miercuri, 11 ianuarie 2017

Norvegia renunță la radioul analogic în FM si trece la radio digital DAB+

Norvegia a devenit prima țară din lume care începe tranzitia națională definitivă de la radio analogic în FM la radio digital terestru ( DAB +). Rețelele naționale analogice în FM vor fi oprite pe regiuni, începând de la Nordland și progresând în întreaga țară de-a lungul anului 2017. Ultimele regiuni care vor renunța la radio-ul analogic national in FM vor fi Troms și Finnmark, iar procesul de tranzitie se va finaliza în decembrie 2017.

"Este o piatră de hotar pentru industria radio. Platforma DAB+ este mult mai eficientă decât FM, oferind un numar mai mare de canale, deci diversitate în alegere, dar și un sunet mai clar. Odată cu începerea procesului de tranzitie natională defintivă a radioului către digital, Norvegia trimite un semnal clar în întreaga lume: viitorul radioului este digital", a precizat Patrick Hannon, președinte WorldDAB.

"Aceasta este o zi istorică pentru radio. Radioul va continua sa se dezvolte pe platforme digitale. Radiodifuzorii norvegieni pornesc 5 noi emitatoare de radio, oferind ascultătorilor 30 de canale de radio digital cu acoperire națională. Tranzitia este posibilă printr-o colaborare cu autoritatile publice, cu posturile de radio și cu cei care se ocupă de lanțul de transmisie. De-a lungul anului 2017, vom pune de asemenea accent pe informare, pentru a ajuta pe toți ascultătorii in aceasta tranziție", a completat Ole Jørgen Torvmark, CEO al Digital Radio Norvegia.

Alte piețe internaționale vor urma tranzitiei din Norvegia. Elveția a planificat trecerea definitiva a radioului in digital începand cu anul 2020, iar o campanie de promovare majoră începe chiar din acest an. Regiunea nord-italiană din Tirolul de Sud va începe tranzitia în anul 2017. In Marea Britanie, guvernul a declarat că va revizui următorii pași pentru tranzitia la radioul digital, atunci când criteriile de acoperire și de receptie vor fi îndeplinite (se preconizeaza îndeplinirea acestora până la sfârșitul anului 2017). Germania și Danemarca au anuntat recent al doilea multiplex național, iar Olanda continuă să facă progrese. Franța a anunțat extinderea geografică a acoperirii cu semnal, Slovenia a lansat servicii naționale în 2016, iar Belgia a anunțat planurile pentru un DAB+ federal, ce va fi lansat in Flandra și Valonia din anul 2018. În afara Europei, Australia continuă să fie lider in radioul digital.

Tranzitia din Norvegia se aplică la posturile de radio naționale publice si comerciale, precum si la posturile de radio locale din orașele mai mari. Posturi de radio locale din comunitățile mici vor continua să difuzeze in analogic în FM pentru mai mult de 5 ani de la data tranzitiei nationale defintive, apoi licentele de emisie vor fi revizuite.


3 comentarii despre subiectul „Norvegia renunță la radioul analogic în FM si trece la radio digital DAB+”:
Anonim

cu ce ;aparate; se receptioneaza radio digital dab. exista

Anonim

Desigur, cu aparate de radio digital compatibile cu DAB+... Exista la vanzare chiar si la magazinele online din Romania, diverse modele, chiar si portabile.

Anonim

Si chiar pentru masina, de exemplu Pioneer DEH-X6500DAB...

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile