duminică, 4 martie 2018

O nouă eră pentru fotbal: a fost aprobată utilizarea arbitrajului video (VAR)

International Football Association Board (IFAB) a aprobat în unanimitate utilizarea de arbitri video asistenți (VAR). Decizia a fost aprobată la cea de-a 132-a întâlnire generală anuală, care a avut loc ieri la sediul FIFA din Zurich. International Football Association Board este organizația care stabilește regulile fotbalului.

Această întâlnire de reper, prezidată de președintele FIFA, Gianni Infantino, reprezintă "o nouă eră pentru fotbal", arbitrii asistenți video ajutând la creșterea integrității și corectitudinii jocului. Înainte de a lua decizia, membrii IFAB (asociațiile de fotbal din Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, precum și FIFA, reprezentând toate celelalte asociații naționale de fotbal) au prezentat rezultatele analizei independente privind utilizarea VAR, desfășurată timp de un an de către universitatea belgiană KU Leuven.

Filosofia arbitrilor video este "interferență minimă - beneficiu maxim" și urmărește reducerea inechitabilităţii cauzate de "erori clare și evidente" sau "incidente grave" privind:

- Gol marcat / gol nemarcat
- Acordarea sau neacordarea loviturii de pedeapsă de la 11 metri
- Cartonaș roșu direct (nu se aplică și pentru eliminare la primirea celui de-al doilea cartonaș galben)
- Greșeală de identitate (atunci când arbitrul avertizează sau sancționează eronat un alt jucător)

Principiile programului de asistență video și de implementare VAR, care va fi supravegheat de IFAB împreună cu FIFA, au fost de asemenea aprobate, pentru a asigura coerența și calitatea în competițiile care doresc să utilizeze arbitrii video asistenți.

Membrii IFAB au aprobat un proiect de manual pentru arbitrii video asistenți, care conține un protocol obligatoriu, principii și cerințe, precum și consiliere cu privire la finalizarea procesului riguros de implementare.

Printre deciziile aprobate la întâlnirea generală anuală a fost inclusă de asemenea posibilitatea de a face o schimbare "suplimentară" pe durata prelungirilor, ca urmare a unui experiment de doi ani desfășurat în peste o duzină de competiții din întreaga lume, precum și aprobarea utilizării echipamentelor electronice și de comunicații în domeniul tehnic (dispozitive mobile portabile mici), strict pentru scopuri tactice / antrenor și pentru siguranța jucătorilor.

Nu toți reprezentanții competițiilor de fotbal considera utilizarea arbitrajul video ca fiind o decizie benefică. Unii reprezentanți ai diverselor campionate au susținut că arbitrajul video încetinește prea mult jocul, că procesul de utilizare a acestuia este prea opac pentru fani și că este limitat de natura hardware-ului. În cel puțin un meci (între echipele portugheze Aves și Boavista), arbitrul video nu a putut sa ia decizia corectă, după după ce un suporter s-a interpus în mod neașteptat în fața unei camere video, la un moment crucial.

În acest moment, indiferent dacă competiția dvs. preferată de fotbal utilizează sau nu arbitrajul video, trebuie subliniat că este facultativ, nu obligatoriu. Premier League și Liga Campionilor nu au adoptat acest arbitraj pentru sezoanele următoare, însă Liga 1 a Franței l-a aprobat. Bundesliga din Germania va decide pe 22 martie. Exista șanse mari ca arbitrajul video să fie utilizat și la Campionatul Mondial de Fotbal din 2018. Cu toate acestea, este îndoielnic că arbitrajul video va fi respins de majoritatea competițiilor. Mai degrabă, se va aștepta până când tehnologia VAR va fi suficient de bine testată și îmbunătățită, încât să nu creeze probleme pe teren.

UPDATE 18 martie 2018: Consiliul FIFA a autorizat utilizarea arbitrajului video la Campionatul Mondial de Fotbal din 2018 din Rusia.


5 comentarii despre subiectul „O nouă eră pentru fotbal: a fost aprobată utilizarea arbitrajului video (VAR)”:
Anonim

E foarte bine ca tehnologia video va fi folosita pentru arbitrajul din fotbal. Sper sa se adopte si in Romania. Nu cred ca 4-8 camere video HD si un monitor e o investitie uriasa pentru un stadion. Chiar daca e sport, trebuie sa tina pasul cu tehnologia si in Romania.

Anonim

Am vazut un meci din Premier League Liverpool - Tottenham unde a iesit o varza, o aiureala si o zapaceala totala ; doua penalty-uri acordate aiurea oaspetilor dupa extrem de lungi intreruperi ,ce au inervat pe toata lumea ... La ultimul penalty tusierul a ridicat insistent steagul si au urmat o serie nesfarsita de parlamentari...
Daca arbitrul central isi pierde din autoritate si sta la dispozitia oricui atunci acest sistem VAR mai mult va strica cursivitatea jocului...

Anonim

Da, dar se vor lua decizii corecte si vor fi mai putine manevre in arbitraj. Eu nu cred ca poate sa faca rău urmarirea repetata si atenta a inregistrarii video a fazei discutabile, ci cu siguranta va clarifica faza respectiva mai bine decat "memoria" arbitrului central. Trebuie sa fim receptivi la tehnologie, chiar daca diminueaza spectacolul. Desigur, daca vrem corectitudine in sport. Iar corectitudine nu inseamna puteri nelimitate pentru arbitrul central, ca nu e vreun zeu si nici vreun dictator care dicteaza dupa bunul plac decizii eronate. Tehnologia il va contrazice. Stiu, nu convine asta uneori, dar daca vrem corectitudine, e necesar asa ceva, in detrimentul unui spectacol fals, fara corectitudine.

HD Satelit România

Consiliul FIFA a autorizat utilizarea arbitrajului video la Campionatul Mondial de Fotbal din 2018 din Rusia.

Anonim

UEFA a anuntat ca va incepe sa utilizeze VAR, sau arbitraj video, in Champions League, din sezonul 2019-2020. Tehnologia va fi folosită și în Europa League începând cu 2020 și în Super Cup 2019, la Euro 2020 și la finalele din 2021 ale Ligii Națiunilor.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile