vineri, 5 august 2016

RCS & RDS testează LTE pe 2100 Mhz la Pitești

RCS & RDS testează in mod experimental tehnologia LTE pe 2100 Mhz la Pitești, conform colegilor de hobby de pe Forumul Softpedia.


Implementarea unei astfel de tehnologii LTE* ar permite viteze sporite, aproximativ similare cu cele oferite de 4G, pentru o mai larga gama de telefoane in banda I ( majoritatea telefoanelor de acest tip produse in ultimii ani ).

RCS & RDS a câstigat prin licitatie in anul 2006 un spectru de frecventa in banda de 2100 MHz, dar pe care a utilizat-o doar pentru 3G.

In prezent, abonatii Digi Mobil au nevoie de un telefon compatibil 4G in reteaua TDD de 2600 MHz, banda 38. Există relativ o gamă limitată de modele de telefoane ce opereaza in aceasta frecventa, de aceea o utlizare LTE in reteaua Digi Mobil de 2100 Mhz la nivel national al constitui un avantaj major.

Pe baza principiul neutralităţii tehnologiei ( stabilită de UE ), RCS & RDS solicitase de la ANCOM, încă din noiembrie 2012, permisiunea de a oferi 4G LTE prin banda de frecvenţe de 2100 MHz, pentru a putea sa concureze cu Vodafone, Cosmote ( actualul Telekom ) si Orange. Insa la acel moment ANCOM a raspuns că RCS & RDS a prezentat o solicitare ce se bazeaza pe neînţelegerea cadrului legal, această armonizare fiind statuată prin alte acte legislative.

E posibil ca pozitia ANCOM sa fie alta in prezent, deoarece conform "Strategiei ANCOM pentru comunicațiile digitale 2020" ( publicată ieri ), aceasta autoritate a precizat că se va axa intre anii 2016 - 2020 pe cresterea beneficiilor utilizatorilor de telecomunicatii din tara noastra, concentrandu-se pe promovarea competitivitații rețelelor și tarifelor de comunicații, dar si a inovarii și performanței tehnologice la nivel de infrastructurii de comunicații. Presedintele ANCOM a precizat tot ieri că retelele mai eficiente si mai performante tehnic vor putea concura mai bine daca vor încorpora inovația, furnizand în zone geografice mai extinse servicii mai competitive.

*LTE este de obicei comercializat ca 4G LTE, dar aceasta nu îndeplinește criteriile tehnice ale unui serviciu 4G, astfel cum se specifică în documentatia 3GPP 8 și 9 pentru LTE Advanced. Cu toate acestea, gratie progreselor semnificative pe care LTE le aduce tehnologiile originale 3G, ITU a decis mai târziu că LTE poate fi numită tehnologie 4G.

UPDATE 6 octombrie 2016: Testele au fost confirmate oficial. Mai multe detalii gasiti in articolul de AICI.


15 comentarii despre subiectul „RCS & RDS testează LTE pe 2100 Mhz la Pitești”:
Unknown

chiar merge 4g la digi, pe lg g2

vio73

Vedem ce se mai întâmplă în perioada următoare.

Anonim

Merge chiar bine 4G eu am un lenovo a2010 care nu are tdd si astăzi am activat si merge super bine frecventa de 4 G numai că atunci când sun sau mă sună cineva trece automat în 3 G după care revine la 4G

Anonim

Asa e normal sa treaca... nu este VOLTE- voce pe LTE.

Anonim

4G nu are voce in nici o retea Vodafone Orange Telecom sau RDS-RCS

Anonim

De curand dam internet NELIMITAT mobil la viteze 5G in Oras Ianca jub.Braila

vio73

Orange are voce (VOLTE) in 4g, nu mai dezinformati. Eu am asa ceva!
https://www.orange.ro/tehnologii/apel-4g/

CODRUTZ

si mie de 2 zile a inceput sa imi apara simbolul 4G fara sa fii facut vreo setare anume in telefon (desi evident pana acuma nu mergea 4G pe motiv de telefon necompatibil cu banda Rds-ului)... acum sunt curios daca o sa fie vreo surpriza neplacuta la factura ... ma intreb daca ar fi cazul unui apel la Relatii cu Clientii :P

vio73

@CODRUTZ, in ce localitate? N-am auzit să fie în afară de Pitești și Bascov până acum. Mulțumesc!

CODRUTZ

@vio73: in Pitesti , zona Liceului Dinu Lipatti&Brancusi si la intersectia Razboieni cu Exercitiu (fosta Diverta).In apartament sta conectat doar la 4G(langa licul Brancusi).

Anonim

De testat am inteles ca ar incepe de la Oradea, Timisoara si Bucuresti se stie de la Oradea se intra in teste de fiecare data ca doar de aici a inceput DIGI in toata Romania.

vio73

Noi vorbim concret despre ce se întâmplă acum. Știm că patronul e din Oradea, îmi place Oradea, Băile Felix, dar așteptăm să vedem concret ce se întâmplă cu 4g-ul în banda 2100. Mulțumesc!

Anonim

Iata raspunsul oficial de la ancom

http://www.gadget.ro/raspunsul-ancom-rcs-rds-si-extins-licenta-3g-pe-2100-mhz-si-spre-serviciile-4g/

Bogdan

RCS-RDS este cel mai bun :). Incet da' sigur, cu ofertele lor la pret de "bun simt" ajung pe locul 1

Anonim

Asta ramane de vazut. Ma refer la faptul ca ei merg mai mult ca sigur in pierdere pe telefonia mobila si au datorii de peste 12 milioane de lei la buget (sunt pe lista datornicilor la ANAF) si la banci.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile