luni, 4 decembrie 2017

Orange susține Code Kids – program de competențe digitale desfășurat în bibliotecile rurale

În luna octombrie, Orange a devenit partener oficial al programului Code Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice, derulat de către Fundaţia Progress, ca parte din direcția strategică a companiei de susținere a dezvoltării competențelor digitale în România. Ca urmare a parteneriatului, Orange desfășoară Atelierele EdTech la Code Kids – cursuri ce vin în completarea orelor de programare și oferă informații utile despre internet și utilizarea noilor tehnologii.

Prima serie de ateliere EdTech au ca temă siguranța pe internet și cyberbulling și sunt organizate în parteneriat cu Organizaţia Salvați Copiii. Acestea se adresează copiilor din toate cluburile Code Kids. Până în prezent, copiii CODE Kids din cluburile din Topoloveni, Vlădești, Merișani Motru au discutat cu trainerii despre bullying, cyberbullying și utilizarea în siguranță a internetului.

Susținerea oferită de către Orange presupune atât sprijin financiar pentru întreg programul, cursuri, dar și mentorat și concursuri cu premii. Începând cu ianuarie 2018 vor urma şi alte teme precum: instrumente de educație digitală și orientare în carieră.

Despre Code Kids

Programul Code Kids a început în ianuarie 2017 și a presupus înființarea a 29 de cluburi de coding în biblioteci locale din județele Gorj, Argeș, Vâlcea, Bihor, Sălaj, Timiș și Arad, pentru dezvoltarea de competențe de coding a copiilor prin realizarea de teme creative cu utilitate practică. Activitatea principală este crearea unui sistem de cursuri de coding și de mentorat în bibliotecile publice adaptate local în funcție de evoluția procesului de învățare și de rezolvare a acestor teme creative.

Până în prezent, 447 de copii cu vârste cuprinse între 10 și 14 ani din 29 de localități din mediile rural și urban mic au fost familiarizați cu bazele competențelor de coding și rezolvarea unui număr de sarcini de bază.

UPDATE 13 decembrie 2017

Orange România a încheiat primele două etape ale proiectului #SuperCoders organizat în parteneriat cu Simplon România. După finalizarea caravanei din cele 10 orașe în care a ajuns în 2017 și a etapei naționale cu peste 300 de animații create în Scratch și code.org, urmează SuperCoders Online Academy, cursul în care 50 de copii vor învața concepte de baza ale limbajului de programare Python.

În cele 10 orașe în care a ajuns în 2017 (Iași, Focșani, Brașov, Sibiu, Alba Iulia, Constanța, Galați, Brăila, Craiova și Târgu Jiu), Caravana SuperCoders a reunit peste 450 de participanți, care au făcut primii pași în lumea programării. Copiii cu vârste cuprinse între 10-13 ani au creat animații pe platforma Scratch, pornind de la cel de-al 15-lea Obiectiv Global, viața terestră. #SuperCoders 2017 și-a îndreptat atenția către Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) cuprinse în Agenda 2030 propusă de Națiunile Unite.

Etapa națională s-a desfășurat în perioada 6-26 noiembrie. Provocarea lansată de Orange România de a continua povestea pe tema poluării a fost acceptată de 323 de copii care au creat aplicații în Scratch și code.org. Din pasiunea lor pentru grafică, muzică, jocuri și filme, copiii au creat o colecție de animații plină de inspirație și originalitate în care Coder, cavaler al ordinului SuperCoders, a salvat planeta Pământ de o specie invazivă numită anakini care distrugea planeta. Dacă unii copiii au găsit ca soluții crearea de școli pentru educarea anakinilor sau mutarea lor pe altă planetă, cei mai mulți au exterminat anakainii prin puterea codului pentru o planetă mai bună.

Primii 6 clasați sunt:

§ Nicholas Gurgu https://scratch.mit.edu/projects/187017489/

§ Iacob Florin https://scratch.mit.edu/projects/187404306/

§ Istrate Eduard Cristian https://scratch.mit.edu/projects/188613920

§ Maria Danciu https://scratch.mit.edu/projects/188239241/

§ Alexe Mihail https://scratch.mit.edu/projects/188572176/

§ Stanciu Gabriel Alexandru https://scratch.mit.edu/projects/186984185/

Lista completă de câștigători poate fi consultată aici.

Proiectele create de viitorii SuperCoders au fost evaluate de un juriu de specialitate format din Cătălin Butnariu (președinte RGDA - Romanian Game Developer Association), CreativeMonkeyz (vloggeri și creatori de conținut), Giorgiana Vlasceanu (co-founder Codette), Irina Breniuc (fondator Pimp the Garbage si jurnalist la Green Report), Veronica Dogaru (Corporate Communciation Manager, Orange România), Roxana Rugină (fondatoarea Simplon România, partener al proiectului SuperCoders 2017). În procesul de jurizare s-a punctat tema și complexitatea, estetică și creativitatea cât și logică și funcționalitatea animației.

SuperCoders Online Academy

În urma etapei naționale, copiii care au realizat cele mai bune 50 de aplicații vor participa la următorul modul de învățare, SuperCoders Online Academy, un curs interactiv de coding care oferă concepte de bază ale limbajului de programare Python.

Academia îi va ajuta pe copii să aprofundeze sintaxa limbajului Python si vor face trecerea de la programarea prin blocuri de cod învățată în Scratch la programarea bazată pe text. Lecțiile și provocările săptămânale vor fi trimise online, într-un mod cât mai interactiv, ajutându-i pe copii să își dezvolte competențele digitale, capacitatea de comunicare și gândirea logică prin activități de programare.


Niciun comentariu despre subiectul „ Orange susține Code Kids – program de competențe digitale desfășurat în bibliotecile rurale”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile