD au deja tuner încorporat pentru recepția satelit. Toate sunt pregătite, iar satelitul este cea mai buna modalitate de a aduce tehnologia Ultra HD în casele telespectatorilor, în cel mai scurt timp posibil. SES a fost un pionier în dezvoltarea tehnologiilor de distribuție prin satelit, începand de la analogic, digital SD și HD și până la Ultra HD. SES a inventat colocația sateliților și de peste 30 de ani deține un rol dominant în dezvoltarea tehnologică. Avem de asemenea cele mai multe canale HD necriptate și care se recepționează în Romania prin sateliții de la 19,2 Est, iar în Europa oferim un total de peste 550 canale HD.

Începand din acest an, oferim prin sateliții SES trei canale comerciale Ultra HD. Două dintre ele sunt FTA ( necriptate ), iar sateliții nostri de la 19,2 grade Est, prin care sunt transmise, acoperă cu semnal foarte bun și România. Este necesară doar o antenă orientată spre aceasta poziție si un televizor Ultra HD cu tuner DVB-S2. Mai așteptăm lansarea a încă 2-3 canale Ultra HD până la sfârșitul anului. Sistemul a evoluat de la MPEG2 la MPEG 4, ceea ce a permis utilizarea mai eficientă a benzii. Acum s-a dezvoltat HEVC, care permite o utiliziare și mai eficientă a benzii, cu aproximativ 64% pentru canalele Ultra HD. Pe o singura poziție de satelit, dacă ai disponibil de exemplu 6 Gbit /secundă, se pot transporta 300 canale Ultra HD.

De asemenea, mai multe canale HD pot să fie disponibile pe un transponder, daca se utilizează HEVC", a mai precizat Mihai Ursoi, GM Romania, Ungaria si Moldova SES Astra.


14 comentarii despre subiectul „IDF 2015: Stadiul actual și viitoarele evoluții ale tehnologiei Ultra HD”:
Anonim

probabil in timp se va ieftini tehmologia de receptie hevc, iar canalele sd si hd vor fi si ele transmise prin hevc in viitor si asta inseamna ca se va ieftini si banda putin, iar canalele vor fi mai multe pe satelit

Constantin Padure

Dar sunt necesare aparate mai bune care sa aiba si ceva GPU ...

Va spun din experienta. Oricum eu astept trecerea la h265. Ca de popularul h264 m-am plictisit.

Singura problema e ... transcodarea.

dfs

NU sunt asa convins de cercetarile lor, este in stiudiu tehnologia 8K si ma indoiesc ca va evolua 4k-ul. Consider ca este o etapa intermediara pentru inca 5-10 ani la implementarea 8K.
E ca si cum cineva ar investi in telefonie 2G cand exista 2G, 4G si ar fi in teste 5G.
Asta daca nu luam in calcul evolutia omului de "maimuta supra-esuata" de a se autodistruge

Anonim

Tehnologia 8K nu e in studiu, e deja existenta si s-au efectuat deja transmisii, insa din punct de vedere comercial si hardware, precum si din punct de vedere al consumului de banda de transmisie, 8K nu are sanse in urmatorii 10 ani decat experimental sau ca exceptie. Asa că o etapa intermediara de 10 ani cu 4K nu e nicio suparare, oricum in 10 ani schimb de doua ori televizorul :) Apoi inca o etapa intermediara de inca 10 ani pentru 8K, care va fi in situatia lui 4K, prelungeste asa- zisa etapa intermediara a 4K la 20 de ani. Deci o etapa intermediara extrem de "mica " :) Asteptam 4K, cu cat mai multe canale !

PS: Deja receptionez 4K prin sateliti, e uimitor cum se vede ! Nu e vorba doar de rezolutie, ci si de culori si naturalețea imaginii !

Anonim

Toata lumea viseaza la 4k..etc etcDar uita ceva foarte inportant;nici la ora actuala nu sunt in stare sa trensmita in format HD din diferite motive,nici nu ma gandesc cate motive ori sa aiba la formatul 4k!

Anonim

Eu prind 3 programe comerciale 4K prin satelit, deci uite ca unii deja nu mai viseaza, ci s-au intalnit cu realitatea. Si asta in Romania si fara sa platesc nimic, ca sunt canale la liber ! Si chiar daca ar fi fost vise, desi deja nu mai sunt, lumea ar fi ramas tot in Epoca de Piatra fara niste visatori care i-au dat un sut undeva ca sa evolueze.

Anonim

Eu nu sunt entuziasmat .HEVC este gaselnita ca sa impace si capra si varza.Nu o sa vedem 4k RAW pe satelit,adica o imagine cu adevarat de exceptie,asa cum nu am vazut 1080p ,ci numai 1080i.Daca vrem sa vedem un film la calitate 4k ADEVARATA atunci trebuie cumparat filmul pe ULTRA HD BLURAY.Nu sunt fanul codecurilor de comprimare .Si Mp3 este un codec care micsoreaza WAV-ul de 10 ori cu repercursiuni asupra auditiei.Daca la auditie ,nu toti sunt "urechisti",la partea de imagine se vede masacrul.

Anonim

Cum ti-a dat seama de asta? Ai vazut tu o imagine 4K RAW si ai facut diferenta fata de una 4K, dar comprimata HEVC? Eu ma uit zilnic pe canale 4K prin satelit pe un televizor Ultra HD, se vad exceptional, iar Full HD pe Blu-ray - ca am si eu Blu-ray player si discuri originale - mi se pare un fel de SD fata de canalele 4K prin satelit, pe exact acelasi televizor. Vizioneaza prin satelit o transmisie HEVC 4K pe un televizor Ultra HD si apoi te invit sa revii cu o opinie fundamentata prin experienta efectiva. Si ar mai trebui sa studiezi putin depozitarea fisierelor video pe discuri Blu-ray: filmele acelea Full HD de pe Bluray nu sunt RAW, ci sunt tot comprimate cu un codec, ca altfel nu ar incapea filmul nici pe 10 discuri Blu-ray. La fel si in cazul discurilor 4k Blu-ray, tot comprimata va fi imaginea, sper ca asta nu reprezinta o revelatie pentru tine. Sau nu stiai ca nu e RAW nici pe Blu-ray, ci sunt AVC sau VC-1 la 13Mbits/s sau MPEG-2 la 20Mbits/s ? :)

Unknown

Hmmm ... asa o fi ! dara daca socotesti bine ... la inceputuri TVRHD se transmitea cu 17.000 Ksymb/s !!! si se vedea cu adevarat bine ... acum canalele HEVC se transmit cu 12-15.000 Ksymb/s ... eu spun ca este doar o pacaleala ! nu numai rezolutia conteaza ci si gradul de compresie ... compresie mare inseamna intodeauna culoare de calitate redusa !

Anonim

Transmisiile 4K HEVC prin satelit au 20-25 Mb/secunda. Cred ca 20 MB va fi standardul. Compresia HEVC e cu peste 50% mai eficienta decat h264, la aceeasi calitate, deoarece foloseste algoritmi noi, pe principii mai eficiente si mai evoluate si nu compresie care fortata sa fie mai mare, deci nu cu algoritmi vechi.
.
In privinta culorilor, este exact invers in cazul HEVC, te invit sa vezi ce culori impresionante au transmisiile HEVC prin satelit, daca ai undeva ocazia. la vreun amic pasionat de sateliti si care are televizor UHD. Culorile sunt elementul care te șocheaza prima data, nu rezolutia e cea care te impresioneaza. Sa vezi cat de naturale si cu ce gama mare de culori ! Eu vorbesc din practica receptiei, nu din teorie. Full HD e copil mic, cred ca sunt de 3 ori mai multe nuante de culori in HEVC decat in Blu-Ray Full HD. Acum transmisiile prin satelit sunt in 10 bits. Poti sa iti faci o vaga impresie, mai exact cum ai incerca sa vezi un film de pe un Blu-ray Full HD pe un televizor SD, descarcand de aici o inregistrare de pe satelt:

http://demo-uhd3d.com/files/uhd4k/Astra.SES.Demo.HEVC.ts

PS: Si deja se fac si teste HDR prin satelit, care va fi standard in discurile Blu-Ray 4K, dar este deja folosit si in transmisiile 4K prin satelit cu HEVC, dar inca nu am vazut cu ochii mei cum se vede gama marita de lumina si contrast, ca asta aduce HDR, ca nu am televizor cu HDR.

Unknown

mda ... aici cam ai dreptate ! "40-45% over H.264 " ... cat despre cei 20 Mb/s ... am rezerve ... in faza de exploatare comerciala toate pachetele europene transmise HD ( H.264 ) au ajuns sa transmita cate 6-7 canale HD intr-un transponder ... D+ , Sky IT, Sky UK si Sky DE ... toti o apa si un pamant ... imaginea lor este ..."moale" ... ar fi si greu sa fie altfel la max 3-4 Mb/s !!!

Anonim

Probabil va depinde de televiziunea in sine, cata banda va inchiria. Tehnologia exista, pot sa transmita 4K si la 50MB/secunda, dar si la 10 MB/secunda, depinde cum isi va respecta televiziunea in cauza calitatea pe care doreste sa o ofere, nu depinde de satelit si de tehnologie, ci de cand de potenta va fi televiziunea in sine, sa cumpere banda suficienta pe calitatea necesara. Vedem ce va fi in viitor. Deocamdata imaginea 4K e exceptionala, ma bucur de ea :)

Anonim

Corect zis.Se poate transmite si la 50MB/s dar televiziunile vor apela la trucuri si vor transmite sub 20mb/s poate catre 15 sau 12MB/s.Ma refer la UHdTV.Exista si cateva posturi 1080p pe sateliti dar le numeri pe degetele de la o mana,grosul este 1080i ,ca multimea deocamdata e nestiutoare si ceea ce primeaza este criteriul financiar in primul rand.UltraHd Blu-Ray intra din toamna aceasta cu unu,doua si trei layere.Standardul este in colaborare cu marile companii media.Un layer 66Gb,doua layere 100Gb,cu trei layere inca nu a fost precizat.Daca rata de transmisie pe satelit la un film 4k de o ora si 30 minute este de 20mb/s,atunci insumeaza approx, 100Gb .Un film 1080p de aceeasi marime dar la super calitate pe bluray ocupa aproape spre 45-50gb.Atunci unde este raportul de 1la 4 dintre 1080p si HEVC-ul de pe satelit?.Si apropo culorile nu fac rezolutia,oricum am dao.Cei 10 biti de culoare alta mancare de peste ,dar una minunata.

Nichifor

Cica fiecare film 4K va fi pe doua discuri Bluray, asa am citit pe un site strain de asta de media, nu mai stiu linkul ca am citit acum multe luni, plus compresia mai eficienta la HEVC h265, cu algortimi noi, mai eficienti decat cei ai h264, dar fara sa existe pierdere de calitate mai mare decat daca ar fi comprimat cu h264, va mai reduce cu cateva zeci de procente spatiul ocupat pe disc. Cred ca intra lejer la calitate foarte buna pe 2 discuri Blu ray aproape orice film 4K de 1 ora si 30 minute. Ma gandesc ca ar fi fain sa fie in timp folosita si pentru filmele Full HD de pe Blu-ray, cred ca ar permite o crestere si mai mare a calitatii imaginii, la acelasi bitrate.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile