miercuri, 23 mai 2018

Transmisie test 8K prin satelitul ASTRA 3B

SES va difuza pentru prima dată un semnal de televiziune 8K prin intermediul sistemului său de sateliți. Demonstrația va fi prezentată în cadrul evenimentului anual SES Industry Days, desfășurat la Luxemburg pe 23 și 24 mai 2018.

Bazându-se pe noul standard DVB-S2X, care este mai eficient, transmisia va fi efectuată prin intermediul unui singur transponder de 36 MHz, de pe satelitul ASTRA 3B, de la pozitia orbitală 23,5° Est ( nu au fost precizați parametrii exacți de receptie).

Cu o rezoluție de 7680 x 4320 pixeli, clipul video difuzat va fi comprimat în HEVC și transmis la o viteză de 80 Mbit/s, o capacitate de transmisie de patru ori mai mare decât cea necesară pentru un semnal cu rezoluția 4K. În plus, transmisia test va utiliza un semnal nativ în format IP, oferind o perspectivă asupra cerințelor unei viitoare infrastructuri de televiziune tv prin protocol IP prin satelit.

Pentru această demonstrație, SES a colaborat cu Spin Digital, care a dezvoltat sistemul de decodare și redare a semnalelor HEKC 8K în timp real, folosind o soluție software, și a codificat conținutul folosind encoderul HEVC. În plus, SES a colaborat cu Sharp / UMC, care furnizează ecranele 8K.

Conținutul 8K va avea o rată de 60 de cadre pe secundă și o adâncime de culoare de 10 biți, oferind imagini filmate în natură la rezoluție nativă 8K,  furnizate de PSNC (Poznan Supercomputing and Networking Center) și va include de asemenea și o animație la rezoluție 8K (CGI), oferită de Unigine Corp.

"Chiar dacă 8K rămâne o provocare pentru codec-urile video disponibile în prezent și chiar dacă vor mai trece mulți ani până va deveni o tehnologie comerciala prezentă în locuințele telespectatorilor, această demonstrație va dovedi că sateliții sunt deja capabili să transmită semnale cu conținut la rezoluție 8K", a precizat Thomas Wrede, VP, New Technology & Standards la SES Video.


Niciun comentariu despre subiectul „Transmisie test 8K prin satelitul ASTRA 3B”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile