marți, 25 octombrie 2016

Taxa radio-tv va fi desființată. Legea urmează să fie promulgată.

Camera Deputatilor a votat eliminarea taxei radio-tv, aproband un proiect de lege privind desfiintarea a peste 100 de taxe nefiscale, printre care sunt incluse si taxa radio-tv, timbrul de mediu pentru autovehicule si altele. Legea urmează să fie trimisă Președintelui României pentru a fi promulgată, Camera Deputatilor fiind for decizional ( această propunere legislativă a trecut deja de Senat ).


Au existat mai multe luari de pozitie ( inclusv internationale ) si proteste impotriva desfiintarii taxei radio-tv in Romania. Inclusiv Ingrid Deltenre, Directorul General al Uniunii Europene de Radio si Televiziune (EBU), a precizat: „Taxa radio-tv este un element esential in asigurarea independentei serviciilor publice de media. În 2015, taxele radio tv au reprezentat doua treimi din volumul total al veniturilor obtinute de serviciile publice de media afiliate la EBU. De aceea, va lansam apelul de a nu face acest pas iremediabil, care poate distruge sistemul public de servicii radio si televiziune din Romania”.

Probabil luând în calcul si aceste opinii, Comisia de buget-finanțe a Camerei Deputaților avizase ieri proiectul de lege, cu exceptia taxei radio-tv, care trebuia sa ramana in vigoare.

Cu toate acestea, o veste buna pentru buzunarul telespectatorului ( si probabil mai puțin bună pentru cei care doreau mentinerea taxei ) este că astazi legea a fost votata in forma initiala, incluzand si eliminarea taxei radio-tv.

A mai fost propus ca de la buget statului să fie alocată de anul viitor o taxă de 21 de lei pentru radio și de 34 de lei pentru televiziune, in schimbul taxei platite de fiecare cetatean, cumulând in total o suma de 480 milioane de lei pentru radio si 620 de milioane lei pentru televiziune.

Aceasta propunere a dat nastere la aceleasi discutii contradictorii, motivate in special de presupunerea că o sustinere financiara asigurată exclusiv de catre stat pentru funcţionarea televiziunii si radioului public va determina un control politic asupra acestor doua institutii.


2 comentarii despre subiectul „Taxa radio-tv va fi desființată. Legea urmează să fie promulgată.”:
Bogdan

BRAVOOOOOOO.... in sfarsit se face dreptate cu banul public. este una din cele mai bune hotarari aprobate de Camera Deputatilor. TVR-ul si radioul public sa faca bine sa invete sa-si organizeze propria activitate si sa scoata profit asa cum fac posturile private de radio-tv. MEREU am fost unul din sustinatorii desfiintarii taxei radio-tv

Anonim

Ar trebui sa se bucure, TVR si Radioul vor primi mai multi bani decat primesc cu taxa radio tv.

Trimiteți un comentariu

  ☑ Am citit și accept Regulamentul comentariilor. Pentru discuții despre alte subiecte, utilizați funcția de căutare:

AKTA (42) Digi Mobil (35) Digi Tv (300) Focus Sat (202) FREESAT (19) iNES (15) Nextgen (67) Orange (162) Orange Tv (98) RCS-RDS (383) Telekom Romania (211) Telekom Tv (185) UPC (201) Vodafone (43)